סיוטי לילה

סיוטי לילהחלומות הם תופעה בלתי נשלטת שמתרחשת בעת השינה, כשהמוח משתלט לקטעי זמן על הגוף ומוליך את החולמים למחוזות שונים- מופלאים, טובים או מאיימים, אליהם הם לא היו מגיעים במצבי ערות.

סיוטי לילה הם המחוזות המאיימים והמפחידים אליהם מובלים החולמים בעת השינה. הם גורמים לחולמים להתעורר שטופי זיעה ומפוחדים, והם מלווים אותם במשך היום שלאחר מכן. סיוטי לילה נחווים בכל שכבות הגיל ובכל שלב התפתחותי בחיים- מהינקות ועד הגילאים המבוגרים.

סוגים שונים יש לתופעת סיוטי הלילה, כל אדם חווה אותם במהלך חייו, הם פתירים ולכולם מכנה משותף אחד. רוב הסיוטים מבטאים חששות, דאגות, מתחים ופחדים שמלווים את האדם במשך היום ומטרידים את מנוחתו. אותם הדברים אינם יוצאים החוצה אל ההכרה, בצורת דיבור למשל, ולכן הם מופיעים בחלומות. להרחבה בנושא הפרעות שינה אחרות לחצו כאן

סיוטי לילה אינם ביעותי לילה

רבים מהאנשים לא מודעים להבדלים המשמעותיים הקיימים בין סיוטי לילה לבין ביעותי לילה, ונוטים לשייך אותם אחד לשני ואף להגדיר אותם כתופעה זהה. לא כך הוא הדבר. ישנם הבדלים מהותיים בין שתי התופעות והאבחנה ביניהם חשובה לצורך אבחון הבעיה, ההתמודדות עמה והטיפול בה.

  • סיוטי לילה – התקפים בזמן שינה שבאים לידי ביטוי בהתעוררות, בבכי מודע ובקריאה לעזרה לצורך הרגעה (במקרה של ילדים חולמים). לרוב סיוטי לילה מתרחשים בחצי השני של הלילה, בשנת חלום או בזמן הירדמות. שלא כמו ביעותי לילה, אנשים שחווים סיוטי לילה זוכרים אותם, מדברים עליהם ואף חוששים משכיבה לישון בלילה שלמחרת. הסיוטים מתרחשים לרוב כתגובה לחוויה רגשית משמעותית או לטראומה רגשית, והאדם חווה אותם בכל לילה למשך תקופה קצרה עד לעיבוד הגורם המאיים.
  • ביעותי לילה – התקפי פחד או אימה שבאים לידי ביטוי בצורת בכי או צרחות מתוך שינה ללא כל מודעות אליהם. ההתקפים קורים בחצי הראשון של הלילה תוך כדי שינה עמוקה ולא כתגובה לחלומות, והחולם לא מגיב כלל לסביבתו ולניסיונות להעירו מהשינה. הרגיעה מגיעה מאליה. החולמים אינם זוכרים את שאירע בלילה. ביעותי לילה מופיעים פעם או פעמיים בשבוע למשך שבועות ספורים.

גורמים לסיוטי לילה

ישנם מספר גורמים לסיוטי לילה כגון גורמים גופניים: מחלה או חום גבוה, גורמים פסיכולוגיים: טראומות נפשיות אותן חווה החולם בעברו או לחצים רגשיים עמם הוא מתמודד, גורמים כימיים: שימוש בתרופות נוגדות חרדה ודיכאון, צריכת סמים או שתייה מופרזת של אלכוהול, או שאין גורמים ממשיים לסיוטי הלילה.

אדם שחווה בעברו סוג מסוים של טראומה נפשית כגון תאונת דרכים, הלם קרב, שואה, התעללות מינית, נפילה בשבי האויב ועוד, עלול לשוב ולחוות חוויות זהות כמו שחווה בעברו, בזמן השינה תוך כדי חלימת חלומות רעים. למשל, ניצולי שואה חווים הפרעות נפשיות שונות, שמתבטאות בחלקן בסיוטי לילה. הסיוטים הם ניסיון של הנפש להתמודד עם הטראומה מהעבר, וזו בעצם דרכו של החולם לעבד את אותן חוויות קשות שמלוות אותו בחייו.

טיפול

  • טיפול פסיכולוגי – ניתוח החלומות, הבנת משמעותם, הבנת המסר שטמון בתוכם, הפחתת חוויית הלחץ והמתח בחיים והגברת המודעות האישית של החולם לתכני הסיוטים כדי למזער את הצורך הלא מודע בעיסוק בהם.
  • טיפול תרופתי – תרופות קונבנציונליות למטרת הרגעה ומניעת הופעתם של סיוטי לילה.
  • "שליטה בחלום" – שיטת טיפול חדישה. כשהאדם ער הוא מדמיין את החלום הרע במושגים שונים: מענג, משעשע, נעים ועוד, לפי הפנטזיה האישית שלו.
  • דמיון מודרך – האדם מתרגל את יכולותיו בעזרת הדרכה כדי לשנות את החוויות שהיו בחלום. הוא חושב על התכנים המאיימים, מתכונן לקראתם וחושב על דרכים שונות שאיתן הוא יביא לשינוי שלהם.
סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום