אישיות דיכאונית – מהי?

אישיות דיכאונית - מהי?דיכאון הוא הפרעה נפשית המשפיעה על למעלה מ-350 מיליון אנשים ברחבי העולם. ארגון הבריאות העולמי (WHO) קובע שהוא הגורם המוביל להשבתה מהחיים וממלא תפקיד משמעותי במחלות העולמיות, מוביל להתאבדות, וחלק מהאנשים עשויים להיות רגישים יותר למחלה מאשר אחרים.

רובין וויליאמס, השחקן-בדרן שהתאבד, היה בעל אישיות דיכאונית. הוא אובחן עם התקפי דיכאון חוזרים, ולא הצליח להתמודד עם התסמינים עד שהתאבד. כותרות רבות בתקשורת פרסמו שהקריירה שלו בקומדיה השפיעה על תוצאה זו, שאינה לגמרי מנותקת מהמציאות, אך גם אינה צודקת לחלוטין, שכן קומיקאי אינו בהכרח בעלי אישיות דיכאונית.

ידוע שאנשים הסובלים מדיכאון חוזר ונשנה נוטים לחוות יותר תכונות אישיות הנקראות 'נוירוטיות' המשקפות נטייה למצב רוח שלילי ודאגה. כשמודדים אישיות דיכאונית, יש לזכור שלא הדיכאון הוא שמפעיל אישיות זו, למרות שהוא עשוי להוות גורם סיכון, אלא התגובות הדיכאוניות לגירויים מלחיצים הם שיוצרים אישיות דיכאונית.

אנשים בעלי נטייה לדיכאון

מחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Public Health מצא שאנשים טרנסג'נדרים, המתאימים למודל המיעוט, סובלים מדיכאון הנובע מתרבות עוינת הומופובית. טרנסג'נדרים שאובחנו עם אישיות דיכאונית הפגינו סימני דיכאון, חרדה קלינית, ותסמינים גופניים.

לחלקם הייתה היסטוריה של טראומה והיות ומגיל צעיר הם נאלצים להיאבק עם בעיות בידוד בשל זהותם המינית, הפחד, דעות קדומות, אפליה ולעיתים אלימות, הם חווים מעמסה משמעותית העלולה לגרום להם להיות פגיעים יותר לדיכאון.

בדומה לוויליאמס, אנשים יצירתיים נקשרים עם סבירות מוגברת לפתח דיכאון. צ'רלס דיקנס, טנסי ויליאמס, יוג'ין אוניל, ארנסט המינגוויי, לב טולסטוי ווירג'יניה וולף נחשבו לסובלים מאישיות דיכאונית. סילביה פלאת ביצעה מספר ניסיונות התאבדות, כשהרומן שלה 'פעמון הזכוכית' נכתב כהשפעה ממאבקה האישי עם דיכאון.

מחקר שפורסם בשנת 2002 בכתב העת הפסיכיאטרי Journal of Research מצא ש-74% מהאנשים המופנמים מרכיבים את אוכלוסיית האנשים המאובחנים עם אישיות דיכאונית. גם אישיות פרפקציוניסטית נקשרת לדיכאון וחרדה. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן קובע שנשים וגברים בעלי השכלה נמוכה, גרושים, ומעל גיל 45 הם בעלי סיכוי גבוה יותר לענות על הקריטריונים של דיכאון מג'ורי, העלול להתפתח לאישיות דיכאונית.

תסמיני אישיות דיכאונית

אנשים אלו עלולים לחוות תסמינים כגון:

  • רגשות מתמשכים של עצב קיצוני במשך תקופת זמן ארוכה.
  • איבוד עניין בפעילויות שבעבר נחשבו למהנות, כולל איבוד ההנאה מכל או רוב הפעילויות היומיומיות.
  • העדר אנרגיה או תחושת עייפות מתמדת.
  • חרדה ועצבנות.
  • אכילה מרובה או מועטת מדי ושינויים משמעותיים במשקל.
  • שינויים בתנועת הגוף, למשל, הנעת הרגליים מתוך עצבנות.
  • קשיי ריכוז, קשיים בקבלת החלטות ובעיות זיכרון.
  • חשיבה או דיבור על מוות או התאבדות.
  • ניסיון התאבדות.

תכונות של אנשים בעלי אישיות דיכאונית כוללות:

  • העדר תגובה לחדשות ואירועים חיוביים.
  • רגשות עמוקים של ייאוש.
  • הפרעות שינה.
  • תחושה עקשנית ומוגזמת של אשמה.
  • התסמינים מחמירים יותר בבוקר.

תכונות אישיות דיכאונית נוטות יותר להופיע בקרב אנשים החווים תסמינים חמורים של דיכאון מג'ורי. הם מופיעים במיוחד עם מאפיינים פסיכוטיים.

איך מאבחנים אישיות דיכאונית?

כשאדם מפגין סימני דיכאון מג'ורי ומלנכוליה ארוכת טווח האבחנה היא הפרעת דיכאון מג'ורי עם תכונות אישיות דיכאונית. לקביעת אבחנה זו, הרופא שואל את המטופל סדרת שאלות אודות מאפייני התסמינים, חומרתם והימשכותם.

טיפולים באישיות דיכאונית

דיכאון מסוג זה מטופל עם תרופות נוגדות דיכאון חדשות יותר, כגון מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI). תרופות אלו כוללות תרופות ידועות כגון פרוזאק, רסיטל או פקסיל.

יחד עם זאת, אנשים רבים הסובלים מאישיות דיכאונית עשויים להגיב טוב יותר לנוגדי דיכאון ישנים כגון תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות או מעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOIs), כמו גם מעכבי ספיגה חוזרת של נוראפינפרין-סרוטונין. תרופות אלו מסייעות להשגת תחושה טובה באמצעות איזון כימיקלי במוח. לעיתים, תרופות אנטי פסיכוטיות שאינן טיפוסיות משמשות להגדלת השפעות תרופות נוגדות דיכאון.

בנוסף לטיפול התרופתי, טיפול בדיבור משמש לטיפול באישיות דיכאונית. שילוב שיטות הטיפול יעיל יותר מאשר טיפול נפרד. טיפולי שיחה כרוכים בפגישות קבועות עם מטפל על מנת לדון בתסמינים ובנושאים נלווים.

במקרים חמורים, טיפול בנזעי חשמל (ECT) מבוצע כדי לסייע בהקלת תסמיני אישיות דיכאונית. טיפול זה כרוך בחיבור אלקטרודות לראש, השולחות דחפים חשמליים למוח ומפעילות התקף חריף.

טיפול זה נחשב כיום לבטוח ויעיל לטיפול בהפרעות מצב רוח ומחלות נפש, אך עדיין מוקף בסטיגמה. לכן, אינו יכול לשמש כטיפול העיקרי לתסמיני אישיות דיכאונית. אך השילוב של התרופות, טיפול בדיבור וטיפול בנזעי חשמל עשוי להיות הטיפול הטוב ביותר.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום