אלפראזולם

אלפראזולםאלפראזולם היא תרופת הרגעה מוכרת לטיפול בחרדות. האלפראזולם מוכר בשמותיו המסחריים קסנקס, אלפרוקס, אלפרליד או קסנגיס, והוא נמכר בבתי המרקחת, עם הצגת מרשם רופא.

מדובר בתרופה ממשפחת הבנזודיאזפינים-  משפחת תרופות שיש להן השפעות מרגיעות, נוגדות חרדה ונוגדות עוויתות ופרכוסים (להתקפי אפילפסיה). התרופות ממשפחה זו מקלות על מצבי חרדה קשים, מתח וקשיי שינה ומסיעות גם להרפיית שרירים.

האלפראזולם נספג במערכת הדם ומגיע למוח. שם הוא מתקשר לרצפטורים (קולטנים) מסוג GABA-A , שהם הרצפטורים המעכבים הנפוצים ביותר במוח. בעקבות ההתקשרות, התרופה יוצרת השפעה חזקה מהרגיל של המוליך העצבי (נוירוטרנסמיטור) מסוג GABA, שהוא בעל השפעה מדכאת ומסייע לויסות חרדה במצבי לחץ.

פעילות היתר של המוליך העצבי הזה מביאה לכך שלתרופה ישנן השפעות מדכאות על פעילות מוחית, כמו גם על פעילות השרירים.

פעילות האלפראזולם

האלפראזולם ידועה כתרופה המסייעת למספר הפרעות חרדה:

  • חרדות שמלוות בדיכאון- דיכאון הוא פעמים רבות תחלואה נלווית לחרדה ולהפך. נטילת אלפראזולם מאפשרת לקחת תרופה אחת לטיפול בשתי ההפרעות.
  • פוביה– כלומר פחד ספציפי ממצבים או אובייקטים מסוימים. באופן ספציפי אלפראזולם מסייע לטיפול באגורפוביה (פחד ממקומות פתוחים, שמתפתח פעמים רבות בעקבות קבלת התקף חרדה במקום ציבורי וחשש שמצב זה יחזור) וחרדה חברתית (מבוכה ופחד קיצוני בזמן מפגשים והכרויות חדשות או פעילות חברתית אחרת כמו דיבור בפומבי, מה שמביא להימנעות ממפגשים חברתיים).

התרופה מטפלת בסימפטומים הגופניים והנפשיים של החרדות הללו: תחושת סטרס ופחד, הזעה, גמגום, רעידות, סחרחורת, שרירים מכווצים, יובש בגרון ודפיקות לב מהירות. צריך לזכור שהתרופה אינה מטפלת במקור הבעיה ולרוב אינה מהווה תחליף לטיפול פסיכולוגי– התנהגותי.

  • התקפי חרדה- "התקפי פאניקה", הופעה פתאומית של תחושת פחד וסטרס ממצב מלחיץ אמיתי או מדומה. ההתקף מלווה בסימפטומים גופניים כמו קצב לב מהיר, הזעה, רעידות, סחרחורת ועוד. גם כאן התרופה מטפלת בסימפטומים בלבד.

התרופה מדכאת חרדה תוך פרק זמן קצר ומשך פעולתה בינוני- נמשך 6-12 שעות מזמן הנטילה. היא ידועה כמסייעת לתפקוד היומיומי לסובלים מחרדות ומוכחת כבעלת יעילות רבה לטווח קצר.

בניגוד לבנזודיאזפינים אחרים, התרופה פחות יעילה כתרופה להפרעות שינה, כיוון שהיא אמנם מאריכה את משך השינה אך פוגעת במשכה של השינה העמוקה- שנת REM, שנחשבת הכרחית לתפקודים קוגניטיביים ואחרים. היא גם עלולה ליצור תגובת- נגד של חרדה בשעות הערות.

אלפראזולם – סיכונים ותופעות לוואי

בטווח המיידי, בזמן השפעת התרופה קיים חשש לתחושות כמו בלבול, סחרחורות, שיפוט לקוי, ישנוניות וחוסר שליטה בשרירים, לפיכך רצוי לא לנהוג ולא לעשות פעולות הדורשות ריכוז תחת השפעת התרופה. אסור ליטול אותה יחד עם אלכוהול או סמים, כיוון שגם חומרים אלה פועלים על מערכת העצבים המרכזית והדבר עלול להביא למינון יתר מסוכן.

הבעיה העיקרית בנטילת אלפראזולם היא שהגוף מסתגל לתרופה ולפיכך יעילות הטיפול יורדת בשימוש ממושך של מספר שבועות. נוסף על כך ישנן בעיות נוספות בשימוש ארוך טווח: ראשית, אלפראזולם עלולה להביא לפגיעה בכבד ולכן יש לערוך בדיקות תקופתיות של תפקוד הכבד.

שנית, התרופה עלולה לגרום לתלות נפשית ופיזית, לפיכך גמילה מהתרופה צריכה להיעשות באופן מובנה, בתיאום עם הרופא המטפל והיא עלולה להיות לא קלה. הפסקה פתאומית בנטילת התרופה עלולה להביא למצב דמוי "קריז" של ממש: פרכוסים, פסיכוזה והזיות.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום