תסמונת טורט

תסמונת טורט הינה הפרעה נוירויפסיכיאטרית אשר מאפייניה העיקרים כוללים טיקים קוליים ומוטוריים. הטיקים שהינם תנועות בלתי רצוניות, יכולים לכלול מצמוצים, תנועות כתף, צוואר או גפיים בליווי או בנפרד מטיקים קוליים הכוללים חרחור, רחרוח וקולות אחרים.

התסמונת לרוב מתגלה בגיל הילדות המוקדם, סביב גיל 7, עם תנודתיות בהיקף וחומרת הבעיה במהלך החיים. התסמונת הינה כרונית, לעיתים נדירות היא ברת ריפוי מושלם. היקף התופעה תהיה כ 2%-3% מסך כל האזרחים.

אבחון התסמונת הוא פעמים רבות בעייתי, מכיוון שישנו חוסר מודעות למחלה עצמה הן בקרב הצוות החינוכי והן בקרב הרופאים המטפלים. תסמונת טורט תופיע בתחילה כטיקים מוטוריים פשוטים ולכן לא תאופיין ככזו, עד שתדירות הטיקים תעלה ודרגת מורכבותם תוחמר.

הטיקים הקוליים יופיעו בשלב מאוחר ומתקדם יותר. לפעמים, התסמונת מופיעה עם מגוון בעיות אחרות, אשר יכולות למסך את הבעיה ולהיראות כעיקריות כמו למשל היפראקטיביות, לקויות למידה, כפייתיות וכו'.

מהי תסמונת טורט?

תסמונת טורט היא אוסף של התנהגויות החוזרות על עצמן ומהוות הפרעה נוירופסיכיאטרית. התסמונת מאופיינת בטיקים קוליים החוזרים על עצמם פעמים רבות במהלך היום. הטיק עצמו נחשב להפרעה בלתי נשלטת, אולם מחקרים וניסויים רבים הוכיחו כי ישנה שליטה מסוימת, למשל ברגעי חרדה או התרגשות הטיקים יופיעו באופן תדיר יותר. כמו כן, תדירות הטיקים תופחת ברגעים של פעילות גופנית ועליית חום הגוף.

סיבת הופעת התסמונת לא ידועה עד סופה, אולם ישנו מרכיב גנטי וכנראה גם סביבתי. חוסר איזון הורמונלי ותזונתי בחודשי החיים הראשונים עלול להגדיל את הסיכון לתסמונת טורט. כמו כן קיימים גורמים נוירולוגים ופגיעה במרכזי הוויסות המוטורי.

למרות שתסמונת טורט נקשרת מבחינה אסוציאטיבית לקללות וגידופים אצל הסובלים ממנה, רק 10% מהחולים באמת יעשה כך. הטיקים מחולקים לשלוש דרגות חומרה על פי משך הזמן אשר הם נמשכים, תדירות ועוצמה.

דרכי התמודדות עם תסמונת טורט

הילדים הסובלים מתסמונת טורט, יחוו קשיים חברתיים ורגשיים רבים. הם זקוקים למערכת תמיכה וחום מהמשפחה הקרובה, וגישה מקבלת מהחברה כולה. פעמים רבות, יתקשו ילדים אלה להסתגל למערכות חינוך ממסדיות רגילות, ללא תמיכה זו.

המשפחה, הכוללת הן את ההורים והן את האחים, תצטרך לסייע ולהקל ברגעים הקשים על מנת שתפקוד הילד לא ייפגע. סיטואציות של ביקורת, אשמה וכעס מצד המשפחה, יכולים לפגוע ברגשותיו ולהחמיר את המצב

פעמים רבות, המשפחה תזדקק לטיפול פסיכולוגי משלים, על מנת שיוכלו להתמודד בצורה טובה יותר עם הילד ומחלתו. המשפחה היא מרכיב חשוב ביתר, אשר יכול לתת לילד מגוון דרכי התמודדות כאשר הוא נמצא בסיטואציות חברתיות שונות. כמו כן, המפגש של המשפחה אל מול החברה כתומכת בילד החולה, היא יתרון עצום להעלאת המודעות לתסמונת טורט, בכלל.

טיפול

הטיפול השכיח ביותר לתסמונת טורט, הוא הטיפול התרופתי. התרופות מורידות את תדירות הטיקים באחוזים ניכרים, אולם הן לא מרפאות אותם. עם זאת חשוב לדעת כי לטיפול יעיל ואפקטיבי, נדרשת התערבות רב מערכתית אשר תוכל לטפל בפן הפיסי בשילוב הפן הרגשי, ולכן הטיפול ההתנהגותי יהווה חלק חשוב ממערכת הטיפולים של החולה בתסמונת טורט. בטיפול ההתנהגותי ינסו לעבוד עם החולה על שליטה עצמית, טכניקות להפחתת חרדה וכו'.

טכניקות טיפול שונות יותאמו באופן מיוחד ואישי לאופיו של החולה. אם ההפרעה העיקרית היא אובססיביות, הטיפול יתמקד בטיפול קוגנטיבי התנהגותי. אם ההפרעה העיקרית תהיה על רקע רגשי, יותאם טיפול אמנותי או פסיכותרפי. לפעמים, הילדים ירגישו בנוח בטיפול קבוצתי, כאשר הוא יתקיים עם קבוצת השווים וינסה להקל עליהם את ההתמודדות היום יומית.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום