פסיכוגריאטר

פסיכוגריאטר הוא רופא המתמחה במחלות ובעיות מוחיות של בני גיל הזהב, ביניהן אלצהיימר ודמנציה, דיכאון, חרדה, הפרעות חרדה, הפרעות שינה ועוד. ההתמודדות עם מחלות אלה כוללת התמודדות במישור הנפשי, הגופני והסביבתי כאחד. למשפחה נודעת חשיבות מרובה בהליך הטיפול וכן לפתרונות סוציאליים וסביבתיים. רופא פסיכוגריאטר מתמצא בכל התחומים הללו ומציע פתרונות מתוך ראייה הוליסטית של צרכי הקשיש וסביבתו.

מבחינת הכשרתו, פסיכוגריאטר הוא רופא שהתמחה בפסיכיאטרייה, כלומר פסיכיאטר, שסיים תת התמחות נוספת בתחום הגריאטריה. תחומי הידע שלו כוללים הקשרים נרחבים של הזקנה, בעיות פסיכיאטריות בגיל המבוגר, קשיים רגשיים בגיל השלישי כמו תהליכי אבל ובדידות, היכרות עם מערכות הבריאות, הסיעוד והרווחה, היכרות עם עולמם של ניצולי שואה ומהגרים ועוד.

תחומי טיפול של פסיכוגריאטר:

אבחון פסיכוגריאטר:

ביצוע בדיקות פסיכיאטריות, בדיקות פיזיולוגיות, הערכות תפקודיות והערכות של יכולות קוגנטיביות כמו הפרעה קוגניטיבית קלה או חמורה בזיכרון, חשיבה, ריכוז ועוד. פסיכוגריאטר בודק גם אילו תרופות נוטל הקשיש, כיוון שלעתים הפרעות נפשיות וקוגנטיביות שונות הן תופעת לוואי לתרופות, או לשילוב בין מספר תרופות.

לפעמים הקשיש יופנה לבדיקות נוספות, למשל בדיקות דם, סריקת ראש או בדיקה נוירולוגית, מכיוון שלעתים תופעות פסיכיאטריות שונות הן תופעת לוואי של מחלות גופניות אחרות ואז הטיפול צריך להיעשות במקור הבעיה.

התווית טיפול:

לאחר מתן האבחון הפסיכוגריאטר מתווה תכנית טיפולית, הכוללת לרוב טיפול תרופתי וייעוץ לקשיש ולמשפחה. לעתים הוא גם מפנה לגורמי טיפול נוספים.  בשלב הזה שוקל הפסיכוגריאטר את תוואי הטיפול המתאים ביותר למטופל – האם לשים דגש על טיפול תרופתי, להפנות לעובדים סוציאליים, או אם די  בטיפול פסיכולוגי.

טיפול תרופתי:

פסיכוגריאטר הוא בעל ידע נרחב בפרמקולוגיה של מחלות פסיכיאטריות והפרעות נפשיות, והוא רשאי לרשום תרופות ולבצע מעקב. הטיפול במרבית המחלות הנפשיות והמוחיות של הגיל המבוגר- בין אם מדובר במחלות דמנטיות או טיפול בהפרעות חרדה או דיכאון- הינו טיפול תרופתי. כדאי להביא בחשבון שלעתים צריך לשנות את מינון התרופה או להחליף את סוגה ולוקח מספר חודשים עד מציאת תרופה מועילה.

הפניה לגורמי טיפול שונים:

רופא פסיכוגריאטר משמש פעמים רבות "רופא המשפחה" של הקשישים, וככזה הוא מפנה פעמים רבות לגורמי טיפול אחרים: לצורך טיפול רגשי הוא מפנה לפסיכולוגים, מטפלים בהבעה ויצירה ועובדים סוציאליים קלינים. לצורך סיוע בהשגת זכויות סוציאליות הוא מפנה לעובדים סוציאליים. לצורך אבחון וטיפול גופני הוא מפנה לרופאים שונים. ולצורך טיפולים נפשיים וגופניים משלימים הוא מפנה למטפלים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת ואחרים.

גיוס המשפחה והסביבה:

אחד החלקים המשמעותיים בטיפול בקשישים הוא גיוס הקרובים אליהם לטיפול. כשמדובר במחלות קשות כמו דמנציה ואלצהיימר למשל, ישנו מהלך של הידרדרות במחלה, מהלך שהמשפחה צריכה להכיר ולהתכונן אליו. הרבה פעמים הטיפול כרוך בשינוי סדר היום, הרגלי שינה או אכילה ואפילו סידור הבית, דברים שמשפיעים כמובן על כל המשפחה.

גם כשמדובר בבעיות שינה או הפרעות נפשיות, לסדר יום והרגלים נודעת חשיבות רבה בשיפור מצבו של הקשיש. חשוב שהמשפחה תהיה מודעת למצבו העכשווי והעתידי של הקשיש, לסימפטומים ולקשיים שלו.

דבר זה מאפשר קירבה לחולה והבנה טובה יותר של מצבו, וגם מקל את נטל הטיפול. פסיכוגריאטר לא רק מדריך את המשפחה לגבי הטיפול אלא גם מיידע אותם לגבי הזכויות הרפואיות והסוציאליות המגיעות להם או מפנה אותם לגורמי סיוע מתאימים וכן מסייע להם במציאת גורמי סיעוד וטיפול.

מתן חוות דעת:

פסיכוגריאטר מתבקש פעמים רבות לספק חוות דעת משפטית או אחרת בנוגע למידת שיקול דעתו של אדם קשיש. חוות הדעת ניתנות לבית המשפט, לגורמים טיפוליים, לחברות ביטוח, למוסדות וגורמי רווחה. חוות הדעת ניתנת לצורכי אפוטרופסות, ענייני ירושות וצוואות.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום