חרדה בהריון

תקופת ההריון היא חוויה מיוחדת במינה המלאה באירועים חדשים ובלתי צפויים. יש נשים שעוברות את האירועים והשינויים הנלווים אליהם בקלות ולעומתן אחרות חוות קשיים לנוכח השינוי.

בתקופתנו יש נטייה להשהות את ההריון לשלב מאוחר יחסית, מאוחר יותר מאשר בדורות הקודמים. יש היגיון מסוים בכך שכן הבגרות היא רבה יותר והידע גדול יותר כך שהתחושה היא של יציבות ויכולת להעניק יותר על סמך היכרות טובה עם העצמי. אולם, גם נשים שחשות כי יש להן ניסיון חיים עשיר, חוות טלטלה לא קטנה במהלך ההריון. להלן יפורטו סוגי החששות והחרדות במהלך ההריון והאופן בו החרדה יכולה להיפתר.

שינויים במצבי הרוח

במהלך ההריון נשים רבות חוות שינויים תכופים במצבי הרוח. נפוץ גם להעלות זיכרונות מהעבר, המשמשים כסקירה מקיפה של החיים עד לנקודה זו.
חשוב לקבל את השינויים הללו, להבין שלא ניתן לשלוט בכל דבר ושרבים מהמצבים אליהם נקלעים במהלך ההריון הם טבעיים לחלוטין.

פחדים מהאמהות

נשים רבות מטילות ספק ביכולתן לגדל ילד ופוחדות מגודל האחריות העומדת על כתפיהן כשהן יהפכו לאמהות.
עניין זה מקבל משמעות רבה הרבה יותר אם מדובר בהריון בלתי רצוי. נשים רבות פוחדות מאיבוד החופש שלהן ומשינוי ההרגלים שלהן ברגע שיהפכו לאמהות.

למרות שנשים רבות מחכות לחופשת הלידה ורואות בה כזמן בו יוכלו להתנתק מהשגרה הרגילה שלהן, נשים אחרות שמוצאות עניין בעבודתן או שאוהבות את השגרה שהעבודה מקנה להן, פוחדות מאד לצאת לחופשת לידה.

לעיתים הניתוק מהאנשים בעבודה ומהעבודה עצמה כמציבה מטרות וסדר בחיים, הן בעלות השפעות שליליות על נשים רבות.
כדאי בשלב זה, לצורך התמודדות עם החרדה שהתעוררה לנסות לקשור קשרים עם נשים אחרות שנמצאות באותו מצב ושעומדות ללדת. החוויות המשותפות שיש עם נשים שנמצאות במצב דומה יכולות לקהל במידה רבה על תחושת הפחד.

בנוסף לכך חשוב מאד לזכור שהיכולת לטפל בתינוק היא באופן חלקי טבעית ובאופן חלקי נלמדת. החלק שהוא טבעי יגיע באופן ספונטני ולא כדאי לנסות להיערך לכך ואילו החלק שכרוך בלמידה הוא תהליך שעובר על כל הנשים ונרכש בדרך של ניסוי וטעייה.

תחושות פיזיות שליליות

ישנן תחושות פיזיות לא נעימות כמו גם שינויים במבנה הגוף של נשים במהלך ההריון. נשים רבות במהלך ההריון חוות בחילות, סימני מתיחה או עייפות שנובעים מהשינויים ההורמונליים. הן גם לעיתים חשות מאד לא מושכות מבחינת צורתן ומתייחסות אל עצמן כאל אדם שמן.

ספקות נוספים כוללים פחד ממומים פוטנציאלים שיהיו לתינוק. מכיוון שחווית ההריון היא במידה מסוימת מסע אל הלא נודע, יש תמיד חששות שעלולים להיות סיבוכים במהלך ההריון או שהתינוק יוולד עם בעיות מסוימות. חששות אלה הם טבעיים מאד אולם באותה מידה ניתן לחשוש מכל דבר אחר בחיים. כשאנחנו הולכים ברחוב, יכול להיות שיקרה לנו משהו, שמכונית תפגע בנו, שפתאום נחוש כאבים בחלק כלשהו של הגוף, כשאנחנו נוהגים, אנחנו מחזיקים כלי נשק בידיים.

רוב הזמן איננו חושבים על כך אלא אם כן, לא עלינו, קרתה תאונה מצערת, במיוחד אם היינו מעורבים בה. בכל רגע נתון על הכביש עלול לקפוץ למשל ילד לכביש למרות שאנו מודעים לכך, אנו מדחיקים את המחשבה הזאת וכך אנו ממשיכים בשיגרת החיים שהיא הכרחית לצורך תפקודנו התקין.

ההריון, מכיוון שהוא חדש ולא ברור, מוליד לאישה כיווני מחשבה חדשים לחלוטין, ועימם באים פחדים, אולם אין סיבה לפחד מהגרוע ביותר שכן הוא תמיד יכול להתרחש. אם הבדיקות הרפואיות מעלות שהכל תקין, צריך גם להאמין שההריון אכן יהיה תקין.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום