מרפאות זיכרון

הזיכרון האנושי מהווה תחום תפקודי חשוב ביותר של המח. ללא זיכרון, לא נוכל ללמוד, לא נוכל להכיר אנשים לקיים יחסים בינאישיים, לא נוכל להמנע מסכנות ולא נוכל להתפתח. מרפאות זיכרון הן מרפאות שמטפלות באוכלוסיות שונות הסובלות מפגיעה בזכרון. רב המטופלים במרפאות הם קשישים, הסובלים ממחלת דמנציה (שטיון) הנובעת בעיקר ממחלת אלצהיימר, וגם ממחלות זקנה נוספות.

בנוסף, מגיעים למרפאות מטופלים אשר סובלים מפגיעה בזיכרון בעקבות גורמים אחריים כגון שימוש בסמים או באלכוהול, חוסר בויטמינים או סוכר במח, פגיעה באספקת החמצן למח, גידולים בראש או חבלות ראש.
ראשית, מתמקדות המרפאות בבירור הסיבות להפרעת הזיכרון. הבדיקות כוללות בדיקות נוירולוגיות, נוירופסיכולוגיות, בדיקות דם ובדיקות הדמייה של המח (כגון C.T). לאחר מכן, ובשיתוף עם הרופא הכללי או הגריאטר המטפל בחולה, מתאימים לחולה טיפול תרופתי (במידת הצורך), וגם טיפול בהפרעות זיכרון.
בדרך כלל הטיפול במרפאות הזיכרון מתרכז בפיתרון בעיות יומיומיות הנובעות מאבדן הזיכרון. המרפאות מתמקדות בשני סוגים של התערבויות: שיטות פנימיות לשיפור הזכרון, ושיטות חיצוניות לשיפור הזכרון. בנוסף על כך, חלק מהמרפאות עוסקות גם במחקר קליני בנוגע למחלות ותופעות הגורמות לירידה בתפקוד הזכרון.

בארץ, מרבית מרפאות הזיכרון יושבות בתוך בתי החולים והמרכזים הרפואיים, בדרך כלל במחלקות הנוירולוגיות או הגריאטריות. כמובן, שישנן גם מרפאות פרטיות, וכאלה השייכות לקופות החולים. עם זאת, טיפול במרפאת זיכרון אינו מהווה חלק מסל התרופות.

לימוד שיטות פנימיות לשיפור הזכרון

נקודת המוצא העומדת בבסיס שיטות אלה, היא שהזיכרון דומה לשריר, וניתן לחזקו על ידי אימון ותרגול. קיימות מספר טכניקות קוגניטיביות, שניתן ללמוד ולתרגל על מנת לשפר את תפקוד הזכרון. שיטה אחת היא שימוש במנמוניקות – יצירת קישורים ויזואליים ומילוליים על מנת לזכור מידע חסר משמעות. ככל שהעבודה על המידע ארוכה יותר, כוללת שימוש ביותר קישורים ואסוציאציות, ומערבת יותר חושים (כלומר, גם לקרוא את המידע, גם לצבוע אותו במרקרים, גם להקליט אותו ולשמוע אותו, למשל), כך הסיכוי לזכור אותו היטב – גדל.

ההנחה היא שכאשר מתרגלים את יצירת הקישורים והאסוציאציות במרפאה, הזיכרון מתחזק ומתפקד טוב יותר גם בבית, בחיי היומיום. השיטות הפנימיות כוללות גם התערבויות התנהגותיות, הכוללות תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית. מחקרים מוכיחים שלתזונה, ובעיקר לצריכה של אומגה 3 וויטמין מסוג B12 יש השפעה חשובה על הזיכרון. בנוסף, פעילות פיזית משחררת בגוף אנדרופינים, שהם חומר שמסייע בשמירת ותפקוד הזכרון.

לימוד שיטות חיצוניות לשיפור הזכרון

כאמור, רב המטופלים במרפאות הזיכרון הם קשישים, בדרך כלל חולים. למרות שיש בכוחן של השיטות הפנימיות לשיפור הזכרון לעכב את התדרדרות התפקוד, אין בכוחן לעצור את המחלה ולמנוע לחלוטין את המשך ההתדרדרות. על כן, מושם דגש במרפאות על שימוש בטכניקות חיצוניות, שיוכלו לעזור לחולה גם אחרי שזיכרונו יחלש באופן משמעותי.

השיטות החיצוניות כוללות כל פעולה שהופכת את הזיכרון לחסר ערך, מכיוון שהזיכרון נשמר מחוץ למח. לדוגמא, רישום קבוע ביומן מוריד את הצורך בלזכור אירועים ומטלות. אמנם החולה צריך לזכור להסתכל ביומן, אך הוא יכול לחסוך לעצמו הרבה מאמץ קוגניטיבי על ידי הרישום.

שיטה נוספת, היא לתרגל רוטינות – למשל לקבוע מקומות קבועים לחפצים. כאשר הארנק או המפתחות מונחים תמיד באותו מקום, אין צורך לאחסן כל יום מחדש את מיקומם, וכך הסיכוי לאבדם יורד. אפשרות נוספת, היא שימוש בזיכרון של מישהו אחר – החולים לומדים להשתמש בקרובים אליהם, על מנת שיזכירו להם דברים. החולה מספר למישהו אחר דבר מה, ופשוט מבקש ממנו להזכיר לו זאת בנקודה מסויימת בעתיד.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום