אשפוז יום פסיכיאטרי

אשפוז יום פסיכיאטרי הוא סוג של אשפוז שבו מגיע המטופל לבית החולים למשך מחצית היום בלבד ולאחר מכן שב לביתו ומגיע ביום למחרת,וזהו בניגוד לאשפוז יום מלא בו שוהה המטופל בבית החולים במשך עשרים וארבע שעות ביממה.

אשפוז יום פסיכיאטרי היא מסגרת טיפולית לכול דבר והיא משמשת לרוב כתחנת מעבר בין למטופלים אשר נמצאים באשפוז יום מלא ומיועדים לעבור למרפאות בקהילה אם וכאשר המצב הרפואי יאפשר את זה. לעיתים המצב הוא גם הפוך וחולים אשר מגיעים לקהילה ומצבם מחמיר נכנסים לאשפוז יום פסיכיאטרי ואם מצבם ממשיך להיות פחות טוב הוא עוברים לאשפוז יום מלא.

אוכלוסיית היעד של המטופלים שמגיעים אל היחידות השונות לאשפוז יום פסיכיאטרי בארץ הם מטופלים הסובלים מהפרעות ומחלות פסיכיאטריות שונות במצבי משבר או החרפה (הפרעות במצב הרוח, הפרעות חרדה, סכיזופרניה, והפרעות פסיכוטיות אחרות).

הפעילות הטיפולית במחלקות אשפוז יום נעשית בהתאמה אישית עבור צרכיו של המטופל ועל ידי תכניה של תוכנית הטיפול הנבנית על ידי הצוות. בדומה לשאר מחלקות ואשפוזים פסיכיאטריים הטיפול יכול להתבצע כטיפול פרטני של אחד מאנשי הצוות לדוגמת פסיכיאטר או פסיכולוג עם המטופל או כטיפול קבוצתי.

טיפול פרטני

בטיפול הפרטני ישנה קבוצה שונה של סוגי טיפולים למשל: פסיכותרפיה בגישה פסיכודינאמית, פסיכותרפיה בגישה התנהגותית-קוגנטיבית, טיפול באמצעות תנועה, טיפול באומנות, טיפול באמצעות מוסיקה, טיפול בריפוי בעיסוק. הטיפול הקבוצתי מטרתו בעצם לתת למטופל מקום שיהווה עבורו כמאין סימולציה להסתגלות חברתית בדומה לחברה שבה הוא חי ובהתאם למצבים שבהם יש לאותו מטופל בעיה.

טיפול קבוצתי

הטיפול הקבוצתי מונחה על ידי הצוות המטפל במחלקה החל מהמטפלים עד הפסיכיאטרים. הטיפול הקבוצתי כולל בתוכו קבוצות שונות אחת מהשנייה, ובניהם קבוצות טיפול וורבאליות,קבוצות טיפול קוגנטיביות, קבוצות טיפול פסיכו-חינוכיות. לצד הטיפול התומך בקבוצות עומד הטיפול התרופתי. הטיפול התרופתי מתואם ונקבע על ידי הצוות הרופא האישי של המטופל. לעיתים ובחלק ממחלקות אשפוז היום הפסיכיאטריות הארץ מתבצע שילוב של שאר חברי המשפחה או הזוג של המטופל.

הטיפול נעשה מתוך הכרה בחשיבות וההשפעה שיש למשפחה בטיפול המטופל. כמו כן הדבר הוא משמעותי יותר לעומת מאשר המטופלים אשר נמצאים באשפוז סגור ובעצם נפגשים חברי המשפחה עם המטופלים רק במחלקה. המטופלים במחלקה לאשפוז יום מגיעים יום יום הביתה חוזרים למחלקה.

הבנה עמוקה וטובה יותר של בעיית המטופל היא הדרך בעצם להחזיר אותו חזרה לקהילה. הטיפול בשילוב עם חברי המשפחה מותנה כמובן בהסכמת המטופל. במהלך הטיפול המשפחתי מתקיימות פגישות עם בני המשפחה הרלוונטיים ובפגישה הזו מנסה הצוות המקצועי הוא לבצע הערכה האם בעצם יש צורך להמשיך את המפגשים הללו וגם הכין יעשו הפגישות הטיפוליות הללו במחלקה בו נמצא המטופל בבית החולים או בביתו של המטופל לאחר השחרור מהמחלקה.

סיוע בשיקום

בנוסף בכול מחלקה לאשפוז יום נעשים גם פעולות של סיוע למטופל לגורמים שונים בשיקום בקהילה לאחר שחרורם למשל המוסד לביטוח לאומי, תוכנית עמיתים, וועדת סל שיקום ועוד. בנוסף פעולת הצוות במחלקת אשפוז יום פסיכיאטרי מבצע פעולות של סיוע בשיקום בתחומי התפקוד השונים כגון: שיקום תעסוקתי, חברתי, פנאי ודיור, העזרה הזו ניתנת גם למטופלים שנמצאים באשפוז יום במחלקה ובמקביל גם עובדים ומשתתפים בפעילות חברתיות שונות או גרים באופן עצמאי בקהילה וגם למטופלים שהשתחררו כבר מן המחלקה וצריכים עזרה בדיור ובמציאת עבודה.

המשך טיפול-לאחר השחרור מהמחלקה לאשפוז יום פסיכיאטרי המטופל מופנה לתוכנית המשך טיפול שנקבעה עבורו באופן אישי לאחר תקופת הטיפול המחלקה. במחלקה נמצאת קבוצת מעקב שמטרתה היא לעזור למטופלים להתמודד עם המצבים הלא פשוטים עבורם בחוץ, לחלק מן המטופלים אף בפעם הראשונה בחיים. דבר נוסף הוא לעקוב אחר הצורך בחיזוקים טיפולים כאלה ואחרים במהלך השחרור והשהות בקהילה.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום