Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

מהי אובססיה?

אובססיות הן מחשבות, רעיונות, ספקות, דחפים ודימויים החוזרים על עצמם באופן כפייתי. בדרך כלל האנשים הסובלים מאובססיות מודעים לחוסר ההיגיון שלהן וחווים אותם כשליליות, פולשניות ובלתי רצויות. האובססיות מתפתחות לרוב לגבי לכלוך, אלימות, סדר, דת ומיניות.

האובססיות נחוות בדרך כלל יחד עם קומפולסיות שהן התנהגויות כפייתיות שמטרתן הקלה על האובססיות. הסובלים מההפרעה מאמינים שיקרה להם דבר נורא אם לא יבצעו את הפעולות ההתנהגותיות הללו.

לעיתים מתפתח טקס כפייתי של ממש הכולל שלבים מסוימים שצריך לבצעם באופן מדויק. למשל הקשה מספר מדויק פעמים על שולחן ולאחריו רצף צעדים ספציפי. הכניעה לאובססיות ולקומפולסיות מפחיתה את החרדה באופן זמני, אולם לא מביאה להנאה.

ההפרעה מופיעה לרוב בשלבי הילדות או ההתבגרות ונמשכת שנים רבות עם שינויים בעוצמתה. רבים מהלוקים בהפרעה סובלים גם מדיכאון ומהפרעות אכילה. כ-1%-3% מהאוכלוסיה סובלים מהפרעת אובססיביות-קומפולסיביות. בקרב אנשים הסובלים מתסמונת טורט, שכיחות הפרעת אובססיביות-קומפולסיביות היא 50%.

הגורמים להפרעה

  1. מצב רוח רע, הגורם להגברת השכיחות של המחשבות הבלתי רצויות.
  2. קודים מוסריים מחמירים האוסרים על דברים שהם קיצוניים וגורמים להופעה המחשבות הטורדניות, במיוחד מחשבות בעלות גוון אלים או מיני.
  3. אמונות לא נכונות לפיהן המחשבות השליליות עשויות לפגוע בהם או באחרים.
  4. אמונות שגויות כי ניתן לשלוט במחשבות באופן מלא.

אנשים אלה מאשימים את עצמם במחשבות השליליות ומנסים להפסיקן העזרת נייטרליזציה – דרכי חשיבה שמטרתן השלטת סדר פנימי. חיזוק אסטרטגית הנייטרליזציה עשוי להפוך לאובססיה או לקומפולסיה.

טיפולים בהפרעה

טיפול פסיכו-דינמי נוקט בשיטה של אסוציאציות חופשיות על מנת לחשוף את הקונפליקטים העומדים בבסיס ההפרעה. הבעיה היא שמחקרים מעלים ממצאים סותרים לגבי מידת היעילות של הטיפול.

  1. הכחדה – מניעת הקומפולביות. נמצא כי שיטה זו היא יעילה מאד. כאשר מונעים את ביצוע הקומפולסיות, מונעים את האפשרות לבטא את האובססיות, וכך ברגע שאין לאובססיות ערוץ ביטוי, עוצמתן תפחת.
  2. למידה ממודל – המטפל נחשף לגורם ממנו המטופל מפחד ובכך המטופל לומד שהגורם אינו מרתיע כפי שחשב בהתחלה.
Exit mobile version