הפרעות אכילה – אנורקסיה נרבוזה

אנורקסיה נרבוזההפרעות אכילה הן תופעה מודרנית ורחבת ממדים שמאפיינת בעיקר את העולם המערבי

ישנן מספר הפרעות אכילה מרכזיות, השונות בצורתן, באופיין ובהשלכותיהן. הפרעות אלו גם משתנות לאורך השנים, כאשר עולות צורות חדשות שלהן ונכחדות צורות אחרות.

לנוכח השינויים לאורך השנים ולאור העובדה שהפרעות האכילה מאפיינות תרבויות מסוימות ואינן מופיעות כלל בתרבויות אחרות, יש המניחים כי הן מהוות למעשה תופעה חברתית.

בימינו נהוג להניח כי הפרעות האכילה הן גלגול מסוים של הפרעת ה"היסטריה" שאפיינה נשים משחר ההיסטוריה, אך בצורתן הנוכחית הפרעות האכילה עברו התאמה לימינו. העובדה שמרבית הלוקים בהפרעות אכילה הן נשים אף היא תומכת בטענה זו. כמו כן, בשל שינויים הורמונאליים ושינויי תזונה, נשים רבות לוקות בהפרעות אכילה בזמן הריון.

הפרעת אכילה אחת שהרסנית במיוחד ללוקה בה היא האנורקסיה נרבוזה. האנורקסיה משמעה המנעות מאכילה, כאשר החולה מסרבת לאכול ועל כן מאבדת משקל ומגיעה למצב של תת משקל קיצוני ואף למצב של מוות.

אי האכילה מלווה בבעיות בריאותיות רבות. למשל, נשים שלוקות באנורקסיה ומגיעות לתת תזונה מפסיקות לקבל את מחזור הווסת, סובלות מלחץ דם נמוך, מפגיעה במערכת החיסונית ומדלדול העצם.
דלדול העצם יכול להיות כה קיצוני עד שכל מכה עדינה יכולה לגרום לשברים בשרירי השלד. ולבסוף, כ-5% מהלוקות במחלה ימותו ממנה בסופו של דבר.

סימפטומים

במרבית המקרים לסירוב לאכול מתלווים גם סימפטומים נוספים כגון:

  • עיסוק מוגזם בפעילות ספורטיבית
  • התנהגות כפייתית שקשורה לאוכל (חישוב קלוריות מוגזם, התעסקות רבה בהכנת תפריט ובבישול)
  • דיכאון בעקבות מחלה
  • התנהגות כפייתית ועוד

יחד עם זאת, לא כל הסימפטומים שצוינו מופיעים בכל מקרי המחלה.

אמנם משמעות המילה אנורקסיה היא חוסר תיאבון, אך חשוב לציין כי ללוקות בה אין ירידה בתיאבון, או כל ליקוי פיזי אחר המונע מהן לצרוך מזון.

נהוג להניח כי המנגנונים ההרסניים העומדים בבסיס המחלה הם פסיכולוגיים גרידא, כאשר בדרך כלל לא נמצאים ליקויים פיזיים כלל בקרב הלוקות בה בטרם התפרצה המחלה.

אם כבר, ההפך הוא הנכון; מדובר בדרך כלל בנערות צעירות, בריאות, חכמות ויפות, מהמעמד הבינוני והגבוה, שחסרות כל סיבה אובייקטיבית ללקות בהפרעה.

העובדה כי בדרך כלל ההפרעה מלווה גם בעיוות מחשבה תומכת בהסבר הפסיכולוגי, כאשר בנות כחושות אלא רואות לרוב את גופן כמעוות ועצום ממדים גם כאשר הן כבר נמצאות במצב חמור של תת משקל.

הטיפול באנורקסיה נרבוזה

לנוכח ממדיה המדאיגים של האנורקסיה ולאור העבודה כי אחוז לא מבוטל מהלוקות בה ימותו ממנה, ישנה חשיבות בלתי נדלית לטיפול בהפרעה זו.

חשוב לציין כי גם מי ששפר מזלו ויוכל לחיות עם ההפרעה עדיין נתקל במציאות יומיומית קשה מאוד, בה כל יום הוא מאבק מחודש של התמודדות עם היבט כה שכיח בחיי האדם, המזון.

על כן, בשנים האחרונות החלה מודעות הולכת וגוברת להפרעה ועלו טיפולים שונים על מנת לטפל בחולי האנורקסיה.

היות וההפרעה היא בעלת סימפטומים מגוונים יחסית, מרבית הטיפולים משלבים התערבות רב ממדית. בדרך כלל הטיפול כולל בראש ובראשונה יעוץ תזונתי על ידי דיאטנית, שכן נהוג להניח כי האיזון הגופני של המטופלת הוא חשוב ביותר.

ראשית, הוא זה שיציל אותה במהרה ממצב של סכנת מוות. שנית, חולות במצב קיצוני של תת משקל נמצאות במצב פסיכולוגי רעוע ביותר שכן גופן אינו מקבל את החומרים הבסיסיים ביותר הדרושים לשם פעילותו. על כן יש לאזן אותן תזונתית על מנת שיוכלו לשתף פעולה עם הטיפול בצורה הטובה ביותר.

זאת ועוד, בדרך כלל הטיפול באנורקסיה כולל טיפול פסיכולוגי, שכן החלק הפסיכולוגי בהפרעה הוא החלק הדומיננטי.

בנוסף, ישנם מקרים בהם ההפרעה הפסיכולוגית חמורה עד כי שיש צורך בטיפול תרופתי פסיכיאטרי, למשל מתן תרופות אנטי חרדתיות או תרופות נוגדות דיכאון.

ולבסוף, היות וההפרעה פוגעת בדרך כלל בנערות צעירות ולמעשה מערערת את כל שגרת חיי המשפחה, הרי שלרוב משולבת גם התערבות משפחתית בה ההורים והאחים מתוודעים לצעדים עליהם לנקוט על מנת לסייע למטופלת.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום