מענה – היחידה לבריאות הנפש

גמילה מסמים

גמילה מסמיםסמים הם קבוצה של חומרים המוגדרים על פי חוק כחומרים המשפיעים על החשיבה או על ההתנהגות, ולכן אסורים לשימוש. רובם המוחלט של הסמים גורמים לצורך חוזר וכפייתי לצרוך אותם שוב ושוב, על כן גמילה מסמים היא כה קשה.

ההתמכרות לסמים

התמכרות לסמים, בנוסף להיותה בלתי חוקית, מהווה סכנה משמעותית לבריאותו ולשלמותו של המכור. סמים עשויים לפגוע בתפקודו של המח, ולעיתים אף ליצור נזקים בלתי הפיכים (סמי הזיה למשל ידועים בכך שגם שנים לאחר השימוש בהם עשויים המשתמשים לחוות "פלאשבקים" עוצמתיים ומפחידים).

ישנם סמים שפוגעים ביכולות קוגניטיביות של זכרון וחשיבה. סמים המוזרקים לורידים פוגעים במערכות הדם, בלב ובמערכות הנשימה. הסנפה גורמת לפגיעה בלתי הפיכה בריריות ובקנה הנשימה, וכן הלאה.

בנוסף, מכיוון שהשימוש בסמים אינו חוקי, הופכים המכורים לעבריינים, נוטים להסתבך עם החוק, לעיתים קרובות גם בעבירות רכוש ועבירות אלימות שמטרתן להשיג כסף על מנת לממן את צריכת הסמים ההולכת ועולה עם הזמן.

מוטיבציה לגמילה מסמים

המוטיבציה להפסקת שימוש בסם יכולה להיות של המכור עצמו, או של מישהו בסביבתו. כאשר המכור מחליט להפסיק להשתמש בסם, בדרך כלל מדובר בשימוש בסמים קלים יותר, או במשתמש "שיש לו מה להפסיד"- בעלי משפחות, קריירות ועוד.

הפסקת עישון ללא סבל וללא מאמץ – לחצו כאן

המכור מתחיל להבין את השפעתם הקשה של הסמים עליו, ומבין שהוא עשוי לאבד הכל, ולכן מחליט שעליו לעשות מעשה. המקרים הנפוצים יותר הם כאשר גורמים סביבתיים מביאים למוטיבציה להפסיק להשתמש בסם.לדוגמא, אסיר שמעוניין להשתחרר מוקדם, כאשר בן משפחה כלשהו דורש את הפסקת השימוש כתנאי לקיום קשר .

מוטיבציה של הנגמל להפסקת השימוש הינה הכרחית לגמילה, אך כאשר מעורב בהחלטה להפסיק את השימוש בסמים גורם חיצוני, הסיכוי להצלחת התהליך גבוה יותר.

קשיים בגמילה

לאחר הליך אבחון ההתמכרות, במידה וקיימת החלטה מטעם זה או אחר לחדול משימוש בסמים, תהליך הגמילה הוא קשה ביותר, ורבים מן הנגמלים מדווחים שמדובר בתהליך שנמשך כל החיים. הקושי הראשוני מתייחס לתסמונת הגמילה והכאבים הפיזיים שהיא גורמת.

בהמשך הקושי נובע משינוי דפוסי התנהגות, והצורך להסתגל מחדש לחברה הנורמטיבית. בנוסף, פעמים רבות השימוש בסמים נובע מלכתחילה מדרכי התמודדות לא יעילות עם מצוקה, ועל הנגמל ללמוד דרכים אלטרנטיביות יעילות יותר להתמודדות.

שיטות גמילה

מעוניינים להיגמל מסיגריות? – פנו אלינו

Exit mobile version