Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

דיסוציאציה

שעת ערב. יום עבודה ארוך ומתיש עבר, ועכשיו אתה בדרכך הביתה, יושב במכונית, הרדיו דולק ואתה נוסע בדרך המוכרת. אחרי 20 דקות אתה מחנה את האוטו בחנייה, ופתאום עוברת בראשך המחשבה: איך הגעתי הביתה בכלל? אני לא זוכר את כל הדרך.

הסיפור המתואר הוא תופעה נפוצה שמתרחשת מידי פעם לכל אחד מאיתנו. אנחנו מנותקים, שקועים במחשבות ופועלים "על אוטומט", בלי מודעות למה שקורה, ובלי שנזכור אחר כך מה עברנו.

זה קורה לפעמים כשרואים טלוויזיה, שקועים כל כך שאין לנו מושג מה קורה בסביבה הקרובה, או שסתם "חולמים בהקיץ". המצבים הללו נקראים מצבים דיסוציאטיביים, כלומר- אנחנו נמצאים במצב של ניתוק בין חוויה מסוימת, לבין מאפיינים מודעים יותר של הנפש.

דיסוציאציה נורמאלית

המקרה שתואר לעיל, נחשב לדיסוציאציה נורמאלית, המכילה יתרונות רבים. דיסוציאציה זו מאפשרת לנו לא להשקיע משאבים בפעילות שניתן לבצע באופן אוטומטי, וכך מתפנים לנו משאבים פיזיים ונפשיים להתמודדויות מסוג אחר- כך אפשר ללכת, פעולה שדורשת הרבה תיאום וקואורדינציה אך לא דורשת חשיבה ותכנון מודעים, וגם לחשוב על הכנת ארוחת הערב באותו הזמן.

חשוב להדגיש שהמאפיין העיקרי שלו, הוא רמת השליטה- בנהיגה, למשל, אם פתאום היה מגיח מפנייה צדדית אופנוע, סביר להניח שהקשב המלא לנהיגה היה חוזר, הדיסוציאציה הייתה מסתיימת והנהג היה פועל על מנת למנוע את התאונה. גם מחלום בהקיץ או בהייה בטלוויזיה אפשר "להעיר" אותנו בקלות יחסית על ידי קריאה.

אך לעיתים, אותו מנגנון שמשרת אותנו בחיי היום יום עלול להפוך למנגנון התמודדות פתולוגי, אשר יוצר בעיות הסתגלותיות ונפשיות קשות, בסדרה של הפרעות נפשיות המכונות הפרעות דיסוציאטיביות, כלומר הפרעות של ניתוק. המשותף לכל ההפרעות הללו, הן שההתנתקות מתרחשת ללא שליטה של האדם, והחזרה למודעות מלאה היא קשה עד בלתי אפשרית לעיתים.

הפרעות דיסוציאטיביות

רב ההפרעות הדיסוציאטיביות מיוחסות למצבים טראומטיים קשים שהאדם נאלץ להתמודד עימם באמצעות ניתוקם מרמות מודעות של הנפש.

Exit mobile version