טיפול באמצעות היפנוזה

היפנוזהמהי היפנוזה?

היפנוזה היא מצב שבו האדם מנצל את כל יכולת הריכוז שלו, והוא מפנה אותה כלפי פנים. פעמים רבות אנחנו שקועים במשהו אהוב – צפייה בסרט, נסיעה בקטע כביש מוכר – ואנחנו לא שמים לב למה שמתרחש מסביבנו. מצב כזה גם הוא סוג של היפנוזה – האדם מרוכז מאוד בדבר ואחד ואינו שם לב שמתרחש משהו אחר בסביבתו.
אנשים יכולים להגיע להיפנוזה לבדם, אך ברוב המוחלט של המקרים ההיפנוזה תהיה חלק מתהליך טיפולי כוללני באדם.

מתי משתמשים בהיפנוזה ומי רשאי להפנט?

בעבר היה מקובל מאוד לבצע תהליך של היפנוזה לשם בידור, אך כיום, המצב שונה לחלוטין. ההיפנוזה בישראל היא אך ורק חלק מתהליך טיפולי, ולכן מי שרשאי להפנט הוא רק רופא, רופא שיניים או פסיכולוג. לא כל אחד מבעלי מקצוע אלה רשאי להפט, אלא אך ורק מי שקיבל אישור לכך ממשרד הבריאות. כדי לשבר את האוזן – בישראל יש אלפי רופאים רופאי שיניים ופסיכולוגים אך רק 500 איש מורשים לעסוק בהיפנוזה. ההיפנוזה מקובלת מאוד כאשר מבקשים לבצע תהליכים פסיכולוגיים אפקטיביים במטופלים.

כיצד משתלבת ההיפנוזה במעשה הטיפולי?

ההיפנוזה מאפשרת לאדם להתגבר על מחסומים פנימיים של עצמו. מה הכוונה? לכל אחד מאיתנו יש מנגנון שחוסם קליטת מידע חדש, שסותר מידע שכבר יש לנו בראש. זה מאוד עוזר לנו לא לשקוע במחשבות ולהתבלבל מידיעות סותרות שחוזרות אלינו – אך מצד שני זה אחד מהמנגנונים שגורמים לנו לא להשתנות. במהלך ההיפנוזה יכול המטפל לדבר עם המטופל ללא החסימה המובנית בתוכו ועל יד כך ליצור שינוי.

אחת הבעיות של טיפול פסיכולוגי רגיל, למשל, הוא ההתנגדות של המטופל. אדם מהופנט לא יכול להגיד באמצע טיפול – "אני לא יכול להשתנות" או משפטים מפריעים מעין אלו. המטפל מעביר לו את הידע והערכים היישר אל התת-מודע מבלי להיתקל בחסמים.

מתי מועיל לטפל בהיפנוזה?

טיפול היפנוטי יעיל מאוד כאשר רוצים לבצע תהליך מסוים במהירות מבלי לפגוע באפקטיביות. ניקח לדוגמא אדם שסובל מפחד אצל רופא השיניים. כאשר היה קטן והזריקו לו את זריקת ההרדמה של רופא השיניים הוא סבל מזה מאוד. בינתיים הוא פיתח פחד עצום בכל מה שקשור לרפאות שיניים והוא נמנע מכל ביקור אצל רופא שיניים. אצל אדם כזה, הזרקת ההרדמה עצמה היא סבל לא יתואר, ולכן היפנוזה, תאפשר לו לקל את הזריקה שכן מה שגורם אצלו את הכאב הוא הפחד ולא הכאב הקטן של זריקת הרדמה בשיניים.

דוגמא נוספת – אישה שכוססת את ציפורניה ולא מסוגלת להביא את עצמה להפסיק. אישה כזו בתהליך של היפנוזה, כאשר המטפל יורה לה להפסיק לכסוס, יגרום בעצם למצב שבו התת- מודע משתלט על המודע, לטובה.

האם ייתכן שמהופנט ייעשה משהו בניגוד לרצונו?

רבים פוחדים להתהפנט כיוון שהם חוששים שיורו להם לעשות משהו שהם אינם רוצים לעשות. מחקרים רבים מראים שהאדם עושה בניגוד לרצונו רק את מה שלכאורה הוא נגד רצונו אך התת-מודע שלו כן רוצה אותם. כמו הדוגמאות שראינו לעיל. אדם לעולם לא ייעשה משהו נגד ערכיו המוסריים גם תחת היפנוזה. אין מצב שבו האדם יתפשט או ייעשה משהו מביך אחר – כיוון שההיפנוזה תסתיים באחת.

את מי ניתן להפנט?

מהפנטים מדווחים כי ניתן להפנט כל אחד, מלבד אנשים בעלי מנת משכל נמוכה במיוחד, ויכולת הריכוז שלהם פגועה. אנשים בעלי אינטילגנציה גבוהה בדרך כלל קלים מאוד להיפנוט. גם אנשים שלכאורה מתנגדים להיפנוט, מסוגלים להתהפנט בקלות על ידי מהפנט מקצועי.

מהן הסכנות שבתהליך?

1. טיפול לא נכון: במקרה של כאבי ראש חוזרים ונשנים, לדוגמה, עלול להיות מצב שבו ההיפנוזה גורמת להדחקת הכאב, אבל הסימפטום העיד על מחלה אמיתית ולא פסיכולוגית, ובעצם טשטשנו את יכולתו של החולה להבריא, כיוון שלא באמת אותרה הבעיה שלו.

2. היתקעות במצב היפנוטי – בעבר נתקעה אישה במצב היפנוטי ורק לאחר זמן מה היא חולצה מזה. כיום, בעקבות השתנות החוק, ההיפנוזה היא בעיקר על ידי מטפלים מוסמכים ולכן בעיה זו כמעט לא קיימת.

3. ייתכן מצב שבו המטפל לא יקלע למטרה – לדוגמא ייתן למטופל לדמיין את עצמו יושב בבית בכפר, בעוד שבשביל המטופל בית בכפר יותר תחושה של חרדה עמוקה כיוון שהוא נפצע שם פעם או שקרה לו שם מקרה לא נעים ולכן הוא לא יצליח לבצע את הטיפול כמו שצריך.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום