Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

הפרעות אכילה

הפרעות אכילה הם קבוצה של תנאים המאופיינות על ידי הרגלי אכילה לא נורמליים, שעלולים לערב או חוסר בקליטת מזון או כמות נפרזת של קליטת מזון שנלקחת וגורמת נזק פיזי וריגשי רפואי.

בין הפרעות האכילה השכיחות והידועות: בולמיה נרבוזה ואנורקסיה נרבוזה. הפרעת אכילה מוכרת פחות היא תסמונת פיקה, בה האדם הלוקה בה אוכל כל דבר החל אבנים וחול ועד סיד של קירות. הפרעות אכילה היא מצב שכיח יותר בקרב נשים, אולם גם אצל הגברים גם המצב קיים, וכן נפוץ יחסית בקרב בני נוער בגיל ההתבגרות.

גורמים להפרעות אכילה

הסיבות הישירות שמובילות להפרעות האכילה אינן ידועות, אולם ישנם מספר תנאים ומצבים שעלולים להגדיל את הסיכויים להגיע למצב של הפרעות אכילה. למשל בנות שלהם יש הפרעות קשב וריכוז (ADHD). מחקר אחר קבע שלילדות מאומצות יש סיכוי גדול יותר לפתח בולימיה נרבוזה.

ישנם כמה כיוונים כיום שמנסים להסביר את תופעת הפרעות האכילה:

הנוירוטרנסמיטוריים העיקריים והשפעותיהם:

סוגי הפרעות אכילה

תסמינים וסיבוכים

תסמינים אפשריים שעלולים להופיע במצבים של הפרעות אכילה יכולים להיות: אקנה (פצעי בגרות), עצירות, שלשול, הפסקת המחזור החודשי, איבוד שיניים, ירידה בכמות האשלגן בגוף, בצקות, דילול העצם, כשלון כליות, כמות נמוכה של סידן בגוף, חוסר איזון במלחים בגוף.

טיפול בהפרעות אכילה מתבטא בשלושה שלבים:

אבחון

האבחון הראשוני יעשה על ידי ההיסטוריה הרפואית של המטופל. חשוב לזכור שישנם לא מעט מצבים אשר דומים או אפילו מחכים מצבים של פרעות אכילה. האבחנה הדיאגנוסטית תכלול גם את ההיסטוריה הפסיכו-סוציאלית וגם מספר בדיקות תהודה בעזרת MRI או SPECT ( לאיתור גידולים או פגיעות בתוך המוח).

טיפול

הטיפול  יכול לכלול מספר סוגי טיפולים כגון שעמוד השדרה שלהם היא טיפול קוגנטיבי-התנהגותי. סוגי טיפולים שונים כגון: טיפול באומנות,טיפול במוסיקה,טיפול משפחתי,יעוץ תזונתי וטיפול תזונתי נמצאו להיות מועילים ביותר אולם הם תלויים הרבה במטפל ובקשר שלו עם המטופל.

תמיכה

כדי שהמטופל לא יחזור לדפוס ההתנהגות הטיפול התרופתי והפסיכולוגי צריך להיות ארוך טווח. הפרעות אכילה, זוהי הפרעה פסיכולוגית, ועל כן הטיפול בה מחייב איפול בנפש החולה ולא רק בגופו.

Exit mobile version