מענה – היחידה לבריאות הנפש

הפרעות אישיות

הפרעות אישיותכאשר מתייחסים להפרעות נפשיות, המדריכים הפסיכיאטרים מבחינים בין מחלות- מצבים מוגדרים יחסית, עם סימפטומים ספציפיים. בדרך כלל אנשים שסובלים ממחלת נפש, מרגישים שהמחלה היא "אגו-דיסטונית", כלומר לא שייכת להם, הם לא רוצים בה, היא גורמת להם להתנהג ולהרגיש לא כפי שהם מכירים את עצמם.

אך ישנם מצבים בהם לאדם קשה להסתגל לחברה, הוא מרגיש סבל וקשיים, אך הוא גם יודע ש"זה מי שאני". מדובר בתכונות מתמשכות, דפוסי התמודדות קבועים והתנהגות קבועה. מצבים כאלה בדרך כלל יוגדרו כהפרעת אישיות.

מהי הפרעת אישיות

הפרעת אישיות היא דפוס מתמשך של חוויה פנימית ושל התנהגות, ששונים באופן מובהק מהמצופה והמקובל בתרבות של האדם. הדפוסים ארוכי טווח, לא גמישים ומופיעים לראשונה בגיל ההתבגרות או בתחילת הבגרות. הם יציבים לאורך זמן, וגורמים לקושי או לפגיעה בתפקוד.

סוגי הפרעות אישיות

טיפול בהפרעות אישיות

הפרעות אישיות הן עמוקות ומתמשכות. רבים כלל לא פונים לטיפול, משום שהנפגעים העיקריים מהתנהגותם הם אנשים בסביבה ולא הם עצמם. יחד עם זאת, בהתערבויות ארוכות טווח ואינטנסיביות ניתן לשנות דפוסי התנהגות, וללמד אנשים דפוסים חדשים אפקטיביים יותר.

כל אדם שואף לנפש בריאה ככל האפשר, ולו עקב האנלוגיה המשווה בין מצב הנפש למצב הגוף. הבעיה היא שאצל רבים באוכלוסייה יש פער גדול בין הרצוי לבין המצוי, פער שבא לידי ביטוי מובהק בהפרעות האישיות למיניהן. הפרעות אישיות הן תת קבוצה נפוצה בתוך העולם הרחב של ההפרעות הנפשיות, אשר המכנה המשותף ביניהן הוא תבניות מחשבות והתנהגות נוקשות הנשמרות כך למשך תקופה ארוכה.
על רקע התסמינים הלא נעימים של הפרעות האישיות והשפעתם העצומה על הסובלים מהם, חשוב למפות את הבעיה ולהבין מה אפשר לעשות כדי להתמודד איתה. את התשובות לשאלות אלה ואחרות תמצאו בכתבה הנוכחית.

אילו סוגים של הפרעות אישיות הספרות הקלינית מכירה כיום?

ברמה הכללית אפשר לטעון שהפרעות האישיות קשורות לדפוסים קבועים שאינם גמישים ושאינם אדפטיביים של האדם. המשמעות היא שאדם הסובל מהפרעות אישיות יהיה לרוב בעל תכונות "רגילות", שעשויות לאפיין כל אדם באשר הוא אם, אך התחושות האלה תהיינה אצלו מועצמות ומוקצנות פי כמה. דוגמה נפוצה היא פחד מנטישה של האדם על ידי אחד מקרוביו, חשש שקיים במידה מסוימת אצל רבים. אולם, במקרה של אנשים בעלי הפרעות אישיות החשש עלול להניע אותם ולגרום לכך שהם לא יפתחו כלל מערכות יחסים.

סוגי הפרעות אישיות:

את הפרעות האישיות המרכזיות הידועות כיום – עשר במספר – נהוג לחלק לשלוש קבוצות עיקריות. כל אחד מהאשכולות ומהפרעות הנפש דורשת הרחבה משמעותית, ולא נוכל לעשות זאת כאן עקב קוצר היריעה. עם זאת חשוב להסביר שמדובר באשכולות הבאים:

יש המוסיפים לרשימה של עשר ההפרעות שהובאו כאן תבניות התנהגותיות נוספות, שלמרות שאינן ממופות באופן מלא הן מקיימות את התנאים המגדירים את הפרעות האישיות ככאלה.

כיצד מאבחנים את הפרעות האישיות?

אבחון הפרעות אישיות אינו דבר פשוט בהכרח, בטח בגילאים מוקדמים: למעשה, את הפרעות האישיות ניתן לאבחן מבחינה מעשית רק מגיל 18. זאת למרות העובדה שחלק מהתסמינים ומהדפוסים המאפיינים הפרעות אישיות קיימות עלולים להופיע אצל האדם עוד בימי הנעורים שלו. הרציונל המביא להתפתחות הפרעות אישיות אצל אדם מסוים אינו ברור באופן מלא בכל המקרים, אם כי נהוג לחשוב שהסיבה העיקרית היא שילוב של גורמים ביולוגיים וגורמים פסיכו-סוציאליים (לרוב כאלו הקשורים לשנים המוקדמות בחייו של האדם).

הטיפול בהפרעות אישיות הוא משימה מורכבת גם כן, בעיקר על רקע העובדה שמדובר בדפוסים שהשתרשו אצל האדם במשך שנים כך שהפכו במידה מסוימת להיות חלק בלתי נפרד מהאישיות שלו. עם זאת, התפתחות תחומי הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה במרוצת השנים הגדילה את היצע הפתרונות, כך שכיום יש מגוון כלים שעשויים להפחית את ממדי הפרעות האישיות והשפעתה על האדם, לתרום לו בהיבט הרגשי ולהקל על ההתמודדות שלו בחברה.

למרות שכל מקרה משתנה לגופו על פי סוג ההפרעה, דרגת החומרה שלה והמאפיינים האישיים שלה האדם, בדרך כלל הטיפול ישלב בתוכו פסיכותרפיה וטיפול תרופתי. לכך ניתן להוסיף שיטות טיפול נוספות, הן מקשת הרפואה הקונבנציונלית והן מעולמות הרפואה המשלימה, כאשר שילוב מוצלח עשוי להגדיל את אחוזי ההצלחה. כמובן שאין לצפות לפתרונות קסם עם הפרעות אישיות, אלא לתהליך ממושך וסיזיפי היורד לעומקה של הבעיה ומטפל בה בצורה הדרגתית.

מקורות ולקריאה נוספת:
Personality Disorder – Wikipedia
What are Personality Disorders? – American Psychiatric Association
Classification, Assessment, Prevalence and Effect of Personality Disorder

 

Exit mobile version