התמודדות עם חזרה בתשובה

תהליך התמודדות עם חזרה בתשובההחזרה בתשובה ביהדות הנו תהליך של תיקון שהאדם עובר בנפשו פנימה, באמצעות שינוי דרכי התנהגותו, אופן חשיבתו ודיבורו, והעמקת האמונה. כוונת "חזרה בתשובה" היא שהאדם שב אל הדת.

שינויי משמעותי בחיי אדם הוא הרצון לחזק את אמונתו הדתית ולחזור בתשובה. הוא עובר תהליך רגשי עמוק, בעקבות תובנות חדשות. החזרה בתשובה תיתכן לרוב כשאדם אינו מרוצה מדרך חייו והוא מחפש דרך טובה לחיים.

התפיסה הדתית טוענת כי כל היהודים נועדו להיות אנשים מאמינים ולכן המשמעות של "חזרה בתשובה" היא מעבר מאורח חיים חילוני לאורח חיים דתי, בעל אמונה חזקה, ובכך האדם שב למקורות שלו ואל מצבו הטבעי. כיום גם אדם ששומר מצוות בצורה מוגבלת ומתחזק בדת ומקפיד יותר על המצוות, מוגדר כחוזר בתשובה. תהליך החזרה בתשובה נקרא גם תהליך של "התחזקות", כשמי שעובר אותו "מתחזק" בדת והופך מאדם חילוני לאדם דתי שומר מצוות והלכות.

התמודדות עם חזרה בתשובה בזוגיות

אדם החוזר בתשובה, גורם לשינוי דרסטי לא רק בחייו הפרטיים, אלא גם בחיי משפחתו הקרובה ובחיי בן/בת הזוג, שעוברים שינויים לא מעטים ולא פשוטים. הם מוצאים את עצמם בסערת רגשות, בלבול וצומת דרכים.

בני הזוג חווים שינויים בחיי הזוגיות. השינויים יכולים להיות משותפים ו/או אישיים. הם יכולים להתרחש בעקבות שינויים בתחומי ובמקומות עבודה, הריון ולידה, מצבי בריאות משתנים, חוויית בגידה וכדומה. לעומתם יכולים לצוץ שינויים בתפיסת העולם, מצבים רגשיים, דרכי התבוננות, אמונות ועוד. השינויים עלולים לגרום להתערערות הזוגיות או שהם לא ישנו כלל את המערכת הזוגית.

בן או בת זוג חוזרים בתשובה

כאמור, החזרה בתשובה היא תהליך פנימי שהחוזר בתשובה עובר עם עצמו. הוא חווה לבטים רבים בדרך, כשמחד גיסא הוא מאושר מהשינוי ומקווה שזה הדבר שיגרום לחייו להיות טובים, ומאידך גיסא הוא דואג ממה שיקרה לבני ביתו בעקבות המהלך. התגובות להחלטתו יכולות להיות תומכות ומבינות, ויכולות להיות גם ביקורתיות.

בן או בת הזוג חילוניים

החזרה בתשובה דורשת סובלנות רבה ושיתוף פעולה מבן הזוג החילוני. התהליך נעשה בשלבים. קודם השינוי הנראה לעין- לבוש, כיסוי ראש/כיפה, גידול זקן, ואחר כך השינוי המהותי- שינוי במנהגי הבית, שמירת כשרות ומצוות הדת. בשלב זה החיים משתנים וכל בן זוג מקבל את השינויים בצורה אחרת. ישנם זוגות שלא מסתדרים עם השינוי ולא מצליחים לקבל אחד את השני כפי שהם והנישואים מתפרקים (גירושין), וישנם זוגות ששומרים אחד על כבודו של האחר ומקבלים את סגנון החיים השונה, ושומרים על הנישואים עם אהבה וכבוד.

התמודדות עם חזרה בתשובה במשפחה

כשהבן או הבת חוזרים בתשובה, הוריהם עלולים לראות זאת ככישלון אישי בדרך החינוך. יש הורים שחווים אובדן על הילד ונוצר נתק ביניהם. הנתק יכול להגיע גם מהכיוון של הבן/בת שמבקשים לנתק עצמם מהעבר. יש קשרים שנשמרים בצורה "טכנית", בהם ההורים מאבדים את הקשר שהיה ושומרים על קשר שטחי יותר, או שישנם הורים שמקבלים את השינוי ושומרים על קשר טוב עם הילדים.

התמודדות עם חזרה בתשובה מול חבר

כשחבר או חברה חוזרים תשובה, החברות מתחילה להתערער, מכיוון שכל צד לא יודע כיצד לנהוג מול הצד השני, והדרך הפשוטה ביותר היא להתנתק. הדרך הטובה לשמור על קשר חברי טוב כמו בעבר היא לקבל את החוזר בתשובה ולדעת שיש לו מגבלות גדולות יותר משיש לחילוניים ולבוא לקראתו. תמיד כדאי לזכור שחברות היא ערך עליון ושהחוזר בתשובה לא החליף את זהותו הפנימית. הוא נשאר עדיין אותו אדם ואותו חבר.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום