מענה – היחידה לבריאות הנפש

חרדה

חרדהחרדה היא אחת התופעות הנפשיות הנפוצות ביותר, אשר למעשה כמעט כל אדם חווה במהלך חייו באופן כזה או אחר. לחרדה ישנו תפקיד חשוב במנגנון הנפשי – היא מתריעה, מעוררת, מכנסת לכדי פעולה, ואפילו מצילת חיים במובנים מסוימים.

עם זאת, כאשר חרדה מתחילה להופיע באופן תדיר, ללא איום מהותי על האדם החווה אותה, ובצורה כזו אשר היא מפריעה או מונעת ממנו לנהל את חייו באופן תקין – אזי כנראה מדובר בהפרעת חרדה.

מהי חרדה

ישנן תאוריות רבות ושונות על מהי בדיוק חרדה, כיצד היא נוצרת, ולמה היא קשורה. מבחינה כללית, אפשר לומר כי חרדה הינה תוצאה של תחושת חוסר אונים המתאפיינת במתח, דאגה וחשש מהותי, אשר אינה חייבת להיות מקושרת עם מצב של סכנה ממשית על האדם החווה אותה.

במובן זה, חרדה הינה למעשה אינה קשורה באופן ישיר עם גירוי חיצוני מסוים בפני עצמו, למשל משימה שהמנהל נותן לעובד, אלא עם האופן בו הדבר נרשם או נתפס בקרב האדם, למשל איך העובד מתייחס לאותה משימה שנתן לו  המנהל.

סוגי חרדה

ישנם סוגים שונים של חרדה, והיא גם מקושרת פעמים רבות לדחק (סטרס), ואכן פעמים רבות דחק מתמשך מוביל לחרדה והתקף חרדה. עם זאת, החרדה יכולה להופיע עם הפרעות נוספות כגון דיכאון, ולעיתים גם ללא דחק או הפרעות נוספות, אלא באופן נקודתי. בין סוגי החרדה –

 עם זאת, מבחינה פסיכואנליטית, החרדה הינה למעשה אינדיקציה למשהו אחר. זאת אומרת, החרדה איננה רק התופעה ההתנהגותית או החווייתית שנראית על פני השטח, אלא לרוב היא מכוונת לעניין מהותי מבחינה נפשית, ויש להקשיב לחרדה באופן הדוק ביותר.

תסמינים הקשורים בחרדה

אפשר לחלק את תסמיני החרדה לשתי קטגוריות באופן כללי – תסמינים פיזיולוגיים הקשורים בגוף הממשי, ותסמינים פסיכולוגיים או נפשיים הקשורים בתחושות, מחשבות ורגשות. חשוב לציין שזוהי חלוקה מאוד לא יציבה, מאחר ופעמים רבות התחושות הנפשיות משפיעות אל הגופניות, וגם להפך. למעשה, אפשר לומר כי מבחינה נפשית הגוף הינו חלק מהחוויה של האדם, ולכן ישנה הדדיות מסוימת בין התסמינים הגופניים והנפשיים.

סוגי טיפולים בחרדה

ישנן גישות שונות לטיפול בחרדה, החל מטיפול תרופתי ועד לטיפול נפשי בתרפיה. כל גישה מתייחסת לחרדה באופן שונה, וממקמת אותה באפיק אחר של החוויה האנושית, כך למשל –

Exit mobile version