Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

חרדת בחינות

חרדת בחינות היא סוג של חרדה, כלומר פחד משתק לקראת איום כלשהו, אך בניגוד לחרדות אחרות היא מוגבלת למצב מסוים בלבד- לקראת מבחן ובשעת מבחן, שבו אדם צריך להוכיח את יכולותיו.

חרדת בחינות היא תופעה שכיחה- כ-15% מהאוכלוסיה, בעיקר ילדים ומתבגרים, סובלת ממנה. לרוב מי שסובל מחרדת בחינות הם תלמידים טובים, בעלי יכולות גבוהות, הדורשים מעצמם שלמות. מבחינה אישיותית מדובר לרוב באנשים תחרותיים, בעלי דימוי עצמי נמוך, שמרגישים חובה לרצות את סביבתם.

ישנם תנאים שבהם יש יותר סיכוי לפתח חרדת בחינות- למשל אם יש חוסר הבנה כללי לגבי החומר לבחינה, או חוסר הכנה מתאים למבחן. גם תחושה שהבחינה היא "גורלית", בין אם הדבר נכון או לא, ואוירה תחרותית סביב הבחינה יכולים להביא ללחץ מוגבר לקראת הבחינה.

סימפטומים של חרדת בחינות

לא כל מי שנלחץ לקראת מבחן סובל מחרדת בחינות. כמובן שלחץ לקראת מבחן הוא דבר טבעי ולרוב גם חיובי, כיוון שהוא המניע אותנו להישגים. אך כאשר הלחץ והמתח הנפשי כל- כך גדולים שהם פוגעים בתפקוד שלנו בשעת המבחן או לקראתו- הדבר מעיד על חרדה מוגזמת שכדאי לטפל בה.

אבחון של חרדת בחינות נעשה לפי הדיווח הסובייקטיבי של ילדים או מבוגרים על תחושות מלחיצות במהלך הלמידה למבחן או במהלך המבחן, וכן באמצעות שאלונים המבקשים לאמוד את מידת המתח סביב בחינה.

בין הסימפטומים ניתן למצוא:

התמודדות עם חרדת בחינות

אם חרדת הבחינות פוגעת בתפקודכם בשעת האמת, כדאי לגשת לטיפול. הטיפולים השונים נעשים לרוב בגישה התנהגותית ועובדים על טכניקות הרגעה, לצד חיזוק הבטחון העצמי.

הטיפול כולל אחד או יותר מן המרכיבים הבאים:

לקראת מבחן

כפי שתיארנו, חרדת בחינות נובעת משילוב של אישיות מסוימת עם מצבים מלחיצים, כגון חוסר היערכות מתאים למבחן. אמנם אפקט ההפתעה הוא חלק ממהות המבחן, אך הנה כמה דרכים להגיע אל המבחן מוכנים ככל הניתן, דבר שיכול להקל במידת החרדה.

לסיכום, דאגו להגיע אל המבחן מוכנים ככל הניתן ולהשקיע זמן בהרגעה לקראתו.  זכרו שהמבחן בוחן יכולות במקצוע מסוים ולא בוחן אתכם.

Exit mobile version