טיפול זוגי

כאשר האפשרות לקבל עזרה פסיכולוגית הפכה להיות מקובלת ונחקרת, התעסקו רוב התיאורטיקנים והפרקטיקנטים בנפשו של הפרט, ובהגשת עזרה לאדם יחיד. גם היום, רוב הטיפולים הפסיכולוגים או התרפוייטים האחרים ניתנים באופן פרטני. אך האדם הוא יצור חברתי, וככזה, חלק ממצוקותיו וקשייו נגרמים או משפיעים על יחסיו עם אנשים, ואפילו עם האדם הקרוב ביותר- בן או בת הזוג.

בישראל, כשלושים אחוז מהנישואים מסתיימים בגירושין. למרות הסיום האגדתי "חיים באושר ועושר עד עצם היום הזה", העבודה הקשה של הזוגיות מתחילה דווקא אחרי הנישואין, כאשר החיים על דרישותיהם מתערבים ברגשות של אהבה.

לכן, התחום של טיפולים זוגיים, שמטרתם לשמור על הזוגיות ולאפשר את המשכיותה, נעשה פופולארי יותר ויותר.

נושאים בטיפול זוגי

טיפול זוגי מתבסס על ההנחה שמערכת היחסים היא מוצר מתפתח אשר מושפע משינויים העוברים על כל אחד מבני הזוג. שינויים אלה, עשויים לגרום לקונפליקטים וחיכוכים בנושאים שונים. הטיפול עוסק בנקודות חיכוך, תוך התייחסות למיקום הפרטי של כל אחד מבני הזוג.

הנושאים יכולים להיות סביב התנהלות כלכלית, חינוך הילדים, חיים חברתיים או תפקודים מיניים. לעיתים, גם זוגות שאינם נמצאים במצב של משבר פונים לטיפול זוגי על מנת להעמיק את ההיכרות ואת איכות הזוגיות שלהם.

באופן כללי, ניתן לומר שהמטרה העליונה של טיפול זוגי הוא שיפור התקשורת בין בני הזוג. כאשר יכולה להתקיים תקשורת המבוססת על הקשבה, התפשרות, סבלנות ואמון הדדי, רוב הבעיות שיכולות להתעורר במהלך החיים, עשויות להפתר בקלות יחסית מעצמן.

סוגי טיפולים זוגיים

  • טיפול זוגי קלאסי – בדרך כלל, שני בני הזוג מגיעים לפגישה עם המטפל. לעיתים, הטיפול נעשה על ידי שני מטפלים (גבר ואישה), על מנת למנוע מצב של קואליציות בין אחד מבני הזוג למטפל.
  • טיפול זוגי אינדיווידואלי – מדובר בטיפול פרטני, כאשר בן הזוג מצטרף אליו לפעמים, אך העבודה העיקרית ביחס לזוגיות נעשית עם מטופל אחד.
  • טיפול כפול (ארבע ראשי) – כל אחד מבני הזוג נפגש באופן פרטני עם מטפל, כאשר נושא הטיפול הוא הזוגיות, ומידי פעם נערכת פגישה בנוכחות שני בני הזוג ושני המטפלים.
  • טיפול זוגי קבוצתי – בקונסטלציה זו, נפגשים מספר זוגות (3-4) לטיפול קבוצתי, שהנושא הנידון הוא זוגיות. כך גם ניתן טיפול, וגם מתגבשת מעין קבוצת תמיכה לזוגות.

הצלחת טיפול זוגי

רוב האנשים יאמרו שטיפול זוגי הצליח אם הזוג שהגיע לטיפול במשבר נשאר זוג. אין זה נכון. לעיתים השינויים החלים בבני אדם עם השנים הופכים את החיים המשותפים לטעות. במקרה כזה, דווקא גירושים הנעשים בהסכמה, הבנה הדדית וכבוד הדדי, עשויים להחשב כהצלחה של הטיפול.

מתי טיפול זוגי אינו מתאים

למרות כוחו של הטיפול הזוגי בעזרה לזוגות הנמצאים במשבר, לא תמיד הטיפול הזוגי הוא האפשרות הנכונה והמתאימה ביותר. בני זוג הפונים לטיפול זוגי חייבים להבין שהטיפול מתבסס על אמון ופתיחות. כאשר קיימים שקרים וסודות שאחד מבני הזוג אינו מתכוון לחשוף, הטיפול הופך למיותר.

כמו כן, כאשר אחד מבני הזוג נמצא במצב נפשי המחייב התייחסות אינטנסיבית אליו (למשל, כאשר הוא סובל מדיכאון מג'ורי, מהפרעת אישיות או מהפרעה נפשית אחרת), הטיפול הזוגי עשוי להסיט את תשומת הלב מכך, ולהשאיר אותו עם מצוקות לא פתורות שאינן מאפשרות מתן פתרונות יעילים למצוקה של הזוג.

בנוסף, טיפול זוגי אינו יעיל כאשר אחד מבני הזוג או שניהם מגיעים אליו מתוך אילוץ (מצד בן הזוג השני, או לחץ חיצוני של הורים, ילדים או בני משפחה). כאשר מי מהטופלים אינו מעוניין בקבלת עזרה- הטיפול לא יעזור. כאשר פני הזוג לכיוון גירושין, מומלץ לנסות דרך טיפולית וספת – גישור גירושין.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום