Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

טיפול פסיכוגריאטרי

פסיכוגריאטריה הוא ענף בפסיכיאטריה הממוקד ברפואת הנפש של בני הגיל השלישי. בגיל הזהב משתנות נסיבות החיים ואיתן צצים קשיים חדשים וצרכים חדשים, שאמורים לקבל מענה טיפולי מתאים.

פסיכוגריאטרים מתמצאים בתחומים רבים הנוגעים לגיל הזהב, מעבר לתחום הנפשי, ביניהם: זכויות סוציאליות, גורמים טיפוליים, מחלות גופניות של מבוגרים, תרופות ותופעות לוואי, מוסדות דיור ואשפוז ועוד. כל הידע הזה עומד לנגד עיניהם במהלך הטיפול בקשישים, שנעשה בהקשר חברתי, רפואי ונפשי גם יחד.

למי מתאים טיפול פסיכוגריאטרי?

טיפול פסיכוגריאטרי מתאים לכל אדם מבוגר שמרגיש שהוא לא כתמול שלשום. אדם שחש מדוכא או בודד מאוד, אדם שנוטה להסתגר ולא מוצא עניין בחייו, אדם שמרגיש חרדה מהמוות ובעצם כל מי שחש שהוא מצוי במצוקה.

גם בני משפחות של קשישים שלא מצליחים להבין ממה אותו קשיש סובל או כיצד אפשר לעזור לו יכולים לפנות לפסיכוגריאטר לייעוץ.

לרוב, האנשים הפונים לטיפול פסיכוגריאטרי סובלים מהבעיות הבאות:

שלבים בטיפול פסיכוגריאטרי

פסיכוגריאטר הוא רופא אשר לרב תחום התמחותו העיקרי הינו פסיכאטריה, וכהתמחות על הוא בחר להתמקד בהפרעות נפשיות באוכלוסיה המבוגרת. עבודתו של הפסיכוגריאטר מורכבת משילוב של שליטה במספר תחומים בו-זמנית, כגון בעיות נפשיות ונוירולוגיות תוך כדי התמקדות בטווח הגילאים המבוגר והבעיות הנפוצות בגיל זה.

מסלול ההתמחות כולל 4 שנים של התמחות בתחום הפסיכיאטריה הכללית ולאחר מכן שנה נוספת של תת-התמחות בפסיכיאטריה הגריאטרית. החשיבות העיקרית בביצוע שנת ההתמחות הנוספת היא רכישת מיומנויות מסוימות אשר חיוניות בטיפול באוכולוסיה הקשישה.

מיומנויות חשובות כוללות:

הצורך בסוג התמחות זו נובע מהעלייה המתמדת בתוחלת החיים במדינות העולם המערבי. עם העלייה בתוחלת החיים נרשמה גם עלייה בתחלואה המתלווה אליה. מחלות כגון דמנציה, הפרעות נוירולוגיות (פרקינסון ושבץ) והפרעות נפשיות כגון דיכאון, חרדה, אינסומניה הופכות שכיחות ביותר.

הפרעות נפשיות בגיל המבוגר נובעות ממספר סיבות, ראשית ההתמודדות עם הזיקנה, הפחד ממוות ומחלות והשינוי באורח החיים עלולים להוביל למשברים. מלבד זאת , מחלות רבות אשר השכיחות שלהן עולה בגיל המבוגר (מחלות לב, סרטן, סכרת ועוד) יוצרות קשת רחבה של הפרעות נפשיות אשר לעיתים מתעוררות כתוצאה מהתמודדות עם מצבים אלו והמוגבלויות אשר נוצרות כתוצאה מהן. לכן, עזרה ויעוץ פסיכוגריאטרי הפכו בשנים האחרונות לכלי עזר חשוב בהתמודדות עם ההשלכות של גיל הזהב.

מלבד היכולת לאבחן ולתת עזרה הכרחית לקשיש עצמו, אחד מתפקידיו של הפסיכוגריאטר היא לספק את התמיכה והכלים המתאימים לבני המשפחה והאפוטרופסים האחראים לחולה. ידע והדרכה נכונה לבני המשפחה בהתמודדות עם מחלות ומצבים מסוימים יכולה לסייע רבות בשיפור התפקוד של החולה וכמובן של סביבתו. בנוסף ניתן להפנות בני משפחה לקבלת עזרה נפשית מקצועית.

נושאים חשובים אשר הפסיכוגריאטר עוסק בהם לא קשורים בהכרח למחלות נפשיות בגיל הזהב, ולמעשה הדגש הוא על כל השינויים באורח החיים המתרחשים בגיל המבוגר. נושאים חשובים כוללים:

Exit mobile version