ייעוץ תעסוקתי, הכוונה מקצועית

עינת גורן: מטפלת מוסמכת ומעניקה ייעוץ תעסוקתי

עינת גורן תסייע בהכוונה ובליווי לצורך קבלת החלטה מושכלת בבחירת מסלול לימודים, מקצוע או מקום עבודה מתאים ותעניק ייעוץ תעסוקתי אישי ומותאים. ניתן להיעזר בהכנה למבחני מיון, באימוץ אסטרטגיות חיפוש עבודה אפקטיביות, בהכנה לראיונות עבודה (כולל שדרוג מסמך קורות חיים) ובמילוי שאלונים פסיכולוגים, הנותנים תמונה על נטיות מקצועיות ומכוונים למקצוע הנכון ביותר עבורך. בעשור האחרון, אנו מלווים אנשים רבים בצמתי קריירה ובקבלת החלטות מכריעות בחיים הן בתחום הלימודים והן בתחום התעסוקתי. אם אתם זקוקים ליועצת תעסוקתית, בעלת הכרות מצויינת עם השוק ועם ארגונים רבים שיכולים לסייע לכם במציאת משרה מתאימה? הגעתם למקום הנכון. צרו קשר עוד היום ואחד המומחים שלנו יתן לך מענה במגוון תחומים.

מספר דורות אחורנית הבחירה המקצועית תעסוקתית הייתה פשוטה ביותר. עתידו המקצועי של האדם נקבע מהמקצוע בו משפחתו עסקה במשך דורות – בן למשפחת עובדי אדמה נגזר עליו להיות גם עובד אדמה וכך גם למשפחת סוחרים וכדומה. כיום, בחירה מקצועית או בחירת מקצוע מתאים היא בידיו של כל אדם ולכן מהווה את אחת ההחלטות החשובות ביותר. בחירה מקצועית נכונה מובילה לתחושת סיפוק, הנאה מהעבודה, משכורת גבוהה ומקרינה על כל חייו של האדם. לכן, חשוב להגדיש זמן ומחשבה בבחירת המקצוע המתאים או לשקול את האפשרות להסבה מקצועית במידה ואתם חשים תסכול מהעבודה או המקצוע הנוכחים שלכם.

הכוון תעסוקתי – ייעוץ תעסוקתי לבחירת מקצוע

הכוון תעסוקתי או ייעוץ לבחירת מקצוע ניתן עוד לפני שהקריירה התעסוקתית החלה וגם במהלכה. מטרתו של היעוץ התעסוקתי הוא לסייע בבחירת או החלפת תחום תעסוקתי, תחום לימודים או מקום עבודה התואמים את שאיפותיו, כישוריו ויכולותיו של האדם. תהליך היעוץ כולל תכנון הקריירה המקצועית ומתן ליווי במידת הצורך.

הייעוץ התעסוקתי עוסק בשילוב בין אדם לתפקידו בעבודה, זהו שילוב חשוב המשפיע על חיי האדם. הייעוץ התעסוקתי נוגע בתחומים העוסקים בהגשמה עצמית, צורת ביטוי ערכים ואידיאלים וכן באפשרות המעשית להגשמה אישית ומקצועית תוך התחשבות במצב הכלכלי, הבריאותי והמשפחתי. הייעוץ התעסוקתי מחבר בין העולם הפרטי לעולם החברתי.

יועצים תעסוקתיים  מעודכנים לשינויים התכופים בעולם התעסוקה הנוכחי שמשתנה בקצב מהיר.
הייעוץ יכול להיות אישי או קבוצתי.

אפשרות נוספת היא לפנות לאימון אישי תעסוקתי – אימון אישי המתמקד בתחום בחירת מקום עבודה. למידע נוסף: אימון אישי תעסוקתי

מה גורם לנו לפנות לייעוץ תעסוקתי?

אם שאלתם את עצמכם את אחת או יותר מהשאלות הבאות כאשר אתם חושבים על התעסוקה שלכם

  •  כיצד אדע מה אני רוצה לעשות
  •  איזה מקצוע מתאים לי
  •  איזה מקצוע ללמוד
  •  המצב בשוק קשה האם יש לי חופש בחירה
  •  איך להשיג את מה שאני מאמין שמגיע לי
  •  איך להעלות את רמת השכר שלי בתפקיד הנוכחי או הבא
  •  כיצד להתקבל לתפקיד בו אין לי ניסיון כלל
  •  כיצד להתפתח בארגון בו אני נמצא
  •  מה חשוב ומותר לי לשאול בראיון
  •  מה לעשות לאחר שהראיון נגמר כדי לשפר את סיכויי להתקבל
  •  למה אני מרגיש חסר כוח לפעול
  •  אני לא מרוצה מן הבוס /החברה /התפקיד
  •  יש שאלות בראיון עבודה שאיני יודע איך לענות עליהן

מי צריך הכוון תעסוקתי-בחירת מקצוע לימודים

הכוון וייעוץ תעסוקתי ולימודי ניתנים לכל אדם בכל גיל המרגיש שהוא צריך עזרה בבחירת מקצוע או מקצוע לימודים. ניתן לציין את המקרים הקלאסיים בפניה להכוונה מקצועית:
קבוצת הגיל של בוגרי צבא המתלבטים בבחירת מקצוע לימודים ואשר אינם בטוחים מהו המקצוע המתאים להם  וכן  כל מי שאיבד עניין בעבודתו הנוכחית או שהגיע למסקנה כי אין לו עתיד בה ומחפש  "קריירה שנייה". מידע לגבי אפשרויות לימודים ניתן למצוא כאן:
יסודות – בלוג לימודים

כמו כן אנשים שאיבדו את מקום עבודתם עקב פיטורים או שינויים אירגוניים. אנשים שחיים בתחושה שציפיות סביבתיות, לחץ מהמשפחה או חברתי אחר גרמו להם לבחור במקצוע לא מתאים ובעצם מחפשים אחר התחום ה"אמיתי" שיביא להם סיפוק ומימוש הפוטנציאל. גם תלמידי תיכון שצריכים לבחור מגמה בבית הספר לעיתים מתלבטים רבות בין האפשרויות.

ייעוץ תעסוקתי ניתן גם במצבי משבר כגון: משבר משפחתי, שינוי משפחתי, שינוי קריירה, שחיקה, פרישה, בעקבות תהליך גירושין, מחלה ועוד.

מי נותן את הייעוץ התעסוקתי?

פסיכולוג תעסוקתי הוא אדם בעל תואר מוסמך בפסיכולוגיה היכול להעניק ייעוץ תעסוקתי מקצועי. תנאי מוקדם: לימודים לתואר בוגר בפסיכולוגיה כמקצוע ראשי או מורחב במחלקה לפסיכולוגיה במוסד אקדמי מוכר בארץ או ברמת לימודים שוות ערך, בחו"ל. על הבוגר ללמוד לתואר מוסמך בתחומי פסיכולוגיה תעסוקתית, ייעוצית, חברתית, תעשייתית או ארגונית, באוניברסיטה מוכרת בארץ או בחו"ל.

לאחר סיום לימודיו לתואר שני בפסיכולוגיה (כולל בחינת גמר ותזה) על הפסיכולוג המוסמך להירשם בפנקס הפסיכולוגים, שבמשרד הבריאות ורישום זה מעניק לו זכות הכרה כפסיכולוג לפי החוק. הוא רשאי להזדהות כ"פסיכולוג", אך עדיין לא כ"פסיכולוג- מומחה" ואינו רשאי להעניק שירותים פסיכולוגיים באופן עצמאי. ההתמחות בפסיכולוגיה חברתית- תעסוקתית- ארגונית כוללת 4 ענפים:

1. מבחנים, הערכה, מיון וברירה
2. ייעוץ תעסוקתי
3. פסיכולוגיה הנדסית (מערכות אדם-מכונה)
4. ייעוץ ופיתוח ארגוני

מאמנים אישיים ועסקיים עוסקים או מציעים שירות של ייעוץ תעסוקתי. מאמן אישי אינו בהכרח בעל הכשרה בפסיכולוגיה ולרוב הינו בעל תואר במנהל עסקים או תחומי ייעוץ ארגוני. להרחבה בנושא: הכשרת מאמנים אישיים.

איך הייעוץ התעסוקתי מתנהל?

אורכו של תהליך הייעוץ נע בין פגישה אחת לשתיים ומתאים לאנשים שזהותם המקצועית ברורה יחסית.
בתהליך הייעוץ מתקיימת שיחה אישית עם המטופל ואבחון תעסוקתי. מערך המבחנים עשוי לכלול: מגוון מבחני כישורים, מבחני נטיות וסגנון אישי, שאלוני ערכים, אינטליגנציה וכישורים קוגניטיביים וכן מבחני אישיות מובנים והשכלתיים.

בנוסף ניתן להשתמש באמצעים נוספים כמו: אתרי אינטרנט, ספרות מקצועית, עריכת ראיונות אישיים עם בעלי מקצועות שונים .

בתהליך הייעוץ עוזרים לאדם המתייעץ לדעת יותר על עצמו, מניעיו וצרכיו, ההיסטוריה המשפחתית והשפעתה עליו, אילו בחירות הוא עושה במודע ואילו לא וכן על הדרכים להוסיף משמעות לחייו דרך העיסוק שלו, והדרך להגשים עצמו בלימודים.

הפסיכולוג התעסוקתי מעודד את הפרט לקחת חלק פעיל בתהליך הבחירה וכמובן לקחת אחריות על החלטותיו. המטרה היא שהפרט יוכל להרגיש בטוח יותר בהחלטותיו ובמעשיו בתחום הקריירה, ייטול בקלות יותר יוזמות חדשות ויחזיר לעצמו את תחושת השליטה בחייו. מיומנויות אלה אמורות לשמש את הפרט גם בעתיד.

בתהליך נבדק האדם בשלושה תחומים:

– יכולות וכשרים קוגניטיביים ואינטלקטואליים.
– מאפיינים אישיותיים – תכונות בולטות.
– נטיות מקצועיות סובייקטיביות – לאלו תחומים קיימת זיקה בולטת, ממגוון התחומים המקצועיים הקיימים.
ישנם מכונים רבים לייעוץ תעסוקתי בטובים שבהם תמצאו: פסיכולוג קליני, תעסוקתי, מאבחנים פסיכוטכנים.
לרוב מתבצע יום מבחנים מקיף הבודק את מגוון הכישורים ואת הפרופיל האישי ביכולת האינטלקטואלית, מאפיינים אישיותיים, נטיות מקצועיות וציפיות מקצועיות. בנוסף מתקיימת שיחה עם פסיכולוג ולבסוף – שלב ההמלצה הספציפית לתחום המתאים.

השלבים בייעוץ התעסוקתי

שלב הגדרת המטרות:

  •  הגדרת הרצונות האישיים לעצמך ולחייך וגם לסובבים אותך.
  •  שחרור המעצורים בחיים והבנת הגורמים המניעים אותך למעשה.
  •  הכרה עם תפיסת עולמך הרחבה והאם תוביל אותך ליעד בבטחה.
  • בחירת דרך חיים ומקצוע על ידי מבחן או שיחה פרונטלית.
  •  בחירת תחום לימודים המתאים לך ולאישיות שלך.
  •  התאמה מקצועית בסיום הלימודים.
  • התחלת חיים חדשים שמקורם בקריירה חדשה ומאתגרת.
  • הבנה חותרת ליכולות והכישורים שלך.
  • בדיקה פרונטלית שתיבחן האם ציפיותך ריאליות בהתאם למצב הקיים.

שלב התכנון:

  •  הגדרת פרמטרים לבחירת מקום עבודה.
  • בניית מסלול לחיים דרך הקריירה.
  •  תכנון חיפוש עבודה כמסע .
  •  תכנון התפתחות מקצועית.

שלב הביצוע:

  • הגדרת ציפיות רמת השכר, תנאים וסוג התפקיד.
  • קבלת שכר ותנאים הולמים אשר תואמים את רצונותיך.

מבחנים ושאלונים סטנדרטיים בתהליך קבלת ייעוץ תעסוקתי:

מבחני יכולת – בודקים יכולת מילולית, ביצועית, יכולת מספרית, חשיבה מופשטת, יכולת צורנית, תפיסה טכנית וכו'
שאלוני נטיות מקצועיות – מתייחסים לתחומי עניין, למניעים, לרצונות ולהעדפות האישיות.
מבחני אישיות – מבחנים פסיכולוגיים שמתייחסים לתכונות האישיות באספקטים שונים.
בדיקת נטיות לב – מתייחס לתחומים אשר מושכים את המועמד יותר ופחות.
מערך המבחנים המקובלים מושווים ביחס לכלל האוכלוסייה.
שיחת משוב וסיכום – לאחר סיום התהליך מתקיימת שיחה אישית לקבלת משוב. המשוב מתייחס לכישורים שנבדקו ונועדה לסייע לאדם שבא לקבל את הייעוץ.
בנוסף לרוב קיימת עזרה בניסוח קורות חיים מתאימים על מנת להעלות את הסיכויים להתקבל לעבודה.

איך פונים להכוונה מקצועית?

ניתן לפנות באופן אישי ליועץ תעסוקתי או פסיכולוג תעסוקתי וכן לעיתים מופנים ע"י גורמים ציבוריים שונים כמו: המוסד לביטוח לאומי, ארגוני עובדים העוברים שינוי (צמיחה, הפרטה, הבראה או צמצומים), משרד הביטחון, מטפלים קליניים, משרד הקליטה ועוד.

בחירת תחום מקצוע היא אחת הבחירות החשובות בחיים. בכל מצב של דילמה או חוסר יכולת להחליט מה ללמוד ובמה לעסוק – כדאי ומומלץ ביותר לפנות להכוון לימודי- תעסוקתי מעמיק ולקבל את התשובות שיעזרו לך להחליט!

שימוש בכלים ייחודים במסגרת ייעוץ תעסוקתי

במהלך ייעוץ תעסוקתי השאיפה היא לדייק עבורך את המשרה המתאימה לך ביותר, כזו שתענה על הצרכים הנפשיים, הפיסיים, הכלכליים והחברתיים שלך. לצורך כך, אנשי מקצוע רבים עושים שימוש בכלים מגוונים, אחד הבולטים שבהם נקרא "תיאור יום עבודה אידיאלי". אם נכתב בכנות מלאה ללא מחסומים, זהו כלי חזק ויעיל מאד.

איך כותבים תיאור יום עבודה אידיאלי?

עלייך לחבר מעין מאמר קטן, שצריך לכלול את כל הפרטים, גם הקטנים ביותר  – לגבי איך שאתה רואה את יום העבודה ה"מושלם" עבורך. זה אומר, למשל: לאן אני מגיע בבוקר – בניין תעשייה מפואר או משרד ביתי? מה הגדרת התפקיד שלך, מהם תחומי האחריות שלך? האם אתה עובד בצוות, או לבד? מה מאפיין את התרבות הארגונית במקום בו אתה עובד?

איך זה עוזר לאיש המקצוע לסייע לך?

המסמך המפורט הזה, בו "שפכת על הנייר" את כל מה שהיית רוצה שיתקיים במקום עבודה, עושה סדר לאיש המקצוע שמעניק לך ייעוץ תעסוקתי. דרך המסמך יכולים להשתקף שאיפות וציפיות שאולי לא העזת לומר בפניו בקול רם, נטיות אישיות, ואפילו חזון לשנים קדימה לגבי הקריירה שלך.

איך זה עוזר לך אישית?

האפקט של כתיבת יום העבודה האידיאלי עבורך על דף, דומה לאפקט שמייצר "לוח השראה" (וויז'ן בורד). הרעיון הוא שעצם הוצאת המחשבות שלך מהראש אל הדף, ממקדת ומקדמת אותך אל היעד. כשיש לך מסמך ברור כתוב מול העיניים בו מתוארת לפרטי פרטים "משרת החלומות" שלך – הסיכוי שתמצא משרה קרובה לזה, גדל מאד. זה לא קורה באמצעות כוח קוסמי כלשהו, אלא פשוט בגלל שככה המוח שלך ממוקד ומכוון מטרה וזהו כוח מניע לפעולות מדויקות.

לסיכום, אם את או אתה עדיין לא בטוחים מהו הכיוון המקצועי הטוב והמומלץ ביותר עבורכם, כדאי לפנות לאיש מקצוע שמתמחה בייעוץ תעסוקי. תפקידו יהיה לאבחן אתכם, להבין את האישיות שלכם לעומק וכך בעצם להתאים עבורכם מסלול מקצועי ראוי, בין אם זה מקום עבודה, שיפור קורות החיים שלכם או אפילו בחירת מסלול לימודים מתאים. 

למידע נוסף פנו אלינו עכשיו!

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום