התמודדות עם ניצול מיני

התמודדות עם ניצול מיניניצול מיני הוא מושג המהווה הגדרת מטרייה לשורת מצבים שבהם מתרחש ניצול של הזולת בצורה בלתי צודקת, בניגוד לחוק, למען מטרותיו האישיות וצרכיו של התוקף עצמו או אדם אחר שאינו הקורבן של הניצול. התנהגות הבאה לידי ביטוי בניצול מיני לא כוללת הטרדה מינית, תקיפה מינית או אונס.

להלן כמה דוגמאות לניצול מיני על קצה המזלג: שידול לזנות, הקלטה של פעילות מינית בווידאו ללא הסכמת המצולם, שימוש בסם הרדמה לצורך הבאת אדם למצב של ערפול הכרה במטרה לאנוס או לתקוף אותו מינית, העברה של מחלות מין במכוון וחריגה מגבולות ההסכמה. חריגה מגבולות ההסכמה היא למשל מצב שבו אדם מאפשר לחברו הטוב לצפות בו ובאשתו בזמן שהם מקיימים יחסי מין, מבלי שהאישה תהיה מודעת לכך.

חשוב לציין שאלמנט ההסכמה הוא מושג מפתח בתחום זה, כאשר גם אם ניתנה הסכמה, הרי שלא תהיה קבילה אם ניתנה על ידי קטין, על ידי בעל מוגבלות נפשית או פיזית במצב של חוסר אונים, אם הושגה ברמאות או בכוח פיזי, באמצעות איומים, בכפייה או הפחדה וכן לא תהיה קבילה אם ניתנה כאשר האדם היה מחוסר הכרה, לא מודע או בתת תפקוד כתוצאה מצריכת סמים או אלכוהול.

הקשיים עמם מתמודדים אנשים המנוצלים או שנוצלו מינית

אדם שעבר ניצול מיני חווה אינספור קשיים, המשתנים בהתאם לאופי הניצול, לגילו בזמן הניצול, למידת הקרבה שלו לאדם שניצל אותו ועוד. כך למשל ישנם רבים החוששים כי לו יספרו לקרוביהם על כך שעברו ניצול, איש לא יאמין להם. החשש מחוסר אמון רלוונטי במיוחד כשמדובר במקרה שבו לכאורה היה לנפגע דבר מה להשיג בעצם הדיווח ובמקרים שבהם החברה תעדיף שלא לקשור את שמו של המנצל עם מעשים חמורים שכאלה.

מעבר לכך, הניצול המיני עלול להוביל להפרעה פסיכיאטרית הנקראת הפרעת דחק פוסט טראומטית ולגרום לפגיעה קשה ברמת התפקוד של הנפגע. הפרעה זו באה לידי ביטוי בין היתר בשחזור של חווית הניצול בסיוטי לילה, במחשבות טורדניות, בהימנעות מכל אקט, פעולה או מקום שעשויים להזכיר את המאורע הטראומטי ועוד. כך לדוגמה אדם שעבר ניצול מיני עשוי לחוות קשיים משמעותיים ביצירת קשרים חברתיים, בהנאה מקיום יחסי מין ועוד.

בנוסף לזה, ניצול מיני עלול לגרום להידרדרות נפשית חמורה ולהוביל להתמכרות לסמים ואלכוהול, אליהם פונים לא אחת נפגעי ניצול מיני על מנת לנסות להקהות את הכאב והסבל היומיומיים. למעשה מבוגרים שעברו ניצול מיני בילדותם במקרים רבים מדחיקים את שחוו ומגיעים לטיפול על רקע בעיות שונות שהתפתחו בשלב מאוחר יותר כמו לדוגמה הפרעות אישיות, הפרעות אכילה, התמכרויות, בעיות במערכת היחסים הרומנטית ועוד.

כיצד מתמודדים עם ניצול מיני?

ההתמודדות עם ניצול משתנה ממקרה למקרה, כאשר בראש ובראשונה יש להבחין בין התמודדות במקרים שבהם הניצול נמשך לבין מקרים שבהם הניצול נמצא בעברו של המטופל והינו בעל השלכות על ההווה שלו. ברחבי הארץ פועלים היום ארגונים רבים המסייעים מדי יום ביומו לנפגעי ניצול מיני, כשבין היתר מסייעים בארגונים אלו לנפגעים לגבש אסטרטגיה להפסקת הניצול ולהעמדת הפוגע לדין.

בין היתר מדובר בעמותת יחד מחושך לאור המממנת טיפול קבוצתי נפשי ארוך טווח לנשים וגברים שחוו פגיעה מינית בילדות, בפרויקט של עלם (עמותה לנוער במצבי סיכון) הנקרא "הלב 24/7", הפועל למניעת ניצול מיני מסחרי בקרב בני נוער וצעירים ובטיפול בנפגעי ניצול מיני מסחרי ועוד.

כמו כן הטיפול משתנה גם בהתאם לאופן שבו השפיע הניצול על חייו של הנפגע, על רמת התפקוד שלו ועל הבריאות הנפשית שלו. הטיפול יכול לכלול שילוב בין טיפולי פסיכותרפיה אישיים, טיפולי פסיכותרפיה קבוצתיים, קבוצות תמיכה ועוד. במקרים מסוימים יהיה צורך לעשות שימוש בתרופות פסיכיאטריות, הכוונה היא למקרים שבהם המטופל סובל מחרדה, דיכאון או כל הפרעה פסיכיאטרית אחרת המטופלות תרופתית.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום