Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

סומטיזציה

סומטיזציה (תסמונת בריקט) היא הפרעה פסיכאטרית אשר מיוחסת לאנשים המתלוננים על תסמינים גופניים שונים אשר אלא ניתן לזהות להם מקור גופני. מקור אטיאולוגי שיכול להסביר את המצב של הסומטיזציה היא דילמה פסיכולוגית פנימית לא מודעת ומקבלת ביטוי תסמיני-גופני. חולים עם הפרעת סומטיזציה יבקרו רופאים רבים בניסיון למצוא טיפול אפקטיבי.

היסטוריה של הפרעת סומטיזציה

לא מעט חולים בהפרעת הסומטיזציה תוארו בעבר על ידי  זיגמונד פרוייד. החולים שלו היו בדרך כלל נשים צעירות אשר התלוננו על מספר תסמינים גופניים שכלל לא היו.

פרוייד ניסה להבין את פשר התופעה והחל לשוחח ארוכות עם אותן בחורות, במהלך השיחה עם פרוייד הן לרוב נזכרו במספר זיכרונות ילדות מצערים. פרוייד תיאר איך כל שיחה עם אותן הבחורות הובילה טשטוש התסמינים הגופניים עד לריפוי מוחלט שלה. התיאורים הללו אגב, עמדו בבסיסו של הקמת הטיפול הפסיכואנליטי.

אבחון התופעה

את הפרעת הסומטיזציה ניתן לאבחן על ידי חמשת הקטגוריות הבאות:

סיבות להתפתחות התופעה

למרות שהפרעת הסומטיזציה נלמדה ואובחנה באופן קפדני ויסודי, עדיין יש דיון וחוסר וודאות בנוגע לאופן התפתחותה. הסברים יותר מדויקים מצביעים על העיקרון שבין הגוף והנפש.

הסברה השכיחה ביותר היא שתהליך הסומטיזציה הוא אמצעי הגנה של הגוף נגד לחץ פסיכולוגי. כלומר, עלייה בלחץ רגשי או חברתי עלולה לקבל ביטוי על ידי תסמינים גופניים, שמשפיעים באופן עקרוני על מערכת העיכול, מערכת העצבים ומעל מערכת הרבייה. סברה זו מנסה לקשור את תופעת הסומטיזציה למחשבות שליליות וחרדה.

סברה נוספת המנסה להסביר את תופעת הסומטיזציה מדברת על האפשרות של רגישות גבוהה במיוחד של הגוף לתחושות גופניות פנימיות, מכיוון שלחלק מהאנשים יש את היכולות להרגיש כמויות קטנות של חוסר נוחות או כאב שנוצר אצלם בתוך הגוף. להרחבה בנושא: הקשר בין כאב והפרעות נפשיות

שכיחות ההפרעה

הפרעת הסומטיזציה היא איננה דבר נפוץ. ההערכה היא ההפרעה קיימת רק בין 0.2-2 אחוז אצל נשים ולעומתן, רק 0.2 אחוז. הפרוגנוזה עבור מצב כרוני של סומטיזציה הוא נמוך. בקרב הגברים יש שכיחות גבוהה יותר לאלו להם הפרעות נוספות, כדוגמת הפרעת חרדה.

הטיפול בהפרעה

הטיפול בהפרעת הסומטיזציה הוא באמצעות תרופות ממשפחת נוגדי דיכאון. בנוסף שילוב בין טיפול פסיכולוגי ורופא המשפחה יכול לסייע אף הוא. התרפיה הקוגנטיבית- התנהגותית מאפשרת לאותם מטופלים באופן איטי אך מבוקר לחזור לבצע את אותן הפעילות מבלי חשש.

ניתן להשתלט על תופעת הסומטיזציה על ידי כך שהמטופל ילמד להתמודד רגשית עם אותם מצבי לחץ אשר הם אלו שגורמים להגברת התופעה. אין משהו ספציפי ומגודר שיכול להצביע על דרך מניעה של הפרעת הסומטיזציה באופן מוחלט, אולם ניתן לבקר את התהליך על ידי הליכה להתייעצות את הרופא המטפל או פסיכיאטר.

ראו גם:

הפרעות סומטיות

Exit mobile version