פחד קהל

פחד במההרעיון של לעמוד ולדבר מול קהל יכול לגרום אפילו לאדם הבטוח ביותר לזיעה קרה. פחד קהל הוא אמיתי מאוד. אפילו שחקנים, פוליטיקאים, ספורטאים ומוסיקאים סובלים לעיתים מרעד וזיעה בכפות הידיים כאשר עליהם לנאום בפני אנשים.

להיות מוכן הוא הצעד הראשון להתגברות על הפחד. מומלץ לתרגל את השיח והנאום בקול רם, ולארגן את החומר והמצגת. בעת הצורך, כדאי להתייעץ עם אדם שיכול להוות הכוונה.  יחד עם זאת, אדם יכול להיות מאוד מוכן להופעתו הציבורית, אך הוא עדיין נרגש ומלא פחדים. תופעה זו אינה נדירה. למעשה, אנשים רבים חשים תחושת מחנק כאשר עליהם לשאת נאום. אין זה משנה אם המסר שלהם ברור והנאום מורכב ברהיטות מושלמת. החנק נגרם בשל חוסר היכולת להתמודד עם הלחץ.

יש לזכור כי אף אדם לא מת מפחד במה או משיח ציבורי. אך על פי הסקרים, אנשים רבים מעדיפים למות מאשר לנאום בפני קהל. אדם שסובל מפחד זה יכול ללמוד לשלוט בו ולהפכו ליתרון.

הגורמים הבסיסיים של פחד קהל

במובן הרחב יותר של התופעה, אנשים שסובלים מפחד קהל, סובלים מסוג בסיסי יותר של חרדה, כתוצאה מאמונה כי קיים איום מסוים בסביבתם. האדם עלול להאמין באיום פיזי, רגשי או שניהם, גם אם האיום אינו בהכרח אמיתי. האמונה לבדה מספיקה על מנת לעורר את החרדה.

באופן ספציפי יותר, פסיכולוגים מחשיבים פחד קהל כסוג של חרדת ביצוע, אשר מתרחשת כאשר אדם מודאג מיכולתו לתפקד היטב במצב מסוים. פחד קהל מתרחש כאשר הנואם חש מאוים מיכולות הביצוע שלו, וחרד מקבלת משוב והשלכות שליליות מהקהל.

שני גורמים חייבים להתקיים במוחו של אדם הסובל מפחד קהל: החשש שמא לא יוכל לנאום היטב מול קהל מסוים, והאמונה כי נאומו יתקבל באופן שלילי. אם אחד או יותר מגורמים אלו אינו מתקיים, פחד קהל לא יכול להתרחש.

תסמינים של פחד קהל

  • יובש בפה
  • גרון ניחר
  • ידיים מזיעות, קרות ורועדות
  • בחילות
  • דופק מהיר
  • ברכיים רועדות
  • שפתיים רועדות.

דרכי טיפול והתמודדות עם פחד קהל

קיימות דרכים להתמודד עם רגשות החרדה. ראשית, יש לזכור כי הכרה בפחדים יכולה לסייע. לעיתים, כאשר אדם מודה בעצבנותו, חרדתו שוככת. דרך אחת לבצע זאת היא לנתק את המודעות מתחושות ותמונות מנטאליות שליליות, ולגבש חשיבה חיובית אשר תדריך את האדם בהצלחה במהלך נאומו.

דרך נוספת להתמודדות היא לא להגזים עם התסמינים ולהבין כי רעד וכפות ידיים מזיעות ניתנים לשליטה.

לפעמים, הגעה מוקדמת למקום יכולה לסייע. כך ניתן לפגוש את הקהל ולמצוא פנים ידידותיות מקרוב. בעת הנאום, יש להתמקד באדם אחד, לקיים עימו קשר עין ולעבור אל האדם הבא תוך השתהות טבעית. חיבור עם הקהל בדרך זו עשויה להקל על הפחד.

אם לאדם קיימת נטייה להתנועע בעצבנות, להתאמץ להשפיע, לנופף בזרועות או להתהלך ללא תכלית על הבמה, עליו להבין כי התנהגות זו מעצבנת את הקהל, מדגישה את חרדתו ומגבירה אותה. תחת זאת, יש לנשום באיטיות. נשימה יציבה מהווה השפעה מרגיעה.

יש לזכור כי הקהל הוא בסיס. אם הנואם מדקלם את שורותיו כמו שחקן, הקהל שלו מאבד עניין. קהל מעוניין באדם שמשדר הצלחה וביטחון. הנואם יכול להעמיד פנים שהוא רק מפטפט עם קבוצת חברים, ולהתרכז בעובדה שנושא נאומו הולך לסייע להם.

אין פתרון אוניברסלי להתגברות על הפחד ואין לבצע את כל השיטות בבת אחת. יש לבחור את הדרך המתאימה ביותר להתמודדות ולנסות אותה בשילוב עם מספר שיטות, עד שתמצא השיטה האישית המתאימה.

הדבר החשוב ביותר אותו יש לזכור הוא: אתה שולט בפחד, ולא להיפך!

ראו גם:
פחד גבהים
חרדה אצל ילדים

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום