פסיכוגריאטריה – אבחון וטיפול על ידי פסיכוגריאטר

פסיכוגריאטריהגיל הזהב הוא גיל בו מתרחשים שינויים נפשיים ופיזיולוגים מרובים, אשר משפיעים על חיי היומיום של הקשיש. השינויים השונים כוללים: ירידה ביכולת התפקוד הכללי של הקשיש, התנהלות יומיומית יותר איטית, שינויים בקוגניציה, כגון: שינויים בכושר הזיכרון, שינוי ביכולת לבצע התנהגויות מורכבות, מחשבה, דיבור, ביצוע התנהגויות שונות, הפרעות התנהגותיות (כגון: דיכאון, אגרסיביות, אלימות)  וביכולת החשיבה של האדם.

בנוסף ניכרים שינויים בקצב המטבוליזם, הופעת מחלות כרוניות המשבשות תפקוד תקין של מערכות ואיברי הגוף, היחלשות המערכת החיסונית ובכך פגיעות גבוה יותר למזהמים, ירידה ביכולת השמיעה, הראייה.

קרובי המשפחה והסביבה הקרובה של הקשיש ערים לשינוים המתרחשים לאורך תקופה ואינם יודעים כיצד לנהוג. מצד אחד הקשיש הופך לעצבני וכעוס כאשר מעלים את הנושא ומצד שני אי אפשר לגרור אותו בכוח לטיפול.

תחילה מומלץ לגשת לרופא המטפל לקבלת ייעוץ ראשוני וכן לשקול פנייה לפסיכוגריאטר, על מנת לקבל אבחון מקצועי ודרכי התנהגות וטיפול התואם למצבו של הקשיש.

אבחון פסיכוגריאטרי מהווה אחד מהכלים החשובים ביותר, אשר בעזרתו יהיה ניתן להעריך את מצבו התפקודי, קוגניטיבי, רפואי וסוציאלי של הקשיש.

מהו אבחון פסיכוגריאטרי?

אבחון פסיכוגריאטרי נעשה על ידי רופא פסיכוגריאטר מומחה במטרה לבדוק את ההשלכות הנפשיות והפיזיות של השינויים והמחלות השונות בהם לקה הקשיש.

כמו כן, האבחון נעשה במטרה לאבחן מחלות נפשיות שונות אשר להם השפעה מכרעת על תפקודו הקוגניטיבי והיומיומי של הקשיש. בעזרת האבחון יהיה ניתן לאתר את המחלה, לאבחן אותה ולמצוא טיפולים ופתרונות אשר יתאימו לקשיש לתפקד בצורה טובה יותר במהלך היום.

אחת ממטרות האבחון היא לבדוק האם הקשיש מסוכן לעצמו או לסביבתו והאם יש צורך למנות אפוטרופוס אשר ידאג לצרכיו ונכסיו של הקשיש במקרה הצורך.

לאחר האבחון הפסיכוגריאטרי, תתואם לקשיש תוכנית טיפולית בהתאם למצבו הנפשי והפיזיולוגי. התוכנית תכלול: טיפול פסיכולוגי\ פסיכוגריאטרי במקרה הצורך, טיפול תרופתי תואם למחלה, המשך טיפול במחלות הכרוניות, מתן ייעוץ ותמיכה לבני המשפחה, התאמת הסביבה לצרכיו של המטופל (אשפוז בבית חולים, בית אבות או בית אבות לתשושי נפש, מטפל צמוד לקשיש וכדומה).

מה כולל אבחון פסיכוגריאטרי?

אבחון פסיכוגריאטרי בודק מספר היבטים, אשר להם השלכות על התפקוד הקוגניטיבי, רגשי, נפשי ופיזיולוגי של הקשיש.

  • אבחונים קוגניטיביים הכוללים: שאלונים ומבחנים לבדיקת הקוגניציה: הבנה, זיכרון, התמצאות בזמן ובמקום וכדומה. המבחן השכיח ביותר הינו מבחן המיני מנטל הבודק האם הקשיש לוקה בדמנציה.
  • אבחון מחלות נפש: מכיוון שבגיל השלישי קיימת עלייה בשכיחות מחלות נפש, כגון: דיכאון, חרדה. נערכת אבחנה פסיכיאטרית לגילוי מוקדם של התסמינים.
  • בדיקות פיזיולוגיות כלליות: ישנם מחלות כרוניות אשר להם השפעה פסיכולוגית על הקשיש והעלולות לגרום לו למצבי דיכאון, שכחה ועוד. הבדיקות הכלליות כוללות: בדיקות ותרביות דם ושתן, אקג, לחץ דם, הורמונים וכדומה. כמו כן, נערכת בדיקת התאמת התרופות שלוקח הקשיש למחלה וכמו כן, נבדק שאין אינטראקציה בין התרופות השונות.

מה זה פסיכוגריאטריה?

פסיכוגריאטריה הינו תחום ברפואה אשר משלב התמחות בפסיכיאטריה והתמחות ספציפית בפסיכיאטריה של גיל הזהב (גריאטריה). הפסיכוגריאטר עוסק באבחון הגיל השלישי (מעל גיל 65), ועוסק בטיפול נפשי לגיל זה, במחלות או במצבים הבאים:

  • דיכאון בגיל הזהב ( עקב השינויים הרבים המתרחשים, התאלמנות, איבוד פרנסה וכדומה).
  • הפרעות חרדה בגיל הזהב.
  • דמנציה.
  • הפרעות שינה.
  • שילוב תרופות נכון על מנת למנוע ריאקציה בין תרופתית (פסיכו פרמקולוגיה).
  • אלצהיימר.
  • הפרעות התנהגות אשר נובעות לרוב מפגיעה בקוגניציה עקב מחלות שונות,כגון: דמנציה.
  • מחלות פיזיולוגיות כרוניות אשר להן השלכות נפשיות, כגון: סרטן, שבץ, אירועים מוחיים, פרקינסון, מחלות לב, סוכרת וכדומה.

זקוקים להפנייה לפסיכוגריאטר? פנו אלינו לקבלת פרטים נוספים

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום