Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

פסיכיאטר

פסיכיאטר הוא רופא המתמחה בבריאות הנפש. כמו כל רופא אחר הוא צריך לסיים לימודי רפואה ולעבור התמחות בתחום הפסיכיאטריה. פסיכיאטרים מכירים היטב תחומים חופפים, ולפיכך כאשר פונים לפסיכיאטר הוא אינו מעניק באופן אוטומטי טיפול תרופתי, תחום התמחותו העיקרי, אלא מפנה לעתים לבעלי מקצוע אחרים.

לפעמים יידרשו בדיקות נוספות או חוות דעת של פסיכולוג או עובד סוציאלי כדי לקבוע האם מדובר בבעיה הדורשת טיפול תרופתי או שהטיפול היעיל יותר הוא פסיכותרפיה, טיפול משלים כמו ריפוי בעיסוק או קלינאי תקשורת, טיפול באמנות או כל טיפול אחר.

פסיכיאטרים ניתן למצוא בבית חולים פסיכיאטרי ומחלקות פסיכיאטריות, במוסדות ציבוריים ובקליניקות פרטיות. כל קופות החולים עובדות עם פסיכיאטרים במסגרות השונות.

פסיכיאטר יכול להתמחות בתחום מסויים, לדוגמה:  פסיכאטר לילדים או פסיכיאטר בעל ההתמחות בתחום היפראקטיביות והפרעות הקשב והריכוז- תחום שנהפך בשנים האחרונות לבעיה נפוצה אצל ילדים ומבוגרים, או פסיכוגריאטריה שם ממלא הפסיכיאטר תפקיד חשוב בקרב האוכלוסיה המבוגרת יותר.

הפרעות אלה ניתן לאבחן החל מגיל הגן, אך טיפול תרופתי ניתן לרוב רק מגיל בית הספר. פסיכיאטר יכול לערוך אבחונים ולהפנות לגורם טיפולי מתאים, או להתאים טיפול תרופתי כשנחוץ.

אבחון וטיפול פסיכיאטר

כאמור, תפקידו של הפסיכיאטר לא מסתיים במרשם תרופות. מדובר בתפקיד רחב בהרבה, המתחיל בשלב האבחון- סקירת הסימפטומים הרגשיים, הקוגנטיבים וההתנהגותיים של הפונה ובדיקת ההסטוריה המשפחתית והאישית. לרבות מההפרעות הפסיכיאטריות, כגון דכאון, סומטיזציה ומאניה דיפרסיה, יש בסיס גנטי חזק ולפיכך חשוב לדעת על קיום בעיות נפשיות במשפחה.

חשוב גם לערוך בדיקות רפואיות במידת הצורך, כדי לשלול מקור פיזיולוגי להפרעה ולשם כך הפסיכיאטר ייעזר לעתים גם ברופא המשפחה.

לאחר מתן האבחנה, בהתאם למדריך ההפרעות הנפשיות (הנקרא DSM ומתעדכן מדי כמה שנים), הפסיכיאטר יפנה לטיפול אצל גורם אחר או יעניק טיפול בעצמו. כאשר מדובר על טיפול תרופתי הוא יינתן לרוב בתוך פגישה או מספר פגישות ולאחר מכן יתקיימו רק פגישות מעקב בתדירות נמוכה.

למרות שמאז תחילת השימוש בתרופות פסיכיאטריות בשנות ה-60 ועד היום חלה התקדמות עצומה בתחום וכיום ניתן למצוא תרופות המשפרות סימפטומים של חרדה, דיכאון, סכיזופרניה, הפרעה דו קוטבית, סוציופאתיה הפרעות קשב וריכוז, תסמונת טורט והפרעות אחרות, צריך לקחת בחשבון כי לחלק מהתרופות הפסיכיאטריות לוקח זמן להביא להשפעה מיטיבה.

ייתכן שתרופות מסוימות יגרמו לתופעות לוואי או שלא ישיגו את ההשפעה הרצויה, ובפגישות המעקב הרופא יוכל לשנות את המינון או להחליף את התרופה.

לעתים הפסיכיאטר ימליץ על טיפול תרופתי משולב עם טיפול רגשי כלשהו. חלק מהפסיכיאטרים הם גם בעלי רשיון של פסיכותרפיסטים ולכן יכולים לשלב טיפול תרופתי עם טיפול בשיחות. תחום נוסף הנמצא באחריותו של הפסיכיאטר הוא מתן חוות דעת על אדם מסוים, לגבי מצבו הנפשי. למשל חוות דעת משפטית- האם אדם מודע למעשיו, חוות דעת לגבי אפוטרופסות, כשירות לנהוג או להחזיק בנשק ועוד.

אתיקה של פסיכיאטר

דמות הפסיכיאטר בחלוק הלבן, המורה על טיפולים מבעיתים ללא הסכמת החולה, מוכרת לנו משלל סרטים וספרים, ובראשם "קן הקוקיה" שהפך לסרט פולחן והציג את בית החולים הפסיכיאטרי כמוסד אכזרי ומדכא.
בעבר קרה שהפסיכיאטריה עמדה בשירות משטרים טוטליטריים ושימשה כאמצעי לדיכוי אנשים שיצאו כנגד המשטר, אך כיום התחום נתון לכללי אתיקה מחמירים והשאיפה היא לתת את הטיפולים הפסיכיאטרים ככל הניתן בתוך מסגרות קהילתיות, תוך שמירה על עצמאות המטופלים.

הפסיכיאטר המחוזי, הפועל במשרד הבריאות, הוא הגורם היחיד שיכול להורות על בדיקה, על אשפוז בכפיה, או על טיפול כפוי במרפאה לבריאות הנפש, אם מדובר באדם שמסוכן לעצמו או לסביבתו.

Exit mobile version