Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

פרפקציוניזם

החברה המערבית היא חברה הישגית, השואפת להגשמת מטרות באופן מהיר, יעיל ומושלם. פרטים רבים בחברה שכזו, משקיעים מאמצים ומשאבים רבים על מנת להציג תוצאות טובות ומרשימות לתפקודם בתחומים שונים.

בדרך כלל, נחשבים מאמצים אלה, יחד עם הרצון להצליח בכל, לתכונה חיובית ומוערכת בחברה. אך לעיתים, הופכת התכונה הזו לקיצונית מידי וככל דבר קיצוני, היא הופכת לבעייתית. אדם שמנסה להגיע להישגים מושלמים ולהציג את תפקודו כמושלם, נקרא פרפקציוניסט.

מאפיינים של פרפקציוניזם

סוגי פרפקציוניזם

חוקרים שונים מתייחסים באופן שונה לפרפקטציוניזם וגם מבחינים בין סוגים שונים שלו:

גורמים לפרפקציוניזם

פרפקציוניזם בפני עצמו אינו נחשב למחלה וכאמור יש המתייחסים אליו כאל תכונה חיובית ונדרשת. רק כאשר הפרפקציוניזם פוגע בהתנהלותו של הפרט, גורם לו לתחושת חרדה, לתסכול רב (שזה כמעט בלתי נמנע, כי באמת אי אפשר להיות כל הזמן מושלם) ולהימנעות מפעילויות, פונים לבדוק את הגורם להתפתחות הפרפקציוניזם.

כיום מקובל, שמסרים תרבותיים ומשפחתיים המופנים אל הילד וכוללים אמירה מפורשת או מובלעת שערכו של הילד והאהבה כלפיו מותנים בביצועים מושלמים, גורמים להפנמת הציפייה הזו בחיים הבוגרים. תחושות אלה מתרגמות למחשבות דיכוטומיות על פיהן מה שלא מושלם לא שווה כלום ולכן נוצרים סטנדרטים גבוהים ומוגזמים.

השלכות הפרפקציוניזם

כאמור, פרפקציוניזם מידתי עשוי להוביל את הפרט להישגים והצלחות. כאשר התכונה הופכת לקיצונית, עשויות לצוץ הפרעות הסתגלות קשות, קושי לתפקד וקשיים חברתיים. במקרים קיצוניים, עשוי הפרפקציוניזם להביא לרמות כה גבוהות של תסכול עד שהן מתבטאות בהפרעות חרדה, דיכאון קליני ואפילו הפרעות אכילה ("הגוף שלי צריך להראות מושלם, בלי גרם שומן").

ראו גם:
השפעתן של מחשבות שליליות על מקורבים

Exit mobile version