Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

ציפרלקס

ציפרלקס היא תרופה המיועדת לטיפול בהפרעות חרדה ודיכאון, ומשתייכת לדור החדש של תרופות המשפיעות על רמות הסרוטונין במוח, כמו פרוזק, רסיטל ועוד תרופות אחרות. תפקיד הסרוטונין במוח הוא לקשר בין התאים העצביים שבאזורי המוח השונים. לרמות הסרוטונין ישנן השפעות על רגשות ועל תחושות, ועל כן הוא קשור בתופעות כגון חרדות, דיכאונות, תיאבון, תוקפנות וכדומה.

הציפרלקס גורמת להעלאת רמות הסרוטונין באזורים שונים במוח, ועל ידי כך היא משפיעה על הפרעות חרדה ודיכאון.

השפעתה של ציפרלקס על הדיכאון

במוח האדם נמצא מוליך עצבי אשר קרוי בשם "סרוטונין" ולו תפקיד חשוב ומרכזי מאוד בהשפעה על מצבי הרוח של בני האדם. במידה וישנה ירידה ברמות של הסרוטונין במוח, התגובות תהיינה דיכאון וחרדה. מטרתה העיקרית של תרופת ציפרלקס היא לדאוג לכך שרמת הסרוטונין במוח תהיה מאוזנת, ובכך למנוע דיכאונות (קלים וקליניים) ותחושות נוספות כגון תגובת פוסט טראומה, הפרעת חרדה והפרעה טורדנית כפייתית.

תופעות לוואי של ציפרלקס

כמו בכל תרופה אחרת, גם לשימוש בתרופת ציפרלקס עלולות להתלוות תופעות לוואי שונות, כגון הזעות, חום, שלשולים, הקאות, שרירים תפוסים, קשיים בריכוז, סחרחורות, התעלפויות, בלבול, הזיות, קשיי נשימה, הפרעות בשינה, ירידה בחשק המיני ואימפוטנציה. למרות כל תופעות הלוואי המצוינות כאן, ציפרלקס נחשבת לתרופה בטוחה עם סיכויים נמוכים להתפתחות של תופעות לוואי, כמובן באופן יחסי לתרופות נוגדי דיכאון.

במידה ובכל זאת ישנן תופעות לוואי בקרב אנשים אשר נוטלים ציפרלקס, מומלץ מאוד ליצור קשר עם רופא מטפל בכדי לבדוק אפשרויות טיפול אחרות נגד הדיכאון, או לגבי המשך הטיפול בציפרלקס.

סיכונים אפשריים

לתרופת ציפרלקס ייתכנו גם סיכונים מסוימים, כגון החמרתו של מצב הדיכאון, החמרתם של תסמיני החרדה, הופעת פרכוסים (בדומה לפרכוסי אפילפסיה), התכווצויות שרירים פתאומיות, רעד, אי שקט, מאניה דיפרסיה, התעצמות מחשבות על התאבדות והתנהגות אובדנית, חום נמוך, דימומים תת עוריים, ירידה ברמות מלחים ושיבוש מאזן הנוזלים ושיבוש רמת הסוכר בדם.

במידה ומתגלה אחד מהסימנים האלה או יותר, אשר מעידים על תחילתם של סיכונים אפשריים, יש לגשת לרופא המטפל בכדי להיוועץ לגבי המשך טיפול בציפרלקס או להחליף לתרופה אחרת.

אלטרנטיבה לציפרלקס

כל התרופות נוגדות דיכאון או חרדות, כולל ציפרלקס, חיוניות מאוד במקרים מסוימים, אולם אנשים רבים נוטים להימנע מהשימוש בהן בשל החשש להופעתן של תופעות לוואי שונות, הופעתם של סיכונים וסיבוכים, מתוך פחד מפני התמכרות ותלות בתרופה, ואולי מהידיעה שציפרלקס לא מטפלת במקור הבעיות אלא היא משפיעה רק על הסימפטומים.

ישנה אלטרנטיבה טבעית לטיפול בתופעות חרדה ודיכאון והיא טיפול באמצעות דיקור סיני. מטרת הטיפול היא להחזיר את הגוף למצב מאוזן ברבדים הנפשיים והפיזיים גם יחד. אולם כמו התרופות האחרות נוגדות הדיכאון, אין מדובר כאן בטיפול פלא. במחלות דיכאוניות יש תפקיד משמעותי לחולה עצמו בטיפול, וכדי שיוכל להגיע לריפוי עליו להבין תחילה את מקור הבעיה. הדיקור הסיני מסייע באופן חלקי.

שימוש בציפרלקס בזמן הריון

מכיוון שציפרלקס הנה תרופה חדשה יחסית, טרם נערכו מחקרים רבים בנושא השימוש בה בהריון ובהנקה, ועל כן אין עדיין דעה נחרצת לכאן או לכאן. מן המחקרים המעטים שנערכו ופורסמו, התגלה כי קיים קשר בין לחץ דם גבוה בתקופת ההריון לבין השימוש בתרופה. כאמור בקרב בני אדם אין מידע רב בנושא, אך בניסויים שנערכו על בעלי חיים, ניתן היה לראות אחוז קטן של ילודים בעלי מומים מולדים.

Exit mobile version