הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות – אנורקסיה ובולימיה נרבוזה

האם גוף רזה משמעו גוף יפה?

הפרעות אכילה בגיל ההתבגרותבשנות ה- 60 פרצה לתודעת העולם הדוגמנית טוויגי והיוותה מקור להשראה וחיקוי בקרב ילדות ונערות בגיל ההתבגרות. סמל הרזון הפך לסמל היופי, האושר וההצלחה ובכל מדיה כיום, עיתונאות, פרסומות, טלוויזיה ואינטרנט, ישנה הערצה והאהדה העיוורת ליופי הנשי, אך רק עם האישה רזה.

בעקבות כך, נוצר רושם מוטעה, שהביא עימו בעיות והפרעות נפש מרובות, ילדות ונערות רבות, מאמינות שרזון ומראה בגזרת מקל, זה יפה, פופולארי והתשובה לכל הבעיות שלהן, מה שגרם להעלאה בשכיחות הפרעות האכילה.

הפרעות אכילה שייכות לתחום הפרעת הנפש או הפרעת אישיות גבולית, אשר באות לידי ביטוי באכילה לא סדירה, לא מאורגנת, אשר בסופו של דבר פוגעת בכל תחומי החיים הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית, ועלולות להידרדר אף לאיום ממשי של מחלות ומוות.

הפרעות אכילה קיימות בכל שכבות הגיל ובכל המגזרים, הן שכיחות יותר בגיל ההתבגרות (12-19), אך בשנים האחרונות חלה תופעה חדשה של הפרעות אכילה בקרב נשים בנות (30-40), ביניהן נשים הסובלות מהפרעות אכילה בזמן הריון. זיהוי מוקדם של תסמיני הפרעות האכילה יכול להציל חיים.

בעקבות המודעות המוגברת למחלה ניתן בשנים האחרונות לקבל טיפול פסיכולוגי בקופות החולים בסבסוד מלא או בעלות נמוכה המיוחד.

מהם סוגי הפרעות אכילה ?

אנורקסיה נרבוזה

שכיחותה באוכלוסיה הכללית היא 0.5-1% בקרב בנות בגיל ההתבגרות. זוהי הפרעת אכילה מסוכנת היכולה להוביל למוות. הפרעה זו מוגדרת כהתעסקות אובססיבית ואבנורמלית במראה הרזה.

הנערות הסובלות מהפרעה זו מרעיבות את עצמן באופן יומיומי, מתעסקות בפעילות גופנית מוגזמת, משתמשות בתכשירי הרזייה, כדורים משלשלים, מקיאות לאחר בולמוסי אכילה. הורים לילדים מתבגרים מתקשים להתמודד עם התופעה, מה שגורם לכך שהבחורות האלו מגיעות בסופו של דבר למצב של תת-תזונה, אשר גורם לבעיות פיזיולוגיות מרובות, בשל חוסר המזון הנדרש לתפקוד מלא ותקין של הגוף, כגון: בעיות במערכת העיכול, אולקוסים או קריעת הקיבה והוושט, בעיות בלב ובעיות פוריות. כמו כן, הבעיות הנפשיות מעמיקות, ולעיתים קרובות הנערה נמצאת בדיכאון וסובלת מהתקפי חרדה.

בולימיה נרבוזה

שכיחותה באוכלוסיה הכללית היא 1-3% בקרב בנות גיל ההתבגרות. הפרעה זו מאופיינת בהתקפי זלילה לא הגיוניים בכמויות מופרזות, אשר לאחר מכן מגיעה פעולת "ההתנקות", שבדרך כלל מתבצעת באמצעות הקאה יזומה או על ידי לקיחת כדורים ותכשירים משלשלים, חוקנים, משתנים. הנערות הסובלות מהפרעה זו בדרך כלל, סובלות מהערכה ובטחון עצמי נמוך, תפיסת גוף מעוותת, מחשבות והתנהגות אובססיבית.

הנזק הנגרם מההקאות, חוקנים, משלשלים הוא חמור ביותר וגורם לבעיות, לעיתים בלתי הפיכות בגוף, כגון: קרעים בוושט ובקיבה, עייפות, נזק לשיניים, לכבד, לכליות, כאבים בחזה, הפרעות לב ונשימה, דום לב ואף מוות. כמו כן, הנערה כל כך חרדה מהעלייה במשקל, שהיא נמצאת במלחמה יומיומית ואין סופית עם עצמה, ביקורתיות, אשמה, דיכאון בעקבות מחלה זו, חרדות וחוסר פרופורציה.

מהם הגורמים להפרעות אכילה ?

  • גורמים חברתיים: לחץ משפחתי או סביבתי להרזות, לחץ סמוי מהמדיה (עיתונאות, פרסומות וכו), נורמות חברתיות.
  • גורמים נפשיים: הערכה וביטחון עצמי נמוך, הפרעות נפש אחרות (דיכאון, חרדה), התעללות נפשית או פיזית או מינית.
  • גורמים ביולוגים: הפרעה לתפקוד ההיפותלמוס, הנמצא במוח ושולט על מרכזי רעב וצמא. תפקוד לקוי של הניורוטרסנמיטר-סרטונין הנמצא במוח.

מהם התסמינים של הפרעות אכילה ?

  • בולימיה נרבוזה: בדרך כלל בנות הסובלות מבולימיה נוטות להסתיר את המחלה, כיוון שמשקל גופן נשאר בדרך כלל אותו הדבר, הן מסתתרות מאחורי בגדים גדולים ורחבים, אך ישנם התנהגויות מסוימות אשר צריכות להדליק נורית אדומה, כגון: זלילה לא מבוקרת ולא נורמאלית, זלילה בסתר, הליכה לשירותים לאחר כל ארוחה, שתייה מרובה, הימנעות מאכילה בפומבי, התקפי חרדה, דיכאונות, הסתגרות חברתית, שיניים צהובות ורקובות, חולשה כללית, אנמיה, עור לא בריא, כאבי בטן וגרון ודופק לא סדיר.
  • אנורקסיה נרבוזה: ירידה קיצונית במשקל תוך זמן קצר, תת תזונה, חישוב קלוריות, הפסקת ווסת, תפיסה מעוותת של הגוף, התעסקות אובססיבית באוכל ובמראה, דיאטות קיצוניות (לדוגמא: אכילת תפוח ביום), פרפקציוניזם, ירידה ביכולת הריכוז, ירידה בהישגים הלימודים.

כיצד ניתן לטפל בהפרעות אכילה ?

  • אשפוז בבית חולים, כיום קיימים כמעט בכל בתי החולים מרכז מיוחד המטפל בהפרעות אכילה. (לדוגמא: בבית החולים תל השומר).
  • טיפולים פרטניים וקבוצתיים במכון אגם לטיפול בהפרעות אכילה.
  • טיפול פסיכולוגי– פסיכותרפיה, טיפול התנהגותי-קוגניטיבי.
  • טיפול קבוצתי.
  • טיפול משפחתי.
  • טיפול תרופתי באמצעות תרופות נוגדות דיכאון וחרדה.

עוד בנושא:

אשפוז פסיכיאטרי למתבגרים

הערכה עצמית נמוכה

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום