אספנות כפייתית

יש כל מיני סוגים של אנשים – ניתן למיין אנשים לפי המידה בה הם שומרים על חפצים ומזכרות. ישנם אנשים שזורקים כל מה שלא צריך, הם לא שומרים מזכרות מטיולים ואירועים, אין להם חפצים ששמרו מילדותם ומגירותיהם ריקות מניירת מיותרת.

לעומתם, יש אנשים ששומרים הכל, כי חבל לזרוק, או שאולי פעם נצטרך. כל מסמך מתויק ונשמר וכל מזכרת נכנסת לאלבום או לארגז מיוחד.

שני המצבים המתוארים (הנמצאים, כמובן, על רצף) הם נורמאליים, ופשוט מאפיינים אנשים שונים. בטווח נמצאים אנשים ששומרים קצת וזורקים קצת, אוספים דברים מסויימים ונפטרים במהירות מאחרים.

לעיתים שמירה, אגירה ואספנות יכולים להיות קיצוניים, כפייתיים ובלתי נורמאליים. במצב של אספנות כפייתית, החולים אינם מסוגלים לזרוק שום דבר. ביתם הופך למחסן של עיתונים, ניירת, מגזינים, אריזות של מזון ועוד פריטים שאין מקום להכילם.

לעיתים האנשים נאלצים לשכור מחסנים, ואפילו עוברים להתגורר ברחוב- פשוט כי אין יותר מקום בבית. מעניין לציין, שבדרך כלל אין כל שימוש נוסף בפריטים שנאספים, ואפילו אם ירצה האדם להגיע למשהו ששמר, הסיכוי שידע היכן למצוא אותו בערימות האשפה קטן ביותר.

מהי אספנות כפייתית

אספנות כפייתית היא למעשה צורה ספציפית של הופעתה של מחלת נפש הנקראת הפרעה טורדנית כפייתית (Obsessive- Compolsive Disorder, או בקיצור- OCD). כמשתמע משמה, להפרעה יש שני שלבים: ראשית, השלב הטורדני. טורדנות הן מחשבות חוזרות, פולשניות, שהפרט מרגיש שנכפו עליו והוא אינו מסוגל להפטר מהן. מחשבות אלה הן שליליות בדרך כלל, ומעוררות חרדה.

לדוגמא, לעיתים בדרכנו לעבודה אנחנו מתחילים לתהות האם נעלנו את דלת הבית. הדרך היחידה שהפרט מוצא על מנת להשקיט את המחשבות הטורדניות היא לבצע פעולה כלשהי. למשל, בדוגמא שהתחלנו, הפתרון להשקטת המחשבות יהיה להתקשר לשכן על מנת שיבדוק אם הדלת נעולה, או לחזור הביתה ולבדוק בעצמנו.

ההבדל בין הדוגמא הנורמטיבית לבין ההפרעה הנפשית הוא המינון. אצל חולי OCD, המחשבות הטורדניות נעצרות לזמן קצר ביותר, ומיד מתחילות שוב. כך נוצר מצב שכל הזמן הפרט נאלץ לבצע התנהגות כלשהי על מנת להשקיט את החרדה. התנהגות חוזרת זו נקראת התנהגות כפייתית.

אצל הסובלים מאספנות כפייתית, מתעוררת חרדה כל פעם שרוצים להשליך משהו. מחשבות כגון "מה יקרה אם אצטרך את זה בעתיד", "מה יקרה אם מישהו יראה מה זרקתי לפח" וכהנא וכהנא מחשבות מפחידות, מונעות מהם לבצע את הפעולה הפשוטה של השכת זבל לאשפה. בשלבים מתקדמים יותר, יכולה להתווסף התנהגות כפייתית נוספת של אסיפת אשפה מבחוץ. גם התנהגות זו היא כפייתית, מטרתה להשקיט מחשבות הגורמות לחרדה.

גורמים לאספנות כפייתית

OCD היא הפרעה מקבוצת הפרעות החרדה. הפרעות חרדה יכולות להגרם ממספר מגוון של גורמים כגון נטייה גנטית, מבנה אישיותי, חוויות חיים וטראומות. לא ברור מדוע ישנם אנשים שמסוגלים להתמודד עם החרדה באופן נורמטיבי, וישנם אנשים שמפתחים הפרעות חרדה באופן כללי, והפרעה טורדנית כפייתית מסוג אספנות כפייתית באופן ספציפי.

טיפול

הטיפול שנמצא יעיל ביותר בהפרעות טורדניות כפיתיות בכלל, והאספנות כפייתית בפרט הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. בטיפול זה נעשה נסיון לאתר את המחשבות הטורדניות, ולמצוא להן פתרון אחר שאינו כולל התנהגות כפייתית. בדרך כלל יכלול הטיפול בשלב כלשהו איסוף של האשפה שהצטברה והשלכתה.

לפני כן, ילמד המטפל את המטופל טכניקות של הפחתת חרדה ובהמשך, יצטרך החולה להתמודד עם החרדה המתעוררת בו ללא ההתנהגות הכפייתית. עם הזמן והתרגול, יוכל החולה להתמודד לבד עם המחשבות, ואפילו יתכן שהמחשבות יעלמו יחד עם הכפייתיות.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום