תסמונת קפגרא

תסמנות קפרגאתסמונת קפגרא, הידועה גם כאשליית קפגרא או אשליית הכפיל, היא האמונה הלא רציונאלית, כי חבר, בן זוג, הורה או בן משפחה קרוב אחר, הוחלף בהעתק מדויק, ומדובר במתחזה.

התסמונת מסווגת כ'זיהוי הזוי שגוי' והיא משתייכת לקבוצת אמונות הזויות הכוללות זיהוי שגוי של אנשים, מקומות או אובייקטים. ההפרעה עלולה להתרחש באופן אקוטי, ארעי או כרוני, והמצב עלול להיות מביך ומטריד ביותר עבור החולה והאדם החשוד בהתחזות.

רופאים מאמינים כי מדובר במצב נפוץ יותר ממה שחשבו בעבר. אנשים עם תסמונת קפגרא עשויים לזהות פנים, אך הם אינם תופסים אותם כמוכרים. הם עשויים לזהות אדם מבחינה רגשית, אך אינם מזהים את פניו פיזית באופן מודע. במצבים חמורים, החולה עשוי גם לראות את עצמו ככפיל שלו עצמו.

הגורמים לתסמונת קפגרא

התסמונת מזוהה בדרך כלל כנובעת מתוך מצב של דמנציה, סכיזופרניה פרנואידית, פגיעות ראש, לעיתים קרובות באזור האחורי של האונה הימני, האחראי על זיהוי פנים, הפרעות אנדוקריניות, סמים או פסיכוזה חריפה. המחלה משפיעה על שני המינים, אך נפוצה בעיקר בקרב נשים.

חלק מהחוקרים מאמינים כי תסמונת קפגרא נובעת מכישלון פשוט יחסית של תהליכי הכרה נורמליים בעקבות נזק מוחי משבץ, מנת יתר של סמים או סיבה אחרת. הפרעה זו עשויה גם להיות תוצאה של תאונה הגורמת נזק לצד הימני של המוח. לכן, קיימות מחלקות לגבי הסיבות המדויקות לפרוץ התסמונת. מספר חוקרים מאמינים בקיומם של גורמים אורגניים, ואילו אחרים מאמינים כי הגורמים הם פסיכוטיים, או שילוב של השניים.

תסמינים ודרכי ביטוי

מעניין לציין כי התסמין האמיתי היחיד של תסמונת קפגרא הוא חוסר היכולת להכיר בחברים קרובים, בני משפחה או חפצים מוכרים, בעוד שאשליית קפגרא מתרחשת לצד סכיזופרניה, והשתיים לא תמיד הולכות יד ביד. חלק מהחולים אובחנו עם נגעים באונה הימנית של המוח, הנובעים מהתקפים אפילפטיים או טראומה מוחית, אך לא כל החולים הסובלים מתסמונת קפגרא מציגים תסמינים אלו.

תפנית נוספת שאינה צפויה היא, כי בעוד שתסמונת קפגרא משפיעה במקור על החושים, בעיקר החזותיים, היא אינה תלויה בחוש הראיה בלבד. היו אף מקרים של אנשים עיוורים אשר אובחנו עם התסמונת, והאמינו כי הם שומעים קולות המגיעים מכפילים ולא מחברים או יקירים.

תסמינים נפוצים אחרים כוללים:

  • האדם משוכנע כי אדם אחר או מספר אנשים מוכרים, הוחלפו באמצעות מתחזה זהה, או כפיל.
  • מעבר לאמונה כי אנשים קרובים הוחלפו על ידי מתחזה, החולה מאמין כי גם חפצים, מקומות, חיות מחמד אהובות, או אפילו הוא עצמו, הוחלפו במתחזים.
  • החולה מודע לחריגות של תפיסתו, אך משוכנע בהן ומסרב להאמין כי מדובר בהזיה.

אבחון של תסמונת קפרגא

על מנת לאבחן תסמונת קפגרא, הרופא חייב בראש ובראשונה לבצע בדיקות CT ו-MRI, על מנת לשלול מצבים פתולוגיים המשמשים כבסיס למחלה.

קיימות הפרעות נפשיות בעלות תסמינים דומים. לכן על הרופא המאבחן להבדיל בין ההפרעות הבאות, על מנת לבצע אבחון מדויק: סכיזופרניה, אלצהיימר, הנטינגטון, טרשת נפוצה, פגיעה מוחית טראומטית, הפרעות התמכרות לאלכוהול או סמים, הפרעות במצב רוח עם הזיות, דוגמת מאניה וסוגי דיכאון, וטירוף.

הטיפול בתסמונת קפגרא

רופאים מוצאים כי טיפול התנהגותי קוגניטיבי הוא שיטת הטיפול הטובה ביותר לתסמונת קפגרא. הטיפול מבוסס על דיונים עדינים מתמשכים ועל ראיות לאמונה, תוך אספקה הדרגתית של ראיות חלופיות אשר יחליפו את ההזיה. יש צורך בנקיטת גישה אמפתית עקבית טיפולית, ללא התעמתות גלויה ואגרסיבית עם המציאות. תרופות אנטי פסיכוטיות ותרופות אחרות יעניקו הצלחה מסוימת לטיפול.

שלושה מאפיינים עיקריים של טיפול התנהגותי עשויים להיות מועילים ביותר לטיפול בתסמונת:

  • חשיפה שיטתית והדרגתית של החולה למציאות.
  • הימנעות מויכוחים או העמדה בוטה של החולה על טעותו.
  • התמקדות ביצירת חוויות רגשיות חיוביות על מנת לטפל בהתנהגויות מאתגרות.
סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום