גמילה מעישון

גמילה מעישוןכשמסתכלים על סרטים משנות החמישים, אנחנו מופתעים לפעמים לראות עד כמה העישון היה אלמנט נפוץ ויומיומי- נראה כי כמעט כולם עישנו, כל הזמן ובכל מקום.

ההכרה בכך שעישון אינו בריא והמודעות לגמילה מעישון החלו לחלחל לעולם לאט לאט. הן חברות הסיגריות והן קהל היעד שלהן לא רצו להאמין שלהרגל המהנה (והרווחי) הזה יש השפעות כל כך שליליות.

בשנים האחרונות, ידועים הסיכונים הרבים הכרוכים בעישון, ואפילו בנוכחות בקרבת אנשים שמעשנים ("עישון פאסיבי"). העישון נחשב לגורם עיקרי למחלת הסרטן (בעיקר סרטן ראיות וסרטן בגרון או בלוע), ולתמותה.

בנוסף, גורם העישון לריח לא נעים מהפה והגוף, הצהבה של השיניים והציפורניים והחלשות של חושי הטעם והריח, כמו גם לסכנה לעובר אצל נשים הרות, ונטייה לאימפוטנציה אצל גברים.

למרות הסכנות, בכל שנה מתחילים עשרות אלפי אנשים ברחבי העולם לעשן. סיגריות מכילות חומר ממכר בשם ניקוטין, ולכן, לאחר תקופת הסתגלות קצרה, רב המעשנים פשוט מתמכרים לסיגריה. כאשר תופעות הלוואי מתחילות להשפיע, מוצאים עצמם רבים מן המעשנים בקושי אמיתי להפטר מההרגל המסוכן, והם אינם מצליחים להגמל.

סוגי התמכרות

ההתמכרות לסיגריות מורכבת משני חלקים עיקריים, כאשר תהליך גמילה יעיל צריך להתייחס לשניהם:

התמכרות פיזית: כאמור, הניקוטין שבסיגריה גורם להתמכרות פיזיולוגית של הגוף, שנעשה זקוק לניקוטין על מנת להרגיש טוב. מעשנים רבים שמנסים להגמל מסיגריות מדווחים על כאבי ראש או סחרחורות, הנגרמות מהמחסור שהגוף חש בחומר אליו התרגל.

התמכרות התנהגותית: בתרבות המערבית, העישון מהווה טקס חברתי. מעשנים רבים מדליקים סיגריה רק כאשר הם נמצאים בחברה. לאנשים אחרים הרגלים מסויימים לגבי העישון- עישון לאחר ארוחה, לאחר סקס, עישון כדי להתחיל את היום או כדי ללכת לישון בלילה ועוד.

שיטות לגמילה מעישון

  • גמילה עצמאית: מעשנים רבים מנסים פשוט להפסיק לעשן. חלקם דוגלים בשיטת ההפחתה ההדרגתית של מספר הסיגריות אותו הם מעשנים ביום, חלקם מחליטים לא לקנות עוד סיגריות, ולעשן רק כאשר מישהו מציע להם סיגריה, וחלקם מחליטים לא לעשן יותר מנקודת זמן מסויימת.הגמילה מעישון עשוייה להיות קשה (כאמור- בהיבט הפיזי וההתנהגותי-חברתי), וללא תמיכה רבים מן הנגמלים נשברים לאחר זמן קצר וחוזרים לסורם. עם זאת, כמובן שישנם אנשים שמצליחים בעצמם למצוא את התחליפים המתאימים להם לטקסי העישון, ולא חוזרים לעשן לאחר שהחליטו להפסיק לקנות סיגריות. האבחון וטיפול בהתמכרות לסיגריות מתאפשר במספר שיטות:
  • קבוצות גמילה: ברחבי הארץ מתקיימות סדנאות וקבוצות המופעלות על ידי מכונים שונים על מנת להעניק לנגמלים מסיגריות תמיכה ועזרה. הסדנאות מונחות בדרך כלל על ידי רופאים או פסיכולוגים בעלי התמחות בתחום ההתמכרויות.
  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי: לעיתים נעזרים נגמלים בטיפול פסיכולוגי פרטני המתמקד במחשבות ובהתנהגויות הנלווים לעישון. בטיפול בוחנים המטפל והנגמל את השפעות העישון על הנגמל, את הצורך שלו בסיגריה, ומחפשים ביחד תחליף להרגל המגונה.
  • טיפול בהיפנוזה: בשנים האחרונות החלו מהפנטים מוסמכים להציע עזרה בגמילה מעישון על ידי היפנוט, בו עורך המהפנט השאה (סוגסטיה) למטופל, ויכול אף לשכנע אותו בזמן התהליך ההיפנוטי, שהוא נגעל מריחן או טעמן של הסיגריות, ובכך בעצם להוריד לנגמל את הרצון לעשן.
  • תחליפי סיגריות: השוק עמוס באביזרים שמטרתם להחליף את הסיגריות, גם מן הפן הפיזי וגם מן הפן ההתנהגותי. במישור הפיזי ניתן למצוא מסטיקים עם רמות נמוכות של ניקוטין, או תרופות בהן יש חומרים שמפחיתים את המצוקה הפיזית העלולה להגרם כתוצאה מהפסקת העישון.במישור ההתנהגותי ניתן למצוא סיגריות חשמליות ואפילו סתם ממתקים שמטרתם להחליף את העיסוק בסיגריה עצמה.
  • טיפול ממוקד לגמילה מעישון – ישנן שיטות רבות שהוכחו כיעילות בקרב מטופלים שונים שהעידו כי טיפול קצר טווח וממוקד עזר להיפטר מהתשוקה לסיגריות. כיום יש לא מעט מכונים שמתמחים בשיטות שונות שמטרתן גמילה ביניהן שיטתה של איילת בן ארי, שיטת אלן קאר, מכון אברהמסון וכיוצא בזה.
סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום