דיכאון והשמנה – האם קיים קשר?

דיכאון והשמנה - האם יש קשר?יחסי הגומלין בין דיכאון לבין השמנה מורכבים ביותר. במחקרים רבים נמצא כי אנשים שסובלים מהשמנה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון ובאחרים נמצא כי קיימים סוגים מסוימים של דיכאון שמגדילים את הסיכון לסבול מהשמנה.

כמו כן בחלק לא מבוטל מהמקרים נוצר מעגל קסמים אכזרי שבו לא באמת ניתן להבין מה גרם למה, הדיכאון להשמנה או ההשמנה לדיכאון.

כך למשל ישנם אנשים שמדווחים שבעקבות תקופה שבה מצב רוחם היה ירוד החלו לאכול כמויות גדולות יותר של מזון או מזונות מרוכזים אנרגטית באופן מוגבר יחסית לשגרה ובעקבות זאת החלו להשמין. ההשמנה הובילה לתחושות של ירידה בערך העצמי ולייאוש שהובילו לאכילה מופרזת אף יותר וחוזר חלילה. לפיכך בעוד שהאכילה באה פעמים רבות לסייע לנו להתמודד עם הדיכאון, עם תחושת הריקנות, עם הרגשה של הייאוש, הדכדוך וחוסר הסיפוק, היא בהחלט גם יכולה להעצים את המצבים האלו בעקבות ההשמנה.

העדויות המחקריות

הקשר בין דיכאון והשמנה נחקר כבר שנים רבות וכיום כבר ידוע כי אדם שסובל מהשמנה נמצא בסיכון מוגבר ב- 25% אחוז לסבול מדיכאון יחסית לאדם שלא סובל מהשמנה. העלייה הזו בסיכון מקושרת גם לתופעות נפשיות שליליות נוספות כמו למשל הפרעת חרדה, מצב רוח ירוד ועוד. בנוסף לכך נמצא כי אנשים שה- BMI שלהם יותר גבוה משלושים נמצאים בסיכון מוגבר לסבול ממאניה דיפרסיה, אגורופוביה והפרעות פסיכיאטריות נוספות.

מדוע השמנה מובילה לדיכאון?

ישנם גורמים רבים מספור שקושרים בין השמנה לדיכאון מבחינה סיבתית. להלן כמה תיאוריות שנחשבות למובילות בתחום כיום:

  • אנשים שסובלים מהשמנה זוכים ליחס מפלה בכל אחד מתחומי החיים, החל מהתחום הרומנטי וכלה בסיכויי הקבלה לעבודה.
  • השמנה כרוכה במגוון רחב של תחלואות נלוות, החל ממחלת הסוכרת וכלה בבעיות נוירולוגיות ובעיות אורתופדיות שונות. המחלות הנלוות, הטיפולים הרפואיים והאשפוזים התכופים יותר שמהווים את מנת חלקם של הסובלים מהשמנה מעלים מן הסתם את הסיכוי לסבול מדיכאון.
  • אנשים שסובלים מהשמנה נוטים לעסוק פחות בפעילויות חברתיות בדגש על פעילויות ספורטיביות. ההימנעות ממפגשים חברתיים שמקורה בבושה מפאת המראה החיצוני של האדם השמן או מפאת קושי לבצע פעילות גופנית תורמת לתחושת הבדידות שבתורה מגדילה את הסיכון לסבול מדיכאון.
  • בקרב אנשים רבים שסובלים מהשמנה מתפתחת תחושת ייאוש על רקע ניסיונות חוזרים ונשנים לרדת במשקל. תחושה זו יכולה להוביל במקרים לא מעטים לדיכאון.

מדוע דיכאון גורם להשמנה?

בדרך כלל דיכאון אמנם בא לידי ביטוי בחוסר תיאבון ובירידה במשקל אך חשוב לדעת כי במקרים מסוימים עלול להתפתח דיכאון א-טיפי (לא טיפוסי) שיבוא לידי ביטוי דווקא בצורה הפוכה – בתיאבון מוגבר ובאכילה מרובה. בנוסף לכך, במקרים רבים התרופות שניתנות לסובלים מדיכאון עלולות לגרום לעלייה חדה ברמת התיאבון וכתוצאה מכך להוביל לאכילה מופרזת ולהשמנה.

יש לציין עוד כי במחקרים מסוימים נמצא כי האכילה המוגברת היא חלק אינטגרלי מתהליך ההחלמה מהדיכאון שכן נראה כי התגובות הטובות ביותר לטיפול התרופתי שניתן לחולי דיכאון נמצא בקרב אלו שהעלו במשקלם את האחוז הגדול ביותר. בנוסף לכך דיכאון עלול לבוא לידי ביטוי בבעיות שינה וכיום ידוע כי בעיות שינה מגדילות את הסיכון להשמנה משום שהן גורמות לסובלים לצרוך יותר מזון בשעות הלילה, משבשות את מנגנון הרעב והשובע שלהם ועוד.

לסיכום

לאור כל האמור לעיל נראה כי אנשים שסובלים מדיכאון ירוויחו מטיפול תזונתי צמוד שיסייע להם להפחית את הסיכון להשמנה וכי אנשים שסובלים מהשמנה ירוויחו מטיפול רגשי להפחתת הסיכון לדיכאון.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום