דיכאון – טיפול בדיכאון

המושג "דיכאון" שייך לעולם המודרני. טיפול בדיכאוןבעולם שבו אנשים עסקו רק בפרנסה, גידול ילדים ועבודות בית, לאף אחד לא הייתה הפריבילגיה לחוש דיכאון או בכלל לעסוק ברגשות.

כן, הדיכאון הוא תוצר של חיי מותרות, גם אם כל מי שחש דיכאון היה מוכן לוותר עליו בקלות.

מהו הדיכאון?

כולנו מכירים את המושג הזה ומשתמשים בו לתיאור רגש של עצב ומועקה. אך מה זה בעצם אומר?
הדכאון במובנו הקליני הוא המצב הקיצוני והקשה של התחושה שכולנו מכירים: ייאוש, חוסר אנרגיה, קושי ליהנות מהדברים היומיומיים. במחקרים שונים שנעשו בשנים האחרונות, נמצא קשר של דיכאון, מחלות וזקנה, כך שאדם הלוקה בדיכאון חשוף למחלות ולהזקנות מהירה.

במצב של דכאון המאובחן כהפרעת נפש, תחושות אלה נמשכות לאורך זמן ובעוצמה מאוד חזקה, עד לכדי פגיעה בתפקוד (למשל, דיסתמיה).  במקרה כזה יש צורך בהתערבות של מטפל כדי להעריך את מצבו של האדם הדכאוני ולסייע לו להבריא. כמו כן, יכול להיות מצב של דיכאון בעקבות מחלה, דיכאון בגיל הזהב, דיכאון קדם וסתי, דיכאון אחרי לידה בקרב גברים ועוד.

דיכאון קליני – כיצד אדע אם אני בדיכאון?

הסימפטומים המצביעים על קיומו של דיכאון קליני:

  • תחושת עצבות ממושכת – לאורך שבועיים רצופים לפחות.
  • תחושות של ייאוש, מוטיבציה ירודה, חוסר חשק ועצבנות.
  • מחשבות רודפניות, כאילו הדיכאון נכפה עלינו כמעין עונש, תחושות של חוסר שייכות ואשמה.
  • שינויים גופניים משמעותיים כגון: תשישות מרובה, שינויים בתאבון, קשיי שינה או שינה מרובה, הפחתה במשקל, ירידה בחשק המיני.
  • לעתים גם ירידה ביכולת הקוגניטיבית.

הדכאון יכול להיות מוגדר כדיכאון קל, בינוני או קשה, בהתאם למשכו, חומרתו ומידת הפגיעה בתפקוד.

הגורמים לדיכאון – למה אני?

ובכן, לא רק אני. כמעט חמישית מהאוכלוסייה המערבית סובלת לפחות פעם בחיים מדכאון קליני. הדיכאון אמנם נפוץ יותר בקרב נשים (עד פי שניים נשים לעומת גברים), אך הוא נפוץ גם בקרב גברים וקיים בכל שכבות האוכלוסייה.

הגורמים המרכזיים לדיכאון:

  • מרכיב גנטי – הסיכוי לחלות בדיכאון גבוה אצל מי שיש במשפחתו היסטוריה של דכאון.
  • לחץ – מגביר את הסיכוי לדיכאון.
  • חגים – ידוע כי חגים גורמים לדיכאון. להיות לבד בחג, הקושי הכלכלי, סכסוכים משפחתיים, כל אלה גורמים לדיכאון בתקופת החגים.
  • דיכאון עונתי – בעיקר בעונת החורף.
  • טראומות כגון תאונות, תקיפה מינית, השתתפות במלחמות (הלם קרב) והפלה
  • שימוש בסמים ובאלכוהול.
  • חרדה– פעמים רבות הדיכאון הוא תחלואה נלווית לחרדה ולהפך.
  • קשיי שינה ועייפות, בעיקר במקרים של אגרופוביה.
  • במקרה של דיכאון בגיל ההתבגרות – שינויים פיזים ונפשיים.

שיטות טיפול בדיכאון – מה אני יכול כבר לעשות?

אין הסכמה גורפת בין המטפלים השונים לגבי השיטה המומלצת לטיפול בדיכאון. הנה כמה מן הטיפולים המוכרים:

טיפול קוגנטיבי התנהגותי:
שינוי צורת המחשבה השלילית ודפוסי המחשבה המכלילים המובילים לדיכאון. טיפול קצר יחסית, המתמקד בחשיבה ובהתנהגות בהווה.

טיפול פסיכודינמי: ניתוח יחסיו של המטופל עם הוריו ועם משפחתו, הבנת תהליכים בילדות והשפעתם על מהלך החיים, איתור וטיפול בדפוסי התנהגות חוזרים. טיפול ממושך יחסית ועמוק.

טיפול בינאישי: לרוב בגישה פסיכודינמית או קוגניטיבית, מתמקד ביחסים של המטופל עם הקרובים אליו ומנתח את הדיכאון בתוך ההקשר החברתי. לרוב קצר יחסית וממוקד בקשיים במערכת יחסים מסוימת או בפרידה מאדם קרוב או מבן זוג.

טיפול קבוצתי: במסגרת של מטופלים הסובלים כולם מדכאון, ובהנחייתו של איש מקצוע. המנחה מסייע לחברי הקבוצה לדון בתחושות של כל אחד וביחסים הנוצרים בקבוצה כמשקפים תחושות של קושי חברתי, בדידות ואשמה.

טיפול תרופתי בדיכאון

טיפול בדיכאון יכול להיות במגוון דרכים, אחת צהן הוא הטיפול התרופתי. כיום משווקות תרופות נוגדות דיכאון שונות, רבות מהן בהצלחה לא מבוטלת. כדאי להתייעץ עם פסיכיאטר לגבי התרופה המומלצת והמינון. בבתי המרקחת ניתן להשיג תרופות טבעיות ללא מרשם, המסייעות לעוררות הגוף ויכולות להביא הקלה מסוימת.

גירוי מוחי עמוק

גירוי מוחי עמוק הינו שיטת טיפול בדיכאון השולחת אותות חשמליים לחלקים מסויימים במוח. הטיפול מוגדר כטיפול יעיל לסובלים מהפרעות דיכאון ומהפרעות נפשיות אחרות.

TMS – גרייה מגנטית

גרייה מגנטית הוא טיפול בנזעי חשמל שעושה שימוש בגירוי המוח דרך תהודה מגנטית. הטיפול מיועד לחולים בדיכאון ובהפרעות מצב רוח נוספות כמו מאניה דיפרסיה.

נוירופידבק

נוירופידבק היא שיטת טיפול הפועלת על ידי פעילות של גלי המוח כאשר על הקרקפת של המטופל מונחות אלקטרודות.

טיפול בדיכאון: טיפולים אלטרנטיביים

ישנם טיפולים אלטרנטיביים רבים שאמורים לסייע לדיכאון, מדיקור, הידרותרפיה ועד רפלקסולוגיה. לעתים הם מומלצים במקביל לטיפול פסיכולוגי, להרפיית הגוף והפחתת לחץ נפשי. גם פעילות גופנית לטיפול בהפרעת דיכאון נודעת כמומלצת מאוד לסובלים מדיכאון.

מי יעזור לי – למי לפנות?

רופא משפחה הוא הגורם הראשון שיכול לסייע לאבחון מקור הדיכאון- האם מדובר במקור נפשי או גופני. הוא יוכל להפנות אותך לפסיכיאטר, לרופא מומחה או לפסיכולוג בהתאם. דרך קופת החולים ניתן להשיג רשימת פסיכולוגים וכן קבוצות תמיכה או מטפלים קבוצתיים. לקשישים הסובלים מדיכאון כדאי לפנות לאבחון פסיכוגריאטרי כדי לאבחן האם מקור הדכאון הוא במחלה גופנית או נפשית.

סובלים מדיכאון – יש תקווה

הדיכאון הוא הפרעה נפוצה וככזו מוצעים לסובלים ממנה שפע של פתרונות. טיפול פסיכולוגי או תרופתי מתאים יכול לשפר את מצב הרוח באופן משמעותי, להביא הקלה לתחושות הקשות ולסייע לכם לחזור לשגרת החיים.

קראו עוד: הקשר בין דיכאון ומחלות לב

דיכאון היא הפרעה נפוצה ביותר בעולם המערבי, אשר שייכת לקטגוריה של הפרעות מצב הרוח. הפרעות מצב רוח בנויות מסוגים שונים של אפיזודות, כאשר אופיין של האפיזודות, תדירותן, משכן ועוצמתן הן המגדירות את ההפרעה הספציפית שתאובחן אצל החולה. המדריך הפסיכיאטרי של מחלות הנפש (DSM-IV-R) מתייחס לחמישה סוגים עיקריים של דיכאון:

דיכאון מג'ורי – דיכאון קליני

אפיזודה של דכאון מג'ורי כוללת לפחות חלק מהסימפטומים הבאים, הנמשכים לפחות שבועיים ברציפות. ראשית, קיים מצב רוח ירוד במשך רב היום וכמעט כל יום, כאשר החולה מדווח שהוא עצוב או שאחרים רואים עליו שהוא עצוב או בוכה.

שנית, החולה מאבד עיניין כמעט בכל דבר, כולל דברים שבעבר היו משמחים אותו ומעניינים אותו. לעיתים הירידה בעניין כה משמעותית, שהחולה פשוט לא עושה שום דבר.

סימפטומים נוספים הם:

  • עלייה או ירידה משמעותית במשקל
  • הפרעות שינה (קושי להרדם, או עודף שינה)
  • עייפות והיעדר אנרגיה
  • תחושת חוסר ערך או רגשות אשמה מוגזמים
  • ירידה ביכולת לחשוב או להתרכז
  • כמו כן, פעמים רבות אפיזודה של דיכאון מג'ורי מלווה במחשבות חוזרות ונשנות על מוות או התאבדות, תכנון התאבדות ואף ביצוע.

דיכאון מג'ורי יכול להופיע בכל גיל, וכולל לפחות אפיזודה אחת של דיכאון. המחלה יכולה להתחיל בכל גיל, והחולים נבדלים זה מזה באורכן של האפיזודות, ובאורך ההפסקות בין אפיזודה לאפיזודה. הטיפול בדיכאון כולל טיפול תרופתי נוגד דיכאון, וטיפולים פסיכותרפיים.

דיסטימיה

בדיסטימיה אין אינדיקציה לאפיזודה של דכאון מג'ורי של ממש, אך במשך תקופה ארוכה, של שנתיים לפחות, החולה מדווח על מצב רוח ירוד במשך רב הזמן, ואין תקופה שעולה על חודשיים בהם הוא לא מרגיש ככה. בזמן שהחולה נמצא בדכאון הוא חסר תאבון, מתקשה לישון או לקום, חש עייפות, מדווח על דימוי עצמי נמוך, חוסר יכולת להתרכז ולהגיע להחלטות, ומרגיש חסר תקווה.

הפרעת דיכאון שאינה מג'ורית ואינה דיסטימית

בלשון מקצועית קרויה NOS- not otherwise specified. סימפטומים של דיכאון אשר לא עומדים בהגדרות של דיכאון מג'ורי או של דיסטימיה נקראים NOS. להלן הסוגים הנפוצים:
הפרעת דיספוריה במחזור: נשים אשר סובלות כמעט בכל חודש מסימפטומים דכאוניים משמעותיים הפוגעים בתפקוד בזמן מחזור הוסת.

  • דיכאון מינורי: כולל שבועיים של סימפטומים של אפיזודה דיכאונית, אך לא מספיק סימפטומים על מנת לאבחן דיכאון מג'ורי (על מנת לאבחן דיכאון מג'ורי יש צורך בקיומם של לפחות 5 מהסימפטומים שהוזכרו).
  • דיכאון מהיר: אפיזודות דכאוניות הנמשכות בין יומיים לשבועיים, פעם בחודש במשך לפחות שנה.
  • דיכאון פוסט – פסיכוטי של סכיזופרניה: אפיזודה דכאונית שמתרחשת כאשר מחלת סכיזופרניה פעילה נמצאת בנסיגה.
  • דיכאון מג'ורי שקשור לניסיון להסתיר דלוזיות, הפרעה פסיכוטית או שלב אקטיבי של סכיזופרניה.
  •  דיכאון ללא סיבה ברורה: מאובחן כאשר הקלינאי סבור שיש מצב דכאוני, אך לא יודע אם זה דכאון מג'ורי, דכאון שנובע ממחלה או משימוש בחומרים.

 דכאון בעקבות מחלה פיזיולוגית

כאשר מצב הרוח הדיכאוני אינו מספיק כדי לאבחן דיכאון מג'ורי, וגם ברור שהסיבה לסימפטומים היא מנגנון פיזיולוגי שקשור למחלה פיזית ממנה סובל החולה. בדרך כלל מדובר במחלות אשר ידוע ממחקרים שאחת מתופעות הלוואי שלהן היא דכאון.

דיכאון בעקבות שימוש בחומרים

כאשר מכור או נגמל מסמים מבטא סימפטומים של דיכאון באופן חריג בייחס לתהליך גמילה, קריז או נטילת מנת יתר בו הוא נמצא.

קראו עוד:

דיכאון חורף

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום