כיצד להתמודד עם הורה מזדקן?

הורה מזדקןבני גיל הזהב חווים שינויים וקשיים חדשים אשר יכולים לשנות את מאזן היחסים הפנים משפחתי. תפקיד ראש המשפחה עובר עם הזדקנות אב המשפחה לילדיו – אשר הם בעצמם כבר לא צעירים.

קשישים רבים נאלצים להתמודד עם קשיים בתפקוד, קשיי זיכרון, קשיים בניהול חיי היום-יום והופעת מחלות המאפיינות קשישים.

עול הטיפול בהורה המזדקן עובר לילדיו אשר במקרים רבים אינם יודעים כיצד להתמודד עם תלותו התפקודית של ההורה או בשינויי התנהגות.

שינויי מאזן הכוחות במשפחה

הזדקנות ההורה והתמודדות עם משברים – אובדן, אישפוזים, מחלות וירידה ברמת התפקוד יכולים לגרום לירידה ברמת העצמאות של הקשיש ויצירת תלות פיזית וריגשית בילדים. לעיתם להורה הקשיש קשה לקבל את הירידה ברמת עצמאותו ולתלות הגוברת בילדים ובכך לגרום למתחים ולמריבות. מעבר לבית דיור מוגן או בית אבות גורמת לשינוי בסביבה הידועה והמוכר של הקשיש.

גם לילדים קשה לעיתים לקבל את תפקידם החדש ואת היותם מטפלים של הוריהם ועל כן עם מכניסים אחות סיעודית הביתה. לעיתים קשה לילדים או לנכדים של קשישים הנמצאים בבתי אבות לבקרם כפי שהיו רוצים.

טיפול פסיכולוגי יכול להקל על התמודדות המשפחה עם הטיפול בקשיש והן לסייע לקשישים עצמם. להרחבה – דיכאון בגיל הזהב

רוב הקשישים מעל גיל 80 סובלים מהופעת דמנציה – במקרים כאלו יש לפנות לקבלת אבחון פסיכוגריאטרי – אשר מאפשר קבלת טיפול מתאים לרבות התייחסות נכונה של בני המשפחה ואפשרויות הטיפול – טיפול בבית על ידדי מטפלת ישראלית או עובד זר או מציאת מוסד מתאים.

התמודדות עם דמנציה ואלצהיימר

מחלת האלצהיימר או תופעות דמנציה אחרות משנות באופן מהותי את שיגרת חייו של הקשיש ואת חייהם של בני משפחתו.

אלצייהמר ודמנציה גורמים לירידה בזיכרון, בעיות בתפקוד יום-יומי, שינויי התנהגות ולבסוף תלות מוחלטת של החולה בבני משפחתו.

לעיתים ההורה הקשיש מתנגד לטיפול או מסרב להודות במצבו – ובכך מגביר את תחושת המצוקה וחוסר האונים של ילדיו ומקשה לקבל החלטה לגבי הטיפול המתאים בהורה.

אובדן והתאלמנות

מטבע הדברים קשישים רבים נאלצים להתמודד עם אובדן משמעותי בחייהם – מות  בן / בת זוג, חברים קרובים, אחים ואחיות. לעיתים המשבר המשפחתי הכרוך באובדן אדם קרוב גורם להתקרבות של בני המשפחה אולם במקרים רבים חיזוק קשרים רופפים יכול לעורר מתחים וקונפליקטים.
טיפול פסיכולוגי משפחתי עוסק בקשרים המשפחתיים וההתמודדות איתם.

אבחון פסיכוגריאטרי – מה עושים?

מחפשים מומחה באבחון פסיכוגריאטרי לגיל הזהב? פנו אלינו לקבלת מומחים פסיכוגריאטרים באיזור מגוריכם.

ניתן למצוא מידע ומאמרים רבים הקשורים לגיל השלישי כאן: מאמרים גיל הזהב

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום