צמח היפריקום – משמש לטיפול בדיכאון

צמח היפריקום - משמש לטיפול בדיכאוןהיפריקום הוא צמח רב שנתי הנושא פרחים צהובים בהירים המתחילים לפרוח מידי שנה בסביבות העשרים ביוני. תאריך זה הוא תאריך החג סנט ג'ון, ומכאן שמו המקורי של הצמח. צמח זה ידוע ביכולתו לשמש כטיפול יעיל נגד דיכאון. הרופא היווני מהעת הקדומה, סנט ג'ון, השתמש בהיפריקום כטיפול ב"תסיסת עצבים", במשך למעלה מ-2,400 שני לטיפול בדיכאון, חרדות והפרעות שינה.

המחקר הרפואי המודרני מראה בבירור שהיפריקום יעיל כמו תרופות מרשם נוגדות דיכאון לטיפול בדיכאון קל עד בינוני. אך בניגוד לתרופות נוגדות דיכאון הנקבעות על ידי רופאים, תופעות הלוואי שלו מעטות וקלות. בנוסף, הוא זמין ללא מרשם, מה שהופך אותו לזמין ונגיש באופן נרחב בקטגוריית צמחי מרפא.

בגרמניה משמש היפריקום כיום כצמח מרפא השכיח ביותר לטיפול בדיכאון. הוא ניתן לצריכה בגרסה טבעית או סינטטית, ומשווק במקום תרופות נוגדות דיכאון כגון פרוזאק, המהוות כיום שני אחוזים בלבד מהשוק לתרופות נוגדות דיכאון.

חשוב לציין שהיפריקום אינו יכול להתפרש כטיפול הרגעה להקלת חרדה המחמירה במהירות, היות והיכולת שלו לטפל בחרדה מסתמכת על השפעת נוגד הדיכאון שלו, שבדומה למעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI), יש לקחת אותו במשך מספר שבועות עד שההשפעה תתפתח.

האופן בו עובד היפריקום לטיפול בדיכאון

תמצית היפריקום מכילה מספר חומרים כימיים פעילים, הפועלים כהשפעות נוגדות דיכאון. הוא הוכח בשיפור שלושה ממסרים חיוניים: סרוטונין, נוראפינפרין ודופאמין. מחקר רפואי ראשוני מצביע אף על העובדה לפיה צמח מדהים זה מפחית אף את רמות הורמון הקורטיזון ללחץ.

מומחי רפואת צמחים מדווחים כי בניגוד לאזהרות המיושנות הנוגעות לנטילת תרופות לדיכאון, השימוש בהיפריקום אינו כרוך בהקפדה על הקווים המנחים הכובלים התזונתיים הנחוצים לנטילת תרופות נוגדות דיכאון מעכבות אוקסידאז.

חשוב לציין, כי תרופות אלו אינן ניתנות לשילוב עם מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין, ואין לשלב תרופות נוגדות דיכאון עם היפריקום. שילוב תרופות נוגדות דיכאון והיפריקום עלול לגרום לעלייה מסוכנת בלחץ הדם, בשילוב עם חרדה קשה, מתח שרירים, חום ובלבול.

כיום משמש היפריקום לטיפול בדיכאון או חרדה ברמה מתונה עד בינונית. הוא אינו משמש לטיפול בדיכאון חמור, ויש לזכור שגם צורות אחרות של טיפול בדיכאון, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הרפיית שרירים עמוקה, מדיטציה ומודעות משמעותיים לטיפול בדיכאון.

אופן השימוש בהיפריקום לטיפול בדיכאון

לאחר תחילת הטיפול בצמח זה יש להמתין מספר שבועות עד להשגת ההשפעה נוגדת הדיכאון שלו, ואז להמתין עוד מספר שבועות טרם הפסקה הדרגתית של התרופות נוגדות דיכאון. תהליך זה מבוצע תחת השגחה רפואית קפדנית.

אין להפסיק תרופות מרשם נוגדות דיכאון מהר מידי, ולאחר ביצוע המעבר מהתרופות להיפר יקום סינטטי, יש להקפיד על מעקב רפואי הדוק, שכן התגובה לצמח משתנה מאדם לאדם ולעיתים עשויה שלא לעבוד כמו תרופות מרשם נוגדות דיכאון.

יעילות היפריקום לטיפול בדיכאון

צמח זה ידוע בבטיחותו במשך מאות שנים, ולא דווחו מקרי מוות הקשורים לשימוש בו, בניגוד למוות של מטופלים רבים שנטלו מנת יתר של תרופות מרשם נוגדות דיכאון.

27 מחקרים שעקבו אחר למעלה משבעת אלפים מטופלים, אישרו את בטיחות השימוש בהיפריקום. השימוש הנרחב בו על ידי מיליוני אנשים ברחבי העולם, אינו קשור לדיווחים אודות תופעות לוואי חמורות, גם כשהוא נצרך כמנת יתר.

מחקרים רפואיים רבים התבוננו על יעילות היפריקום בטיפול בדיכאון. סקירת מחקרים קליניים אקראיים אודות השימוש בו לטיפול בדיכאון פורסמה בכתב העת הרפואי הבריטי בשנת 1996. המדענים התבוננו על 23 ניסויים שכללו 1,757 מאושפזים, ומסקנתם הייתה כי קיימות ראיות לכך שתמצית הצמח יעילה יותר מפלצבו לטיפול בהפרעות דיכאון מתון עד חמור באופן מתון. בנוסף, שישה מחקרים השוואתיים הראו כי היפריקום יעיל כמו תרופות נוגדות דיכאון אך הוא נושא פחות תופעות לוואי.

מחקר עיקרי שפורסם בשנת 1994 בכתב העת journal of Psychiatry, שעקב אחר 3,250 מטופלים בהיפריקום לטיפול בדיכאון, נטלו שלוש מאות מיליגרם מהצמח, שלוש פעמים ביום. המטופלים סבלו מדיכאון, חוסר מנוחה, קשיי הירדמות, כאבי ראש, תסמינים במערכת העיכול, תסמינים לבביים קלים והזעה.

שמונים אחוזים ממשתתפי המחקר חשו שיפור לאחר חודש בלבד של טיפול בצמח, כפי שנמצא על ידי הערכות רפואיות מקיפות. כשניים עד שלושה אחוזים בלבד מהמשתתפים במחקר דיווחו על תופעות לוואי קלות.

תופעות לוואי ואמצעי זהירות

תופעת לוואי אחת הקשורה לטיפול בהיפריקום היא רעילות ברגישות יתר לאור השמש. לכן, אנשים בעלי עור בהיר צריכים להקפיד על תופעת לוואי זו. באופן כללי, מומלץ לאנשים בעלי עור בהיר להשתמש בהגנה מפני השמש במהלך נטילת היפריקום. תגובות חמורות של רגישות יתר לשמש לא תועדו היטב, אך הסיכון אפשרי כפי שהתגלה במחקר על בעלי חיים.

תופעות לוואי מתונות נוספות כוללות גירוי במערכת העיכול, סחרחורות, יובש בפה ועוד מספר תגובות אלרגיות קלות. תופעות אלו נחשבות לנדירות וקלות, ומומחים ברפואת צמחים ציינו שפחות מחמישה אחוזים בלבד מהמטופלים, הפסיקו את השימוש בהיפריקום בשל תופעות הלוואי.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום