התמודדות עם הפלה

התמודדות עם הפלההפלה הינה תהליך סיום הריון ודחיית העובר. ההגדרה כוללת בתוכה את המושגים הפלה טבעית או ספונטנית במקביל להפלה מכוונת.

כאשר גוף האישה דוחה את העובר מסיבה כלשהי, היא עוברת למעשה הפלה טבעית ואין לה כל שליטה על התהליך האקראי הזה. המניע להפלה טבעית תלוי בגורם זמן ההתרחשות של ההפלה עצמה.

במרבית המקרים, הפלה טבעית מתרחשת בעקבות חריגות בעובר במהלך השבועיים הראשונים של ההריון. אם ישנה בעיה בגוף האישה בעקבות בעיות רגשיות, אי סדירות ברחם או בצוואר הרחם, מחלה במערכת האנדוקרינית, סוכרת או תת פעילות בלוטת התריס, הפלה טבעית יכולה להתרחש במהלך השליש השני או השלישי של ההריון. במקרים מסויימים, העובר לא מזוהה על ידי המערכת החיסונית של האישה, אשר מקטלגת אותו כגוף זר ודוחה אותו.

הפלה מכוונת ידועה כההגדרה הנפוצה ביותר למושג הפלה. היא מתבצעת לבקשתה של האם המעוניינת לסיים את ההריון מסיבות רבות ומגוונות. ניתן למעשה לחלק את ההפלה המכוונת לשני סוגים עיקריים: הפלה טיפולית והפלה מבחירה.

הפלה טיפולית לא נחשבת כהגדרה ראשונית של המושג הפלה, אך היא מאוד בולטת במקרים כאלו ומתבצעת בעקבות מגוון סיבות רפואיות. לרוב, סוג זה של הפלה טיפולית מתבצע כאשר הרופא מאבחן כי ההריון או הלידה יכולים להוות סכנת חיים עבור האישה ועל מנת להימנע סיכונים מהותיים לבריאות האישה, מבחינה שכלית או גופנית, כתוצאה מכך.

הפלה מבחירה היא הפלה המתבצעת באישה בעקבות הסיבות האישיות שלה, אשר יכולות לסוב סביב נסיבות דת, תרבות, בגרות וכספים. חלקן בוחרות בהפלה אם הן לא נשואות, או לא רוצות להיות אימהות בגיל צעיר. כמו כן, קורבנות התעללות או תקיפה מינית בוחרות בהפלה במידה ונכנסו להריון מהתוקפים שלהן. בין אם הבחירה בהפלה בכדורים, באמצעות שאיבה או כל שיטה אחרת – התחושה היא אותה תחושה קשה ללא קשר לגיל ההריון.

ההשפעות של ההפלה או סינדרום שלאחר הפלה (P.A.S)

הפלה, טבעית או מכוונת, היא בבסיסה מאוד טראומטית לאישה. כבכל טראומה, האישה לרוב מנסה לשכוח את החוויה הקשה ומכחישה או מתעלמת מהכאב המלווה לכך. במקרים רבים, היא לא תקשר בין המצוקה שלה לחוויית ההפלה. לעומת זאת בנקודה מסויימת בזמן, הזיכרונות מגיחים מחדש ולא ניתן עוד להתעלם או להכחיש את האמת לגבי האובדן, וכאן בא לידי ביטוי הכאב המלווה לסינדרום שלאחר הפלה התוקף מליוני נשים מכל העולם אשר חוו הפלה טבעית או מכוונת.

תסמינים

התסמינים של סינדרום שלאחר הפלה כוללים בין השאר תחושת הערכה עצמית נמוכה ואמון כי הן ראויות לתקריות הנוראיות המתרחשות בחייהן; תחושת אשמה, במיוחד בהפלה מכוונת, אשר מציפה אותן למרות הביטחון בקבלת החלטות נכונה לפני ההפלה עצמה; דיכאון ומחשבות אובדניות הכוללת תחושת עצב וחוסר תקווה, חוסר מוטיבציה, התפרצויות בכי והתעסקויות יתר עם המוות; סיוטים ופלשבקים אודות ההפלה; בעיות בזוגיות ועוד.

התסמינים של הסינדרום שלאחר הפלה לאו דווקא מופיעים בו זמנית ולרוב אין זה סביר כי האישה תחווה את כל הרשימה. חלק מהתסמינים מופיעים מיד לאחר ההפלה ואחרים יכולים לצוץ בשלב מאוחר הרבה יותר. במידה וזוהו לפחות שניים מהתסמינים הנ"ל אצל אישה אשר חוותה לאחרונה הפלה, ייתכן והיא סובלת מסינדרום שלאחר הפלה ואסור להתעלם מכך, שכן גם לתסמינים המינוריים ביותר ישנה השפעה מרחיקת לכת על הלך הרוח הרגשי, השכלי ואף הגופני של האישה.

דרכי טיפול

ההמלצה הגורפת בקרב אנשי מקצוע רבים מתחום בריאות הנפש היא להצמיד טיפול פסיכולוגי לכל אורך התהליך, בין אם מדובר בהפלה טבעית ובמיוחד כאשר מדובר בהפלה מכוונת לה יש שלבים רבים של ההגעה לידי החלטה, החלטה, ביצוע והתמודדות. ייעוץ מקצועי של פסיכולוג מוסמך ומנוסה יכול להקל רבות על האישה בהתמודדות ובהתגברות על התסמינים הרבים של הסינדרום שלאחר הפלה ולאפשר לה מעבר חלק יותר להמשך החיים שלאחר מכן.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום