הפרעת אישיות היא מחלת נפש. המטופל יכול לגלות סימני מצוקה בעת ביצוע פעולות יומיומיות במקום העבודה, בלימודים או במצבים הנוגעים לאנשים אחרים. כל מגע, תנועה קלה או אמירה סתמית יכולים לגרום לסבל עצום באופן פתאומי וללא אזהרה.
מטופלים בהפרעת אישיות מסוגלים לגלות סימני אהבה עמוקה וזעם עמוק כמעט בו זמנית. הם מחוברים באופן חזק לאנשים הקרובים להם ונבהלים מהאפשרות שיאבדו אותם. אבחנת ההפרעה נמצאת במגמת עליה בשנים האחרונות.
מה שמגדיר הפרעת אישיות, הוא חוסר היכולת של הסובלים לכייל את רגשותיהם והתנהגותם. כאשר הם מתמודדים עם אירוע שגורם להם דיכאון או כעס, הם מגיבים בהתנהגות אימפולסיבית: אכילת יתר, ניסיונות התאבדות, והתקפי זעם.
אדם בעל הפרעת אישיות מאמין כי התנהגותו ופרשנותו לשגרת הסביבה שלו היא רגילה. יחד עם זאת, תהליכי החשיבה וההתנהגות שלו יכולים להיות הרסניים.
סוגי הפרעת אישיות
הפרעת אישיות מופיעה בצורות שונות רבות. הסוגים העיקריים המאפיינים את ההפרעה הם:
- הפרעת אישיות פרנואידית – אדם בעל הפרעה זו הוא אדם חשדן וחסר אמון באופן קיצוני. הוא עלול לחשוב שאנשים סביבו משקרים לו או מפעילים מניפולציה כלפיו. הוא לא סומך על חברים, שותפים ועמיתים, וחושד כי הם מחזיקים במידע סודי העלול להיות מופנה נגדו, ומוצא משמעויות נסתרות בכל דבר. למרות שכל הראיות מצביעות את ההיפך הגמור, הוא יחשוד כי שותפו או בן / בת זוגו אינם נאמנים.
- הפרעת אישיות סכיזואידית – אדם בעל הפרעה זו נראה מרוחק, מנותק וקר. הוא נוטה להירתע מיצירת קשר חברתי הדוק עם אחרים, נתפס כמתבודד ולעיתים קרובות אינו יודע כיצד ליצור מערכת יחסים אישית. אנשים עלולים לראות אדם בעל הפרעת אישיות סכיזואידית כחסר הומור וקודר. הוא נראה אדיש משום שהוא לא מפגין רגשות. זה מצער, כי ברוב המקרים הוא סובל מרגישות ובדידות. לדעת מומחים, היכולת של אדם בעל הפרעה זו לחוות אושר או הנאה היא מועטה.
- הפרעת אישיות סכיזוטיפלית – קיים דפוס מתמשך בו מרחיקים אנשים בעלי הפרעה זו את עצמם מיחסים בינאישיים וחברתיים. הם מרגישים מאוד לא בנוח כאשר עליהם להתייחס לאנשים אחרים. לעיתים קרובות יש להם עיוותים קוגניטיביים. אנשים עשויים למצוא התנהגות זו כאקסצנטרית ומבלבלת. לרבים מבעלי הפרעת אישיות סכיזוטיפלית יש כישורים חברתיים ירודים ומחשבות הזויות.
מאפיינים ותסמינים נפוצים של הפרעות אישיות
הפרעות אישיות הן מחלות נפש החולקות מספר תכונות ייחודיות. הם מכילים תסמינים מתמשכים ובעלי תפקיד מרכזי ברוב, אם לא בכל, תחומי החיים. הם גורמים וממשיכים לגרום למצוקה משמעותית או השלכות שליליות בהיבטים שונים של חיי האדם.
כדי להיות מאובחן עם הפרעת אישיות, פסיכולוג יחפש את הקריטריונים הבאים: תסמינים שאינם תוצאה של אלכוהול, סמים או הפרעה פסיכיאטרית. ההיסטוריה של התסמינים יכולה להיות נעוצה בגיל ההתבגרות או לפחות בבגרות המוקדמת.
התסמינים משתנים במידה רבה בהתאם לסוג הפרעת האישיות, ובדרך כלל הם כוללים רגשות, מחשבות והתנהגויות שאינם מתאימים למגוון רחב של הגדרות. ההפרעה מתבטאת בדרך הסתכלות שגויה על העולם, המקשה על אינטראקציה עם אנשים ומשפיעה לרעה על יחסים בינאישיים ומיומנויות. החומרה של תסמיני הפרעת אישיות נעה בין הפרעה מתונה עד חמורה.
טיפול בהפרעת אישיות
בדרך כלל אנשים בעלי הפרעות אישיות אינם פונים בעצמם לקבלת טיפול. הם נוטים לפנות לעזרה רק ברגע שהתנהגותם גורמת לבעיות קשות במערכות היחסים או העבודה שלהם, או כאשר הם מאובחנים עם בעיה פסיכיאטרית נוספת, דוגמת הפרעת דיכאון או שימוש בסמים.
למרות שנדרש זמן רב לטיפול בהפרעת אישיות, יש ראיות המעידות על כך שטיפול בשיחה יכול לעזור לאנשים רבים. במקרים מסוימים, תרופות פסיכיאטריות יכולות להיות תוספת מועילה לטיפול פסיכולוגי או טיפול של יעוץ.