זהירות גבול לפניך

כשאנחנו מסתובבים באיזורי סכנה, אחד הדברים שנשמח לראות הוא שלט שכתוב עליו "זהירות גבול לפניך". כך נדע כיצד עלינו ללכת (לאיזה כיוון אסור להתקדם ולאן מותר) ובאופן כללי נדע שהכל בשליטה.

הצבת גבול לילד

הצבת גבולות לילדים:

אחד המכשולים הגדולים ביותר שעומדים בפני הורים צעירים הוא נושא הגבולות והסמכות ההורית. בעולם המודרני שבו ההורים נמצאים עם ילדיהם זמן מועט יחסית במהלך היום, הורים רבים מרגישים כי עניין הגבולות הוא מיותר, מכניס אותם למאבקים מיותרים עם ילדיהם ובאופן כללי, מכביד. אבל, רבים מההורים אינם חושבים על הצורך העז שיש לילדים לכך שהוריהם יציבו להם גבולות.

הגבול הראשון והבסיסי ביותר:

הגבול הבסיסי ביותר שהורה צריך להציב, גבול שהוא פשוט וברור ועם זאת לעיתים לא שמים אליו לב הוא הגבול שבין ההורים לילדים. ההורה צריך להיות בטוח בעצמו ובמעמד שלו במשפחה, שהוא מעמד עודף על מעמדו של הילד.

משפחה איננה דמוקרטיה. היא דומה יותר לממלכה, ההורים הם ראשי הממלכה, והילדים הם גם נסיכים אבל גם נתינים רגילים. חשוב מאוד למתוח את הקו הזה, קודם כל לנו ההורים ואחר כך כל שאר החשיבה בנושא חינוך הילדים והצבת הגבולות בפניהם היא פשוטה יותר.

מדוע ילדים זקוקים לגבולות?

הילדים זקוקים לגבולות. תארו לעצמכם את ילדכם משחק, לומד, מתפתח – כל הדברים הטובים שהייתם רוצים שייעשה. פתאום, הוא צריך להפסיק  את הדברים החיוביים והפשוטים כדי לסחוב משאות כבדים או לעשות פטרולים ושמירות כמו חייל בצבא. זה נשמע נורא – מדוע שהילד יפסיק במהלך חייו התקין ויתחיל כל מיני פעולות שזרות לו? מי מעיז להפריע לילד לחיות חיי ילדות שמחים?

למעשה, ילד שהוריו אינם מציבים לו גבולות עושים לו את אותו הדבר. הם מטילים עליו לשמור על עצמו, להשקיע מאמץ ניכר מחייו הרגילים כדי להבין מה טוב ומה לא – כיוון שהגבולות בין הטוב והרע אינם ברורים לו. גם כשיגדל, לא תמיד ברור שהוא יצליח להבין מה טוב ומה רע – כיוון שהוא לא רגיל למצב שבו יש משהו שהוא מעבר לגבול, ושחציית הגבול נושאת תוצאות שאינן טובות.

בכך שאנחנו מציבים לילד גבולות, אנחנו בעצם מעניקים לו ביטחון. הילד יודע שכל עוד הוא לא חוצה את הקווים הוא עושה מעשה נכון ומתוך כך הוא מתפתח, הוא לומד וגם מפנים מה טוב ומה לא טוב בעולם אליו הוא שייך.

מתי מתחילים להציב גבולות לילד?

אין גיל שהצבת גבולות אינה מתאימה לו. החל מגיל שנה, כאשר הילדים מתחילים לנוע בצורה עצמאית ולפתח את יכולות התנועה שלהם, חובה להציב להם גבולות. אמנם בתחילת הדרך החוקים הם בעיקר למען שמירתו של הילד מסכנה, אך לאט לאט הם משתכללים ונהיים מרכבים יותר. מעניין, אגב, שילדים מסתגלים מהר מאוד לגבולות ברורים – גם ילדים צעירים מאוד יודעים לשבת יפה ולחכות לתורם בשולחן האוכל במעון או במשפחתון.

כיצד מציבים גבולות לילדים?

הצבת גבולות נכונים היא מלאכה מורכבת ובעיקר – דינמית. להבדיל מגבול מדיני, בהורות הגבולות חייבים להיות גמישים. הגמישות הזו תהיה מובנת לילדים, כל עוד הגבולות נשמרים בעיקביות והפרתם מלווה בהסבר הגיוני למצב. חשוב מאוד שהגבולות יהפכו להיות מקור של מאבק בין ההורים לילדים אלא כלי שבו כל אחד יודע מה הוא  מקומו בתוך המשפחה ומה מצופה ממנו.

מה קורה כשלא מצליחים?

ישנן משפחות שהצבת הגבולות היא מלאכה כל כך מסובכת עבורן, מכל מיני סיבות שונות ומשונות. כדי להתגבר על מצב זה חשוב לפעמים ללכת לטיפול שבו לומדים ההורים והילדים ביחד את הגבולות החדשים במשפחה.

טיפול זה יכול להתבצע כאשר ההורים הולכים לפסיכולוג המומחה לטיפול משפחתי והוא כאיש המקצוע מאתר את הבעיות ונותן להורים את הכלים להציב גבולות בביתם.

אופי טיפולי נוסף שהתחיל לבצבץ לאחרונה הוא טיפול בנוסח ה"קואוצ'ינג", כלומר המטפל מתלווה אל המשפחה בחיי היום – יום שלה מאבחן את כלל העניינים הלא פתורים בה, מכין רשימת כללים שמחייבת את כולם ועוזר לבני הבית להתרגל אליה.

כך בעצם, אין שום סיבה לאפשר לילדים לחיות בבית ללא גבולות.

מחפשים פסיכולוג משפחתי? פנו אלינו למידע נוסף

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום