מענה – היחידה לבריאות הנפש

התמודדות וטיפול במהלך האשפוז

התמודדות וטיפול במהלך האשפוזמרבית האנשים הסובלים ממחלה כלשהי הקשורה לבריאות הנפש לא יזדקקו לאשפוז בבית חולים פסיכיאטרי או במחלקה פסיכיאטרית ויתמודדו היטב עם מחלתם במסגרת הקהילה.

אולם, ישנם גם כאלה הזקוקים לסביבה של אשפוז על מנת להתמודד עם מחלתם. זאת, משום שבמסגרת האשפוז, ניתן לנטר את מצבו של המטופל באופן צמוד ולאבחן בצורה מדויקת את צרכיו, להתאים לו טיפול תרופתי ולייצב את מצבו לאחר מקרה חירום פסיכיאטרי, על מנת שיוכל להמשיך את הטיפול במסגרת קהילתית, לאחר השחרור מהאשפוז.

התמודדות עם משברים ומקרי חירום בתחום בריאות הנפש

תסמינים של מחלת נפש עשויים להשתפר או להחמיר עם הזמן, גם אם המטופל עושה כמיטב יכולתו כדי להתמודד עם מחלתו. הרעה זמנית בתסמינים למשך תקופה קצרה יחסית היא חלק נורמאלי מתהליך ההחלמה וההתמודדות עם המחלה.

לעיתים, יזדקק המטופל לעזרה חיצונית, מעבר לטיפול שהוא מקבל בבית, בשל החמרה שכזו. לעיתים, הוא יבקש עזרה ויתאשפז מרצונו במחלקה פסיכיאטרית ולעיתים, במצב חירום למשל, כאשר המטופל מהווה סכנה לעצמו או לסביבתו ואינו מוכן, מסיבות שונות, להתאשפז מרצונו, יהיה צורך לפנות לרשויות המתאימות (הפסיכיאטר המחוזי, בהתאם לחוק טיפול בחולי נפש), שיורה על בדיקתו ואשפוזו בכפייה.

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם משברים ומקרי חירום היא למנוע אותם מלכתחילה. כחלק ממאמצי המניעה, ניתן למנות אמצעים כגון:

למרבה הצער, גם אם אדם פועל ככל יכולתו על מנת למנוע החמרה במצבו, אין הדבר מבטיח לו שהוא לעולם לא יחוש ברע. על כן, חשוב להתכונן מראש ולחשוב מה ברצונך לעשות בפעם הבאה שתחוש ברע ותזדקק לעזרה רפואית ונפשית נוספת. אם התכוננת מראש, תוכל לפעול מיד ולסייע לטפל בצורה הטובה ביותר במצב חירום שעלול להתרחש בעניינך.

תוכנית פעולה עשויה לכלול חתימה על טופס הסכמה רשמי, אותו תפקיד אצל הגורם המטפל בך, או תוכנית בלתי פורמאלית שתתכנן ביחד עם קרוביך. התכנית עשויה לכלול:

תוכנית הפעולה יכולה לכלול גם את הצעדים שהקרובים אליך מוכנים ליטול. לדוגמה, למנות קרוב שיצור קשר עם הרופא או המטפל הנפשי שלך, יודיע למעסיק שלך שאתה לא חש בטוב וידאג לתשלום חשבונות, שכר דירה, לטפל בילדים ובבעלי חיים שברשותך, לגשת לחשבון הבנק שלך וכדומה. עדיף להכין מראש את כל המידע בכתב, כדי שכולם ידעו מה עליהם לעשות.

אתה אולי לא מעוניין לחשוב על התקופות שבהן אינך חש בטוב, כאשר אתה כן חש בטוב, אך תכנון מוקדם עשוי לסייע לך להחלים במהירות רבה יותר ובצורה המתאימה לך. ייתכן שאף כדאי לך לשקול להתייעץ עם עורך דין לגבי חלקים מסוימים של התוכנית שלך.

נקיטה בפעולה

אם אתה חווה משבר או מקרה חירום נפשי, אל תמתין שמצבך יתדרדר עוד יותר. אם יש לך תוכנית פעולה, עקוב אחרי הצעדים שמופיעים בה. אם אין לך תוכנית כזאת, מומלץ לעקוב אחר הצעדים הבאים:

במקרים רבים, חברים ובני משפחה הם הראשונים לשים לב לכך שאינך חש בטוב. הם יכולים לסייע לך ליצור קשר עם שירותי בריאות הנפש הנדרשים, להודיע לרופא או למטפל שלך לגבי התסמינים שאתה חווה והשינויים במצבך ולסייע לך לנווט במסדרונות מערכת בריאות הנפש. כמו כן, מעבר לפרטים הטכניים, התייעצות עם קרוב יכולה לסייע לך לחוש טוב יותר, לשפר את הביטחון שלך לגבי הצעדים שעליך לנקוט וסיכויי ההחלמה שלך ולשמש כאוזן קשבת למצוקותיך.

מה כדאי לקחת לאשפוז?

לעיתים, על אף שננסה להתכונן לכך מראש, האשפוז עלול להגיע בהפתעה, כחלק ממצב חירום, מה שיותיר לך זמן קצר מאד לצורך הכנה. אבל במקרים אחרים, אם יש לך זמן להתכונן, להלן מספר דברים שכדאי לך לקחת עמך:

הליך הקבלה לאשפוז

במסגרת הקבלה לאשפוז, אחות תבקש ממך פרטים בסיסיים אודותיך, לרבות שמך וכתובת מגוריך, פרטים של קרובי משפחתך ושל הרופא המטפל שלך. פסיכיאטר יראיין אותך כדי להבין כיצד אתה מרגיש ועל מנת להחליט איזה טיפול יש להתחיל לתת לך. בדרך כלל גם תבוצע לך בדיקה גופנית. התהליך ייארך כשעה, לא כולל הזמן שבו תידרש להמתין להגעת הפסיכיאטר.

במסגרת תהליך הקבלה, יש לך הזדמנות לשאול שאלות ולספק לחברי הצוות מידע חשוב לגבי מה שמטריד אותך ולגבי דברים שיש לעשות עבורך (לבדוק שביתך סגור, שחיות המחמד שלך יטופלו וכדומה). ספר לצוות על חברים או קרובי משפחה שאתה רוצה שיצרו עמם קשר ושיכולים לסייע לך.

התמודדות במהלך האשפוז

כמו כל מחלקה אחרת בבית חולים, המחלקה הפסיכיאטרית מתנהלת לפי שגרה מסוימת. לאחר שתכיר את השגרה, תמצא שההתמודדות היומיומית עם האשפוז הופכת קלה יותר.

כיצד ניתן לנצל את האשפוז בצורה הטובה ביותר

במסגרת האשפוז, קיימים אמצעים רבים שנועדו לסייע לך להחלים. בנוסף לאחיות, נמצאים באשפוז גם פסיכיאטרים, פסיכולוגים, מרפאים בעיסוק ועובדים סוציאלים ובאפשרותך לבקש לבחור פסיכיאטר. זכור שחברי הצוות נמצאים שם כדי לעזור לך. אמנם תצטרך להמתין להם עד שיהיו זמינים, אולם כדאי לך לנצל את עזרתם ככל יכולתך.

אתה תצטרך לקבל החלטות לגבי עתידך במהלך שהותך בבית החולים. וודא שיש לך את כל המידע והתמיכה הדרושים כדי לקבל החלטות טובות.

Exit mobile version