מענה – היחידה לבריאות הנפש

התקף פסיכוטי

התקף פסיכוטיהתקף פסיכוטי הוא מצב נפשי קיצוני וחריג המאופיין בשינויים משמעותיים ביותר בתפיסת המציאות, בחשיבה, ברגשות ובהתנהגות. בדרך כלל במהלך התקף פסיכוטי ייווצר קושי משמעותי להבחין בין מה שמתרחש במציאות לבין יציר הדמיון וכתוצאה מכל אלה, כאשר אנשים נורמטיביים יביטו באדם הסובל מהתקף פסיכוטי, ההתנהגות שלו תיראה להם משונה או מוזרה בלשון המעטה.

מה הם הגורמים להתקף פסיכוטי?

ישנו מגוון גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של התקף פסיכוטי. אמנם בדרך כלל ההתקף הפסיכוטי מתקשר באופן אוטומטי להפרעות פסיכיאטריות כמו לדוגמה סכיזופרניה, הפרעה דו קוטבית או דיכאון מג'ורי, אך בנוסף לכך, לא אחת מתברר כי ההתקף הפסיכוטי התפרץ על רקע שימוש בסמים מסוגים שונים. כך לדוגמה ההתקף הפסיכוטי יכול להתפתח על רקע נטילה של LSD, פטריות הזיה, אקסטזי, קוקאין ועוד.

כמו כן, התקף פסיכוטי יכול להתפרץ על רקע שימוש בתרופות פסיכיאטריות שונות אם כי מדובר במקרים חריגים בלבד. מעבר לכל זה, הרי שההתקף יכול להיות גם תוצאה של מצב גופני מסוים או מחלה מסוימת. הכוונה היא בעיקר למצבים גופניים ומחלות שגורמים לנזקים במוח כמו לדוגמה פרקינסון, עגבת, אלצהיימר ועוד. במקרים נדירים אפילו מחסור חמור בוויטמין B12 יכול לגרום להתפרצות של התקף פסיכוטי והדבר נכון גם לגבי טרשת נפוצה, אפילפסיה, מלריה ועוד.

מה הם התסמינים של התקף פסיכוטי?

אחד התסמינים המרכזיים של התקף פסיכוטי הוא חוסר המודעות העצמית. אמנם הלוקים בהתקף יהיו מסוגלים להבחין בכך שהסובבים אותם לוקים בנפשם למשל (הכוונה היא למשל למקרים בהם הלוקה בהתקף הפסיכוטי מאושפז במחלקה פסיכיאטרית לצורך העניין), אך לא יהיו מסוגלים להבין כי הם עצמם סובלים מחזיונות שווא או הזיות שמיעתיות.

בהקשר זה יש לציין כי מחשבות שווא גם כן מהוות תסמין ברור של התקף פסיכוטי. מחשבות השווא יכולות לבוא לידי ביטוי במחשבות פרנואידיות, תחושת גדלות שלא תואמת את המציאות ובמקרים מסוימים מתפתחות מחשבות שווא של יחס, כלומר מחשבות לפיהן חפצים מסוימים, אנשים או אירועים מסוימים הינם בעלי השפעה מרחיקת לכת על האדם הלוקה בהתקף.

כמו כן, ההתקף הפסיכוטי יכול לבוא לידי ביטוי בהזיות מסוגים שונים, בדגש על הזיות שקשורות בחוש השמיעה כמו למשל קולות המצווים על הסובל מההתקף לבצע פעולות שונות. בנוסף לכך, הסובל מהתקף פסיכוטי בדרך כלל לא מצליח לשמור על חוט המחשבה שלו ולפיכך המחשבות שלו לא מאורגנות ולא מסודרות. לפיכך, במהלך שיחה, הוא נוטה לקפוץ מנושא לנושא כשלא תמיד ישנו קשר הגיוני בין נושאי השיחה השונים.

כיצד מאבחנים התקף פסיכוטי?

האבחון של ההתקף הפסיכוטי מבוצע על ידי פסיכיאטר שתפקידו לזהות סימנים שונים ותסמינים שונים שמאפיינים את המצב הפסיכוטי. בין היתר הרופא ישאל את הנבדק כיצד הוא מרגיש, האם ישנן מחשבות מסוימות המעסיקות אותו לאחרונה, מה הוא מצב הרוח שלו ועוד. במהלך האבחון ייתן הרופא דגש רב לצורת ההתנהגות של הנבדק, לצורת הדיבור שלו, לתכנים שיעלו במהלך השיחה ועוד.

במקרים מסוימים ישנו צורך לערב לא רק את הנבדק עצמו אלא גם את בני המשפחה שלו על מנת שיוכלו לספק מידע בנוגע לשינויים שהתרחשו לאחרונה בהתנהגות הנבדק ועל מנת שיוכלו ליידע את הרופא בנוגע לניסיונות פגיעה עצמית או פגיעה באחרים שהתרחשו לאחרונה.

במקרים מסוימים בהם יהיה צורך לשלול גורמים מסוימים להתקף יהיה צורך בביצוע בדיקות שונות. כך לדוגמה אם הרופא חושד כי מדובר בהתקף שהתפרץ על רקע גידול מוחי, ייתכן כי יפנה את הנבדק לבדיקת CT מוח, אם ישנו חשד שההתקף התפתח על רקע מחסור בוויטמין B12 הרופא יפנה את הנבדק לבדיקת הדם הרלוונטית ועוד.

כיצד מטפלים בהתקף פסיכוטי?

הטיפול מותאם באופן אישי לכל מטופל ומטופל, שכן תכנית הטיפולים משתנה בהתאם לנסיבות בהן התפרץ ההתקף ובהתאם לגורמים שהובילו להתפרצות ההתקף. בגדול תכנית הטיפולים מבוססת על שימוש בתרופות פסיכיאטריות אנטי פסיכוטיות ועל טיפול פסיכותרפי שיכול להיות למשל טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול ממוקד משפחה ועוד.

במקרים הקיצוניים והחמורים ביותר, בהם הלוקה בהתקף מהווה סיכון לעצמו או לאחרים בסביבתו, ייתכן כי לא יהיה מנוס מלאשפזו במחלקה פסיכיאטרית. במקרים לא מעטים האשפוז מתבצע בכפייה, ללא הסכמתו של המטופל.

Exit mobile version