זוגיות שנייה

זוגיות שנייהזוגיות שניה, או "פרק ב", היא מצב בו אדם שהתגרש או התאלמן מתחתן (או חי בזוגיות מחייבת) פעם נוספת. לעיתים נדמה כי פרק ב שכזה הוא בטוח יותר, מכיוון שההחלטות נלקחות בגיל מאוחר יותר, בצורה שקולה יותר, לפעמים לאחר התפכחות כואבת מטעויות שנעשו בזוגיות הקודמת. אך למעשה, זוגיות שנייה עשויה להיות מורכבת וקשה לא פחות מאשר זוגיות ראשונה.

זוגיות שנייה – קשיים

בני הזוג

כל אדם שחווה כשלון או כאב גדול, עשוי לחשוש מלהיכנס עוד פעם לאותה סיטואציה. מצד אחד, יכול להיות רצון חזק למצוא זוגיות חדשה, טובה יותר מהקודמת. יש בכך אפשרות להוכחה שאני מסוגל, וכן הרגעה לפחדים מפני בדידות- רוב האנשים לא רוצים להמשיך לחיות לבד, במיוחד כאשר הגירושין (או ההתאלמנות) מתרחשים בגיל צעיר יחסית.

מצד שני, זה לא כל כך פשוט להתחיל שוב מהתחלה. יכולים לעלות חששות רבים, ושאלות רבות לגבי העצמי- האם הפעם זה יצליח? אולי אני פשוט לא יודע לבחור? איך אתמודד אם שוב אכשל? כמה אני מוכן/ה להשקיע שוב בקשר? וכמובן, עשויות לעלות גם שאלות פרקטיות לגבי מגורים משותפים, מקום העבודה והטיפול המשותף בילדים ששייכים רק לאחד מבני הזוג.

קיימים מחקרים המראים שבדרך כלל גברים מרוצים מנישואיהם השניים יותר מאשר נשים. אחת הסיבות לכך עשוייה להיות נעוצה בילדים- בדרך כלל לאחר גירושין, הילדים נשארים בחזקת האם, ואב חופשי יותר לבנות ולהשקיע בזוגיות החדשה שלו.

יחד עם זאת, לחלק מהאבות קשה ההתמודדות עם גידול ילדים שאינם שלו (הילדים של בת זוגו החדשה), בעוד שילדיו שלו מגיעים אליו רק לביקורים. בנוסף לפסיכולוגיה של בני הזוג עצמם, קיימים גורמים נוספים המשפיעים על האפשרות לזוגיות שנייה טובה:

ילדים

פעמים רבות אנשים מגיעים לזוגיות שנייה כאשר יש להם ילדים מבן או בת הזוג הקודמת. לילדים השפעה רבה על האפשרות לקיים זוגיות שנייה טובה. ראשית, לעיתים לילדים קשה לראות כי אחד מהוריהם מצא אהבה חדשה ומרגישים שהם במבחן נאמנות להורה השני (תחושה זו עשויה להיות חזקה במיוחד במקרה שההורה השני נפטר).

לעיתים הילדים פשוט חוששים שהחבילה תתפרק שוב, עם כל המשתמע מכך, כולל רצונם להגן על ההורה בזוגיות החדשה. חשש זה עשוי להובילם להתנגדות חריפה לקשר החדש. להרחבה: התמודדות בני זוג עם ילדים מנישואים קודמים.

הוריהם של בני הזוג

ההורים של בני הזוג עשויים גם הם להשפיע על האפשרות לזוגיות חדשה, לאחר שראו את ילדיהם נפגעים פעם אחת, ועליהם "לשחרר" אותם שוב.

זוגיות שנייה – הצלחה

למרות הקשיים, אנשים בוחרים להכנס לזוגיות שנייה מכיוון ש"לא טוב היות האדם לבדו"- אנשים זקוקים לזוגיות, לאינטימיות ולתחושת בטחון, ולכן מנסים שוב.

לעיתים, לזוגיות שנייה באמת יש סיכוי טוב יותר להצליח, כי בני הזוג מגיעים אליה עם ציפיות מפוכחות יותר: הם יודעים מה היו הקשיים בזוגיות הראשונה, בוחרים אנשים מתאימים יותר (בדרך כלל בזוגיות השנייה בן הזוג הנבחר דומה יותר באופיו לאדם, בניגוד לזוגיות ראשונה שבה יש יותר ניגודים), מנמיכים ציפיות לכך שבן הזוג ישתנה וכדומה.

בנוסף, גם חווית הזוגיות הראשונה משנה את האדם ואת הדרך בה הוא עצמו מתמודד עם זוגיות, כך שהוא עשוי להיות בן זוג נוח יותר. לאחר שכבר הוכרה חווית הקשר, אנשים מסתמכים פחות על "התאהבות" ופנטזיה, ובוחרים את בן הזוג החדש בצורה שקולה יותר.

בהקשר זה מעניין לציין, שלעיתים יש סיכוי להצלחה של זוגיות שנייה עם בן הזוג הראשון- זוגות שמתגרשים, שאחרי עיבוד התהליכים שעברו ביחד, מסוגלים להכנס שוב לזוגיות בריאה ומפוכחת יותר אחד עם השני.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום