מהי חרדת נהיגה?

חרדת נהיגהחרדת נהיגה היא סוג נפוץ ביותר של חרדה אשר עשוי לנוע בחומרתו מהיסוס לנהיגה, שבו החרדה היא תמיד בהווה, ועד לסירוב מוחלט לנהוג בכלל, ובמקרה זה החרדה הופכת לפוביה. פוביה היא פחד שמשתק, אך אינו הגיוני. חרדת נהיגה נחשבת לאחת הפוביות הנפוצות ביותר.

זהו סוג של אגורפוביה, פשוטו כמשמעו, שהוגדר כפחד ממקומות פתוחים. אך לא המקומות הפתוחים הם שמפחידים את האנשים, אלא הפחד מאובדן השליטה. אנשים עם חרדת נהיגה, שנלכדים בפקק תנועה ולא מצליחים להימלט ממנו, חווים התקף חרדה. בנוסף, הם חוששים להתעלף, לאבד את השליטה על הרכב, להקיא או להיקלע לתאונה. עבור אנשים רבים, נהיגה לצד משאיות גדולות עשויה להיות מורטת עצבים ביותר, כמו גם נסיעה על נתיב מהיר.

גורמים לחרדת נהיגה

חרדת נהיגה עלולה להתחיל באופנים רבים. בדרך כלל אדם חווה אירוע כגון תאונת דרכים, או שיש לו זיכרון לתאונה, שגורם לו להיות מודע ל"סכנת" הנהיגה והוא מבקש להגן על עצמו. לעיתים, אם כי לא לעיתים קרובות, חרדה מסוג זה עלולה להופיע לכאורה כרעם ביום בהיר. אם אדם נוטה לחרדה, נהיגה היא תחום אחד בלבד בו היא מופיעה.

בנוסף, התקפים של רמת סוכר נמוכה בדם עלולים ליצור חרדה שעשויה להיות קשורה עם נהיגה. רמת סוכר נמוכה בדם עשויה להיגרם מהימנעות מאכילה או לאחר אכילת ארוחה עתירה בפחמימות או סוכר פשוט. זה נכון במיוחד עבור אנשים בעלי היסטוריה של סוכרת או היפוגליקמיה משפחתית.

מהם התסמינים של חרדה מנהיגה?

התסמינים זהים לאלו של רוב הצורות האחרות של חרדה, וכוללים דופק לב מואץ, הזעה בכפות הידיים, חוסר התמצאות, בלבול, סחרחורת, קוצר נשימה ויובש בפה. זוהי "תגובת הילחם או ברח" הקלאסית. לעיתים אנשים חשים כי הם הולכים למות או להשתגע.

זה יכול להיות ממש מפחיד ועליהם להימנע מנהיגה על מנת למנוע סוג זה של תחושות עזות. כמובן שאלו הן תחושות בלבד וגם התקפי החרדה החמורים ביותר אינם גורמים להשפעות שליליות לטווח הארוך. ברור שמצב זה עלול להשפיע באופן רציני על יכולת האדם לתפקד בחיי היומיום אם הוא צריך לנסוע לעבודה או לנהוג לפרנסתו, במיוחד במקומות בהם הנהיגה הכרחית על מנת להגיע לכל מקום במהירות.

חרדת נהיגה עלולה אף להפוך לפוביית הימנעות. במילים אחרות, אדם הפוחד מנהיגה עלול להחליט לחדול לחלוטין מנהיגה, והוא מפתח את הפוביה במלוא תפארתה, וככל שהוא נמנע יותר מנהיגה, כך קשה לו יותר לשוב לנהוג. החדשות הטובות הן כי חרדה זו היא התנהגות נלמדת. אם אי פעם הנהיגה הרגישה נוח, אז זה משהו שהאדם למד, כך שאם בהווה המצב אינו נח, ניתן ללמוד מחדש כיצד ליהנות שוב מהנהיגה.

טיפול בחרדת נהיגה

טיפול קוגנטיבי משיב את האמונות לגבי נהיגה וכישורי נהיגה. הטיפול מאפשר למטופל להבין כי החרדה עשויה לנבוע מדעות קדומות, "סיפורי אימה" ששמע על תאונות דרכים או חוסר ביטחון. הוא מבין כי הימנעותו מנהיגה נובעת מהצורך שלו להגן על עצמו ועל אחרים מפני התרחשות תאונה נוראית.

במהלך הטיפול, מבוצע בידול בין מצב אמיתי של נהיגה לבין מצב הנובע מחרדות, והמטופל מבין כי חרדתו היא מצב פנימי שגוי ואינו מצביע על כישורי הנהיגה שלו במציאות. מתברר לו כי בעייתו אינה נובעת מחוסר ידע בכללי הנהיגה או בכישורי נהיגה גרועים, אלא פשוט מפחד ממצבים בהם הכישורים האישיים נבדקים באופן קבוע על ידי אחרים.

בהמשך הטיפול, המטופל רוכש שיטות להגנה על עצמו ועל נוסעים אחרים, ומקבל את העובדה כי הבעיה אינה כישורי הנהיגה שלו, אלא חוסר האמון בעצמו. הוא נעזר בכלים אותם הוא רוכש בטיפול כאשר השינוי המשמעותי הוא תפיסתו העצמית כנהג רע.

בשלב מסוים לקראת סיום הטיפול, המטופל מוכן לנסות שוב לנהוג, והוא מבצע את התהליך בליווי אדם אחר, לעיתים בליווי המטפל הקוגנטיבי, אשר מכיר את הפחדים ביסודיות, ויודע כיצד להגיב להם. במהלך מפגשי הטיפול, המטופל לומד להתייחס אל עצמו באופן שונה, למרות שהפחד עדיין קיים. החוויות אותן הוא רוכש במפגשים, מסייעות לו להפחית את החרדה פני נהיגה באופן משמעותי.

בהדרגה, המטופל חש כי הוא מסוגל להתמודד עם הנהיגה בכוחות עצמו, וסדירות המפגשים מופחתת, הוא מתחיל להשתמש בכלים שרכש במפגשים בעת הנהיגה, כשתחושות החרדה מתחלפות בתחושות חיוביות יותר. כך מופחתת החרדה בהדרגה עד שבסופו של דבר היא נעלמת לחלוטין.

היכן מומלץ לטפל בבעית חרדת הנהיגה?

את חרדת הנהיגה אפשר בהחלט לפתור בעזרת מטפל פסיכולוגי וטיפול ממוקד ספציפית בחרדה הזו.

אם החלטתם להתמודד עם הבעיה ולא להמשיך בשגרת חרדה (שעלולה גם לסכן חיים במידה ואתם כן נוהגים בפחד) אז חשוב לבחור במטפל נכון שיעזור לכם להגיע למטרה הסופית ולהפסיק לפחד מההגה.

מכון חיבורים הינו מכון המרכז בתוכו את מיטב המטפלים והם מתמחים בחרדות שונות וביניהן גם חרדת נהיגה.

כמו כן, אם תרצו דווק לחפש טיפול מתאים דרך קופות החולים, זה גם אפשרי אך יצריך הרבה סבלנות ואורך רוח במציאת מטפל איכותי שיעזור לכם להתמודד עם הבעיה.

זיכרו שככל שאתם דוחים את הטיפול בבעיה, שגרת חייכם נפגעת וכל מי שסביבכם גם סובל מכך. חרדת נהיגה היא די קלה לטיפול ולכן חשוב לגשת לטיפול בהקדם האפשרי.

ראו גם:
מהו טיפול בנשימה מעגלית?

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום