חרדת הקורונה – אפשר להתמודד עם זה

מאת: מערכת האתר 21/5/2020

מגיפת הקורונה עדיין בעיצומה, אולם אין ספק שכבר עכשיו אנחנו עדים להשלכות החמורות שלה בישראל בעולם. מעבר למספר חרדת הקורונה - כך תתמודדו איתה ביעילותהמתים והחולים, שאין עדיין תמימות דעים לגבי השאלה עד כמה הוא חריג בהשוואה לשפעת או אפילו לנתונים הכלליים משנים קודמות, הקורונה גרמה לפגיעה כלכלית עצומה כמעט בכל בית ובית בישראל. לצד כל אלו, אי אפשר שלא להתייחס ל"תופעת לוואי" נוספת של המצב: החרדה והתסמינים הנפשיים האחרים. אז מהי הדרך הטובה ביותר להתמודד איתם?

מהו מקור החרדות?

לא קשה להבין מדוע הקורונה משבשת כל כך את חיינו ומשפיעה על הבריאות הנפשית של רבים מאיתנו. הסיבה הראשונה לכך היא חוסר הוודאות של המצב, הנובע מכך שמדובר במגיפה שהיא "חדשה" בגלגול הנוכחי שלה (למרות שהיו בעבר מגיפות אחרות הנובעות מאותה משפחת נגיפים). האדם מיסודו בוטח בכל מה שהוא מכיר, ומתערער כאשר הוא נתקל בדבר מה בו הנסתר רב על הגלוי. מגיפת הקורונה אשר מתפתחת לנגד עינינו, בלי שאפילו מיטב המוחות מצליחים לתהות על קנקנה באופן מלא, עונה למרבה הצער על ההגדרה הזו.

אין ספק שמגיפת הקורונה נוגעת בחרדות הקיומיים הבסיסיים ביותר של האדם. גם אם נראה שישראל התמודדה באופן ראוי עם הגל הראשון של המחלה (עד לרמה בה רבים טוענים שמראש השד אינו נורא כל כך), עדיין נראה שהמגיפה מעמידה בסיכון את אלו שנרצה לשמור עליהם מכל משמר: ההורים והסבים המבוגרים שלנו, המכרים אשר סובלים ממחלות רקע ועוד. כאשר האדם חושש לבריאותו שלו ולבריאותם של אחרים, עלולות להתפתח אצלו מהר מאוד חרדות.

כפי שרמזנו קודם לכן, מקור מרכזי לחרדות הוא ההשלכות הישירות של הקורונה, ובעיקר צורת ההתמודדות איתה, על מצבנו. בתקופה של שבועות או חודשים בהם שגרת החיים של האדם משתבשת, מקומות התעסוקה נסגרים וכך גם מקומות הבילוי, האדם עלול להפוך להיות חבית נפץ של ממש. כאשר ההשפעה הכלכלית החמורה של הקורונה כבר נוכחת, משפיעה על משפחות וממוטטת בתי עסק, החרדות צפויות לעלות שבעתיים.

 

איך ניתן להתמודד עם החרדות שמציפות לנוכח הקורונה?

התקווה של כולנו היא שהמאמצים הכבירים הנעשים בישראל ובעולם לבלום את המחלה יישאו פרי, ורצוי שגם יימצא לה חיסון בהקדם. עד שזה יקרה, פשוט אסור לנו לזנוח את הבריאות הנפשית שלנו. זכרו שאתם לא היחידים הנמצאים בחששות ובמצב של חוסר ודאות – המשפט "צרת רבים, חצי נחמה" יכול להיות רלוונטי גם בשדה המשחק הזה. אל תהססו לשתף את הסביבה הקרובה שלכם בחששות. לפעמים דווקא תשומת הלב הזו שאנו מקבלים, לצד עצה טובה של חבר או בן משפחה, יכולים להשפיע לטובה על החיים שלנו.

זו ממש לא בושה לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי בימים מורכבים אלו, כאשר חלק מהאנשים אף יטענו שזה מובן מאליו. ייעוץ פסיכולוגי או אפילו פסיכיאטר עשויים לחולל פלאים לתפקוד הנפשי שלנו, כולל בכל הנוגע להתמודדות הנוכחית עם משבר הקורונה. אסור לשכוח שלמרות ההשפעה הישירה של הקורונה על חיינו, בחלק מהמקרים היא פשוט מעוררת חרדות או מתחים שהיו קיימים אצלנו מבעוד מועד – כך שאפשר לנצל את ההזדמנות על מנת לרדת לעומקם. הדוגמה המובהקת לכך היא החששות הכלכליים, בעיה שהיא גם כך מנת חלקם של לא מעט אנשים בעידן הנוכחי. הקורונה פשוט העצימה אותה ונתנה לה שם.

חשוב להיאזר בסבלנות: לא רק עד אשר משבר הקורונה העולמי יהיה מאחורינו (מה שעלול לפי חלק גדול מהמומחים לקחת חודשים או אפילו שנים), אלא עד שתוצאות הסיוע שאנו מקבלים יתחילו להתגלות. חרדות עלולות להתפתח מהר מאוד, אולם ריפויין אינו דבר של מה בכך. ראו גם: 5 עצות להתמודדות עם חרדה בימי קורונה שכדאי לנסות בבית.

מקורות:

Healthy at Home – Mental Health – World Health Organization
CoronaVirus Disease 2019 (Covid 19) – Stress and Coping – CDC
Coronavirus Anxiety: Coping with Stress, Fear, and Worry – Help Guide
12 ways to cope with coronavirus anxiety, according to psychologists

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

עד כמה ישראל ערוכה לטיפול בפגועי נפש שילקו בנגיף הקורונה?

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום