טיפול זוגי

סיטואציות שונות במהלך החיים מביאות אנשים לפנות לעזרה מקצועית. פעמים רבות אנשים נתקלים במצבים בהם הם חשים מצוקה, קושי בהתמודדות, רגשות שליליים וכד'. בדרך כלל אנחנו מקשרים פנייה לפסיכולוג כאשר אנשים לא מצליחים להתמודד עם בעיותיהם לבד.

אך נסיבות החיים מערימות לעיתים קשיים שאינם נוגעים לנפשו של הפרט בלבד. בני האדם הם ייצורים חברתיים, וסביבתנו החברתית גם היא משפיעה על מצבנו הנפשי ועל יכולת ההתמודדות שלנו. והאדם שעשוי להיות המשפיע ביותר הוא ה"עזר כנגדנו"- בן או בת הזוג.

בניגוד לכתוב באגדות, הסיפור מתחיל רק אחרי החתונה, ולא תמיד ב"אושר ובעושר". גורמים רבים עשויים להביא לבעיתיות במערכות יחסים בין בני זוג. תכונות אופי שגרמו לנו לאהוב את בן הזוג עשויות להפוך להיות מרגיזות. נסיבות החיים המשתנות (כמו למשל הולדת ילדים או פשוט התבגרות והתפתחות) יכולות להעלות ויכוחים וחוסר הסכמות חדשים על פני השטח.

המשמעות של סיכסוכים בין בני זוג

בני זוג מהווים יחידה נפרדת בתוך המבנה המשפחתי. כאשר קיימים סיכסוכים בין בני הזוג (בין אם מדובר בסיכסוך בעל תוכן מסויים, או פשוט שקשה להסתדר ביחד), כל אחד מבני הזוג מוצא את עצמו בודד בתוך המערכת שאמורה להיות התומכת ביותר הקיימת עבורו. בנוסף, כאשר ישנם גם ילדים, גם הם עשויים לסבול מהמאבקים בין ההורים. יש לציין, שפעמים רבות בני הזוג אוהבים זה את זה, ומעוניינים להמשיך לחיות ביחד, למרות הקשיים.

לכן, כאשר זוגות מרגישים שיחיסהם מתחילים להתערער, שקשה להם להיות ביחד למרות הרצון, מומלץ להם לפנות לטיפול זוגי.

מהו טיפול זוגי

לטיפול זוגי מגיעים זוגות (נשואים או שאינם נשואים), על מנת לעבוד על המערכת הזוגית, ולפתור בעיות בחיים המשותפים. למרות שכל זוג מגיע לטיפול מטעמים שונים, המטרה הכללית של כל טיפול זוגי הוא לשפר את יכולתם של בני הזוג לתקשר זה עם זה. פעמים רבות מתגלה בטיפול כי המקור לקשיים בין בני הזוג הוא חוסר יעילות בהצפת הרצונות, הציפיות והתקוות של כל אחד ביחס לשני. בגלל הקושי בתקשורת, אנשים מתאכזבים זה מזה ומרגישים שמערכת היחסים אינה עונה לצרכיהם.

איך מקיימים טיפול זוגי

בטיפול הזוגי יושבים שני בני הזוג מול המטפל, אשר עליו לשמור על אובייקטיביות מרבית (ולהמנע מייצירת קואליציות פנימיות עם אחד מבני הזוג). בטכניקות שונות, מאפשר המטפל לבני הזוג להציף את רגשותיהם זה ביחס לזה, ומלמד אותם להקשיב אחד לשני ולהתייחס בצורה יעילה לקשיים שעולים. לעיתים ההקשבה היא החלק הקשה ביותר, ולוקח זמן רב עד שבני הזוג מתרגלים לשמוע מה שיש לשני לומר.
במקרים מסויימים, הטיפול הזוגי נערך על ידי שני מטפלים, כך שכל אחד מבני הזוג מלווה במטפל (כדי למנוע את היווצרות הקואליציות). במקרה כזה, משמשים שני המטפלים מודל חיצוני להקשבה והתייחסות אמפטית זה לדבריו של זה, ובני הזוג המטופלים יכולים ללמוד מתוך חיקוי המודל.

טכניקות

הטכניקות השונות בהן משתמשים מטפלים זוגיים נשענים על בסיסים תיאורטיים המלווים את המטפלים בעבודתם. בדרך כלל הכלי המרכזי בטיפול הוא השיחה. הגישה הדינאמית מחפשת את שורשיהם של הקשר הזוגי ושל ההתפתחות האישית של כל אחד מבני הזוג על מנת להגיע להבנה מעמיקה של צרכיו של כל אחד מבני הזוג. שיטת האימאגו פועלת על פיתוח ערוצי תקשורת חדשים ויעילים יותר מאלה הקיימים בתוך המערכת הזוגית. גישה התנהגותית מתייחסת באופן ספציפי לקשיים ולבעיות העולים בקשר, ומחפשת כלים קונקרטיים לפתרונם. כמו כן, ישנם מטפלים זוגיים העושים שימוש בטכניקות מתוך עולם הטיפול באומנות, הפסיכודרמה וכד'.

מצבים שכיחים בהם טיפול זוגי יכול לעזור

טיפול זוגי יכול לעשות טוב לכל זוג, כמעט בכל שלב בחיים. אולם יש מצבים בהם הוא נדרש במיוחד.

התרחבות המשפחה

הצטרפותו של תינוק חדש זהו מאורע מרגש ומשמח, אך אין ויכוח שמדובר באתגר לזוגיות, גם אם זהו אינו הילד הראשון. בין רגעי האושר וההתמוגגות, ישנם קשיים רבים. מחסור בשעות שינה, בכי בלתי נפסק, דאגה תמידית ותחושת אובדן עצמאות – כל אלו הם מנת חלקם של הורים טריים. האתגרים הללו, בשילוב הישארותה של האם,  ברוב המקרים, לבד עם התינוק ימים שלמים וחזרתו המהירה של האב לעבודה – עלולים ליצור מתחים, משקעים וכעסים, מצב אשר עשוי להיפתר בתהליך קצר או ארוך של טיפול זוגי נכון ומדויק לסיטואציה.

שינויים בשגרה

שגרה, על אף היותה לעיתים שוחקת, טומנת בחובה יתרונות רבים. שינויים בשגרת היומיום של בני הזוג עשויים לייצר קונפליקטים שיובילו לצורך בטיפול זוגי. שינוי דרמטי אחד עשוי להיות, למשל, מקום עבודה חדש של אחד מבני הזוג. במצב זה, העובד החדש נדרש לרוב להשקיע שעות רבות במשרד או לחלופין בבית מול הלפטופ. גם מבחינה קוגניטיבית, עבודה חדשה דורשת משאבים רבים. יתכן מאד שבתקופה זו, הקשב של בן הזוג יהיה מופנה בעיקר להתבססות בארגון אליו הצטרף, והוא יהיה פחות פנוי לטיפול בילדים או לביצוע משימות בבית. סיטואציה זו עלולה להוביל לרגשות של כעס או מרירות מן הצד השני.

גם המצב ההפוך, יציאה לפנסיה, עלולה להיות אתגר זוגי של ממש. המעבר משגרת יום ברורה לשהייה מרובה יחד בבית, בשילוב היעדר המפגש החברתי עם הקולגות ותחושת הריקנות שלעיתים מתלווה לשינוי, עשויים לייצר "סיר לחץ" עבור בני הזוג. טיפול זוגי עשוי בהחלט לסייע גם במצב זה.

אם אתם סובלים בזוגיות אבל מרגישים שיש עוד תקווה, אין זמן לבזבז. ממלץ לפנות למטפל זוגי כמה שיותר מהר וגם תוכלו להשאיר את הפרטים שלכם אצלנו באתר ונשמח לחזור אליכם עם מענה לכל שאלה שיש לכם. בזוגיות צריך להשקיע גם בתקופות פחות מוצלחות

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום