טיפול פסיכולוגי – מטפל פסיכולוג

טיפול פסיכולוגיפסיכולוגיה, היא תחום נרחב המורכב מתיאוריות ופרקטיקות שונות.

המשותף לכולן הוא הרעיון העומד בבסיס טיפול פסיכולוגי או פסיכותרפיה: ניסיון לפתור מגוון בעיות נפשיות ורגשיות ולשפר את איכות החיים באמצעות תקשורת בין מטופל לבין מטפל, המכוון אותו לפרשנויות ותובנות שונות.

ניתן לחלק את הטיפולים הפסיכולוגיים לפי סוג ומשך הטיפול:

טיפול פסיכולוגי קצר מועד

זהו טיפול פסיכולוגי אינטנסיבי לטיפול בבעיה או מספר בעיות, באופן ממוקד ותוך הגבלת זמן. לרוב הטיפול מתחיל באבחון של פגישה או שתיים ונמשך לאחר מכן מספר חודשים. לזמן המוגבל ישנה ככל הנראה השפעה חיובית על הצלחת הטיפול, כיוון שהדבר מאלץ את המטופל להשקיע מאמצים ולהתמסר לטיפול.

טיפול קצר מועד מתאים לבעיות מסוימות, למשל חרדות מסוימות (חרדה חברתית, חשש לפני יציאה מהארון, חשש ממוות של אדם אהוב, כדרך פסיכולוגית לטיפול בכאבים ועוד) ואינו מתאים לבעיות אחרות.

טיפול פסיכולוגי ארוך מועד

טיפול פסיכולוגי ארוך מועד נמשך עד מספר שנים ונועד לטיפול מוכלל יותר. טיפול כזה אמור להביא לשינוי משמעותי באורח החיים, בפן אישיותי מסוים או בבעיה רגשית מורכבת, כמו דיכאון עמוק, השתתפות פעילה בכת שעלולה להזיק ועוד. יחד עם זאת, התהליך הוא איטי וממושך והשינויים אינם ניכרים בבת אחת.

הטיפולים הפסיכולוגיים נבדלים זה מזה גם בסגנונם, כלומר: בתיאוריה שעומדת מאחוריהם, במטרה העיקרית של הטיפול, בהליך הטיפולי ועוד. להלן כמה מן השיטות הפסיכולוגיות המרכזיות:

פסיכואנליזה

שיטה שמבוססת על משנתו של פרויד ועוסקת בהעלאת תכנים לא מודעים תוך הסרת ההגנות הבלתי- סתגלניות שמשמשות את המטופל, למשל הדחקה או השלכה. עיקר עבודת המטפל היא האזנה אקטיבית והצעת פרשנויות לדברי המטופל.

פעמים רבות מוקד הטיפול הוא ביחסים בין המטפל והמטופל, שמשקפים לפי הפסיכואנליזה המודרנית את דפוס היחסים הקרובים של המטופל, בין היתר עם הוריו (טיפול משפחתי) הטיפול הפסיכואנליטי הוא לרוב ממושך והמדדים להצלחתו הם סובייקטיביים.

פסיכולוגיה קוגניטיבית- התנהגותית

השיטה הקוגניטיבית- התנהגותית, CBT באנגלית, מתבססת על ההנחה כי התנהגויות ורגשות נוצרות כתוצאה מחשיבה מוטעית שהשתרשה אצל המטופל כתוצאה מחיזוקים. חשיבה מוטעית יכולה לכלול דפוסים, דעות ואמונות בלתי מותאמים, כמו: "אני חסר ערך", "העולם הוא מקום לא בטוח" ועוד מחשבות שמובילות לחרדה, דיכאון, וכו'.

שיטה זו מתמקדת בשיפור המצב בהווה. המטופל נדרש להיות פעיל ולהעריך את מצבו באמצעות מדדים אובייקטיבים. לעתים הוא נדרש לבצע משימות ומקבל מהמטפל חיזוקים להתנהגות רצויה. בסופו של דבר הטיפול אמור להוביל לשינוי מחשבתי והתנהגותי כאחד.

פסיכולוגיה אקזיסטנציאליסטית

שיטה זו מניחה כי האדם המודרני חווה את העולם כמנוכר. הבדידות היא מנת חלקו של כל אחד וההכרה במצב הזה מובילה לתחושת אימה. יחד עם זאת, ההכרה במצבו של האדם בעולם מאפשרת חירות רבה.

הטיפול שואף לכך שהמטופל יכיר בחירות שעומדת לרשותו וייקח אחריות על חייו. נטילת האחריות כרוכה בחרדה של ממש, חרדה שהיא חלק מההליך הטיפולי. בהמשך התהליך המטופל אמור להתגבר על החרדה ולהשתמש בה כדי לשאוב כוחות ולהכיר ביכולותיו. אחת הגרסאות של גישה זו היא טיפול קבוצתי.

פסיכולוגית העצמי

הדגש בפסיכולוגית העצמי הוא על החוויה הסובייקטיבית של המטופל. חוויה זו היא חד- פעמית ומשתנה כל הזמן, כשהיא מושפעת גם מגורמים סביבתיים כמו אישיות המטפל והתוכן שהוא מביא לחדר הטיפולים.

תפקיד המטפל הוא להיות אמפתי, כלומר לנסות להגיע לראיה הסובייקטיבית של המטופל ולקבל אותה בלי לכפות עליו פרשנות. מתוך האמפתיה הוא יכול לסייע למטופל להגיע לתחושת משמעות וערך. הטיפול הוא לרוב ארוך מועד.

הפסיכולוגיה ההומניסטית

עיקרה של שיטה זו היא קבלה של הצרכים הפנימיים האמיתיים של המטופל. הטיפול אמור לספק חוויה מתקנת לחווית הילדות של המטופל, שלא מימש את רצונו בילדות עקב לחצים ודרישות מצד הסביבה. המטפל מרעיף על המטופל חום ומקבל באופן בלתי- מותנה את תחושותיו ורצונותיו, ומעניק לו מקום מכיל ומקבל. הטיפול אמור לאפשר חיפוש דרך ומשמעות בצורה יצירתית.

תרפיית הגשטאלט

הגשטאלט זו שיטה שהתפתחה מתוך הפסיכולוגיה ההומניסטית. השיטה רואה את האדם כשלם הגדול מסך חלקיו, ובהתאם לכך היא מנסה לאחד בחדר הטיפולים חוויות, רגשות ודפוסי התנהגות מתקופות שונות בחיים על מנת להבין את האדם כפי שהוא בהווה.

מטפלי הגשטאלט מטפלים באמצעות תרפיה באמנות וביצירה כאמצעי הבעה עבור המטופל. בסופו של התהליך הטיפול אמור להוביל למציאת ערך וללקיחת אחריות על ההווה.

טיפול פסיכולוגי: פסיכולוגיה חיובית

טיפול פסיכולוגי בגישת הפסיכולוגיה החיובית, שהתפתחה בעקבות חדירתן של תורות מזרחיות אל הפסיכולוגיה המערבית, חותרת לשינוי חשיבה הפסימית ולשיפור איכות החיים. ככזו, היא אינה עוסקת רק בהפרעות ובעיות נפשיות, כמו הפסיכולוגיה הקלאסית, אלא גם במצבים נורמטיביים לכאורה.

אתרים מומלצים:

הפסיכולוג שלי  – פסיכולוגים מומלצים

טיפול פסיכולוגיבתחילתו של העשור השני של המאה ה-21, עדיין צמד המילים "טיפול פסיכולוגי"  מרתיע ומאיים על רבים. התפיסה שטיפול הוא דבר מביך שיש להסתירו, שרק "משוגעים" ו"חולי נפש" הולכים לפסיכולוג עדיין לא לגמרי חלפה מהעולם. גם הדימוי הקלאסי של ספה מפחידה, מאחוריה יושב גבר מאפיר ומהנהן, עדיין מפתיע פסיכולוגים רבים. אז מה זה באמת טיפול פסיכולוגי בעולם המודרני? למי הוא מיועד ומה הוא כולל? כל מה שצריך לדעת- לפניכם.

פסיכולוג

טיפול פסיכולוגי ניתן על פי החוק בישראל על ידי מי שקיבל הכשרה בפסיכולוגיה קלינית. הכשרת הפסיכולוג הקליני כוללת תואר שני במגמה קלינית, ארבע שנות התמחות במרפאה ובמחלקה פסיכיאטרית ובחינת התמחות.

יחד עם זאת, גם פסיכותרפיסטים ועובדים סוציאליים קליניים רשאים להעניק טיפול פסיכותרפי, אם כי אינם יכולים לערוך אבחונים פסיכודיאגנוסטים.

מי פונה לפסיכולוג?

הדעה הרווחת בקרב קלינאים היא שטיפול פסיכולוגי יכול להועיל לכל אחד, ולכן גם פסיכולוגים, רובם ככולם, פונים בעצמם לטיפול. הפונים לטיפול פסיכולוגי מגיעים מכל שכבות האוכלוסייה, ובכל גיל- ילדים, מתבגרים, מבוגרים וקשישים. הגורמים לפנייה גם הם מגוונים.

חלק מהפונים לטיפול אכן סובלים מהפרעה נפשית פסיכיאטרית (ולעיתים הטיפול בהם גם מלווה בטיפול תרופתי)- פוסט- טראומה, הפרעה דו קוטבית, הפרעות חרדה, הפרעת סומטיזציה והפרעות דיסוציאטיביות וסכיזופרניה- כולם מטופלים אצל הפסיכולוג.

גורם נוסף לפנייה הוא קשיים בהתמודדות עם דרישות היומיום- תחושות של עצבות, ביטחון עצמי נמוך, פרפקציוניזם מוגזם העלול לגרום לאנורקסיה, התמודדות עם אובדן או כשלון, קושי לנהל זוגיות לצד מחלת נפש ועוד. כמו כן, אנשים הסוכלים מהפרעות דיכאון על כל סוגיו: דיכאון מג'ורי, דיכאון עונתי, דיכאון אטיפי ודיכאון עמיד גם כן מטופלים על ידי הפסיכולוג .

מהלך הטיפול – בחירת פסיכולוג

בחירת המטפל היא למעשה השלב הראשון בטיפול. לעיתים, בעיקר במערכת הציבורית, מטרת הפגישה הראשונה של המטופל עם פסיכולוג היא להעריך את מידת התאמתו לטיפול, ולהתאים לו מטפל בהתאם לבקשותיו, בעיותיו, וההיצע הקיים במערכת. כאשר הפנייה נעשית באופן פרטי, המטופל חופשי יותר לבחור לעצמו מטפל איתו הוא מרגיש בנח. חשוב לשים לב גם לנקודות ברורות כמו גיל ומגדר, אך גם לחוש בפגישות הראשונות עם המטפל האם התחושה טובה.

כאשר מגיע המטופל אל המטפל, מוקדשות הפגישות הראשונות לביצוע אינטייק- קליטת הטיפול. לעיתים האינטייק נעשה על ידי פסיכולוג אחר, שאינו הפסיכולוג המטפל. בפגישות האינטייק אוסף הפסיכולוג מידע רב על המטופל. הוא שואל שאלות רבות על התפתחותו, חייו, משפחתו והסיבה בעטייה פנה לטיפול. בפגישות האינטייק עולה מידע רב שמאפשר למטפל לבצע קישורים ולהבין הבנות לגבי התמודדויותיו של המטופל בהווה ובעתיד.

מהלך טיפול פסיכולוגי

מהלך הטיפול תלוי מאוד בסיבת הפנייה, ובגישתו של המטפל. דימוי הספה שהוזכר, תואם לגישה הפסיכואנליטית. בגישה זו, המטפל משתדל להפחית למינימום את השפעתו על המטופל על מנת שזה יוכל לשחרר את הגנות הלא- מודע באמצעות אסוציאציות חופשיות וחלומות, כאשר תפקיד המטפל לפרשם. טיפול מסוג זה מתקיים בדרך כלל באופן כמעט יומיומי, ולמשך תקופות ארוכות, על ידי פסיכולוגים החברים באגודה הפסיכואנליטית. גישה טיפולית נפוצה יותר היום, הנשענת על עקרונות הפסיכואנליזה היא הגישה הפסיכודינמית.

מטרת הטיפול זהה, אך המטפל אקטיבי יותר ונוכח. גישה נוספת בעלת כח עולה, בעיקר בארה"ב, היא הטיפול הקוגניטיבי- התנהגותי המיועד בעיקר לטיפול בהפרעות ספציפיות על ידי שינוי דרכי חשיבה והתנהגות בפועל.
רב הפסיכולוגים מתמחים בגישה טיפולית אחת או יותר, ולעיתים מערבים טכניקות מגישות שונות על פי צרכי הטיפול והמטופל.

טיפול פסיכולוגי הוא בדרך כלל תהליך מתמשך. קיימים טיפולים קצרי מועד, בהם מועד הסיום ידוע ומוגדר (בדרך כלל 12-15 פגישות), וקיימים תהליכים דינמיים המתמשכים אף למשך שנים. כמו כן, קיים טיפול יחיד, טיפול זוגי ומשפחתי- הכל לפי צרכיו ורצונותיו של המטופל, בהתאם לגישתו של המטפ

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום