מענה – היחידה לבריאות הנפש

טיפול תרופתי

טיפול תרופתיתרופה פסיכיאטרית הינה סם פסיכואקטיבי הניתן ברישיון על מנת ליצור השפעה של הרכב כימי מסוים על המוח ומערכת העצבים. תרופות אלו משמשות לטיפול במחלות והפרעות נפשיות רבות.

בדרך כלל, הן נרשמות למטופלים על ידי פסיכיאטר. מאז אמצע המאה ה-20, תרופות כאלה מהוות הטיפול העיקרי למגוון רחב של הפרעות נפשיות ובכך, הן הפחיתו את הצורך באשפוז ארוך טווח של הלוקים בהן, באופן שהפחית את עלות הטיפול הנפשי.

סוגי התרופות הפסיכיאטריות

ישנן שש קבוצות עיקריות של תרופות פסיכיאטריות:

מרבית נוגדי הדיכאון מעכבים את התפרקות הסרוטונין או הנוראדרנלין או את שניהם. אחת מקבוצות נוגדי הדיכאון הנפוצות היא קבוצת מעכבי הקליטה החוזרת הבררניים של סרוטונין (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor – SSRI), אשר משפיעים על מובילי הסרוטונין במוח ומגבירים את רמת הסרוטונין בשסע הסינפטי. לתרופות מקבוצת ה-SSRI נדרש לרוב פרק זמן של 3-5 שבועות, שבמהלכו מסתגלים הקולטנים במוח וניכרת השפעתם. ישנם סוגים רבים של נוגדי דיכאון, שלכל אחד מהם מנגנון פעולה שונה. סוג אחר של נוגדי דיכאון הוא מעכבי מונואמין אוקסידאז (Monoamine Oxidase Inhibitor – MAOI), אשר חוסמים את פעולת המונואמין אוקסידאז – אנזים המפרק סרוטונין ונוראדרנלין. תרופות מסוג MAOI לא משמשות כטיפול קו ראשון בשל סיכון ליתר לחץ דם, הקשור לצריכת מזונות המכילים את חומצת האמינו טירמין.

סוגים נפוצים של נוגדי דיכאון:

ישנן שתי קטגוריות של תרופות אנטי פסיכוטיות: טיפוסיות ולא טיפוסיות.

תרופות אנטי פסיכוטיות טיפוסיות:

תרופות אנטי פסיכוטיות לא טיפוסיות:

פיתוחם של הבנזודיאזפינים החל בשנות החמישים של המאה העשרים והם נחשבו בתחילה כחומרים שאינם ממכרים, אם הם ניטלים במנות טיפוליות. כיום, ידוע שהם גורמים לתסמיני גמילה, הדומים לתסמיני גמילה מברביטורטים ואלכוהול. על כן, מומלץ לעשות שימוש בהם לטווח קצר.

סוגים נפוצים של בנזודיאזפינים:

תרופות לטיפול בנדודי שינה:

סוגים נפוצים של מייצבי מצב רוח:

ממריצים נפוצים

Exit mobile version