יציאה לגמלאות

יציאה לגמלאותיציאה לגמלאות היא שלב לא קל בחיים. בעבר הפרישה לגמלאות הייתה מקושרת לפרישה מעיסוקים אחרים ומהחיים החברתיים. היום ידוע שהמצב שונה לגמרי וגיל 60 פלוס- הוא רק ההתחלה.

השלכות היציאה לפנסיה

מבחינות רבות היציאה לפנסיה היא אחד השינויים הדרסטיים ביותר במהלך החיים. השינוי הזה יכול להיות מבורך ולהביא לצמיחה ולהתפתחות אישית, אך פעמים רבות המהפך נתפס כשלילי ומביא לתגובות כמו דיכאון או הימנעות חברתית.

הסיבות לכך רבות:
בעקבות הפרישה, סדר היום משתנה מן הקצה אל הקצה, ואנשים שהורגלו בעבודה מאומצת מגלים שיש להם זמן פנאי ארוך, לעתים ארוך מהרצוי. רבים מהיוצאים לפנסיה לא מצליחים לאמץ להם עיסוקים חדשים לשעות הפנאי, והעיסוקים הישנים לא מספיקים למלא את החלל.

הזהות התעסוקתית, שמהווה פעמים רבות נדבך משמעותי מההגדרה העצמית, משתנה אף היא. זהות זו מתבססת על השתייכות למקצוע או למקום עבודה מסוים. פעמים רבות המקצוע שלנו הוא הפרט השני שנספר על עצמנו בהיכרויות חדשות לאחר השם.

מה עושים עכשיו, כשההגדרה הרשמית שלנו היא "פנסיונר/ית"? ישנם התופסים את היציאה לפנסיה כתחילת הזקנה, כאילו היציאה ממעגל העבודה מלמדת על חוסר ערך ותועלת. אך זה לא חייב להיות כך.

גם בתחום היחסים עם בן הזוג עלול לצוץ קושי. זוגות פנסיונרים נתקלים בשלב חדש בזוגיות, כאשר הם נותרים לבדם, ללא ילדים וללא תעסוקה רשמית. הרבה זוגות מוצאים עצמם בלחץ מהחלל שנפער בחייהם, אך זכרו שזו גם הזדמנות מצוינת להשקיע בזוגיות, למצוא תחביב משותף, להיפגש עם חברים וקרובים ולהנות משיפור היחסים.

ישנם זוגות שנקלעים למריבות גם סביב משברים כלכליים שצצים עם היציאה לפנסיה. צריך להקדיש מחשבה לארגון מחודש של חלוקת המשאבים כדי להסתדר עם כספי הפנסיה והחסכונות הקיימים ולא להגיע למצב של דחק כלכלי, שעלול להיות כרוך במתח נפשי רב.

כיצד אפשר להפיק תועלת מהיציאה לגמלאות?

עם היציאה לפנסיה, כדאי להשקיע מחשבה, לבד או יחד עם בן זוג או חבר קרוב, על ההגדרה העצמית החדשה שלנו. אם ההגדרה "פנסיונר" לא נראית לכם, אתם יכולים להמשיך ולהציג את עצמכם כ"מורה", "טכנאי", "עורך דין".

אתם עדיין נושאים איתכם את הזהות המקצועית, גם כאשר אתם לא עובדים בו בפועל- את הערכים שנטמעו בכם, את ניסיון החיים, את הדברים שלמדתם וחוויתם, וכל אלו הם חלק ממי שאתם, גם בפנסיה.

כדאי להקדיש זמן כדי לגבש לעצמכם תכנית לחודשים הקרובים או לטווח ארוך יותר- מה אני רוצה לעשות מעכשיו? במה אני רוצה להתמקד? אילו דברים חשובים לי? מי האנשים הקרובים אלי?
אחרי שלב החשיבה והתכנון, הגיע הזמן לצאת להגשים את מטרותיכם.

על מנת להימנע ממתח נפשי ומתחושות קשות הכרוכות בשינוי אורח החיים, כדאי להרבות את המפגשים החברתיים עם קרובים וחברים. חשוב שתהיה לכם תמיכה חברתית לתקופה המבלבלת של החודשים הראשונים לפנסיה, גם על מנת להעביר את הזמן בצוותא וגם כדי לשתף בקשיי ההסתגלות.

באופן כללי, חשוב מאוד לשמר קשרים עם בני משפחה ועם חברים ולא ליפול למלכודת הבדידות בתקופה שבה אין אף גורם שמאלץ אתכם לצאת מהבית למענו.

מומלץ למצוא תחליף לעבודה בדמות תחביב או עיסוק חדש, כדי שלוח הזמנים שלכם יהיה עשיר. זה יכול להיות טיפול קבוע בנכדים, תחביב כמו יצירה או כתיבה, קורס באוניברסיטה או באחת המכללות למבוגרים, הצטרפות לקבוצה חברתית של בני גילכם ועוד- כל עיסוק שכזה יעשיר את עולמכם וימנע מכם לשקוע בשעמום או אפילו בדיכאון.

זכרו כי היציאה לגמלאות יכולה להיות הזדמנות נפלאה עבורכם- הפיקו ממנה את המיטב.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום