מהי מגלומניה?

מגלומניה היא הפרעה נפשית ממנה סובלים אנשים בעלי תחושה מנופחת של חשיבות עצמית וצורך עמוק להערצה. מאחורי מסכת הביטחון העצמי טמונה הערכה עצמית שבירה, הפגיעה לביקורת. הפרעה זו מובילה לבעיות בתחומי חיים רבים, כגון מערכות יחסים, עבודה, לימודים או התנהלות כלכלית.

מגלומן עשוי לגלות חוסר שביעות רצון ולהתאכזב כשאינו זוכה להטבות מיוחדות או להערצה שהוא מאמין שמגיעה לו. הסביבה אינה נהנית מחברתו והוא עשוי למצוא את מערכות היחסים שלו כלא מספקות. טיפול במגלומניה מתמקד בעיקר בפסיכותרפיה, שיטת טיפול בדיבור.

לא ידוע מה גורם להפרעה זו, ובדומה להפרעות נפשיות אחרות, הסיבה מורכבת. מגלומניה עשויה להתחיל בילדות, כשהורים מפנקים ילד בהגזמה או להיפך, מעבירים ביקורת מוגזמת על אישיותו; או שקיימת בעיית תיאום בין ההתנהגות לבין החשיבה.

תסמיני מגלומניה

הפרעת מגלומניה זו נחשבת לאחת ממספר סוגי הפרעות אישיות. מגלומן נתפס כיהיר, שחצן או יומרני, ומתעקש לטעון שהוא "הטוב ביותר" בכל תחום. הוא מתייחס אל אנשים כנחותים ממנו, חש שהוא זכאי ליחס מיוחד, וכשאינו זוכה לכך, עשוי לגלות חוסר סבלנות או כעס.

הוא עשוי לחוות רגשות פנימיים חשאיים של חוסר ביטחון, בושה, פגיעות והשפלה. לכן, כדי לשפר את הרגשתו, הוא עלול להגיב בזעם או בוז ומנסה לגמד אחרים על מנת להציג את עצמו כנעלה. או שהוא עשוי להיות מדוכא ומצוברח כשהוא נוכח בחוסר שלמותו.

תסמיני מגלומניה כוללים את ההיבטים הבאים:

  • תחושת חשיבות עצמית מוגזמת
  • ציפייה להיות מוכר כמעולה, גם בהעדר הישגים המצדיקים זאת.
  • הגזמה בהישגיו וכישרונותיו.
  • עיסוק בפנטסיות על הצלחה, כוח, זוהר, יופי או השגת בן או בת הזוג המושלמים.
  • אמונה שהוא מעולה ויכול להיות מובן על ידי אנשים מיוחדים באותה מידה בלבד.
  • דרישת הערצה מתמדת.
  • תחושת זכאות.
  • ציפייה להטבות מיוחדות.
  • קנאה באחרים ואמונה שאחרים מקנאים בו.
  • התנהגות יהירה או מתנשאת.

אבחון מגלומניה

מגלומניה מאובחנת בהתבסס על הסימנים והתסמינים; והערכה פסיכולוגית מעמיקה. הפרעה זו מכילה היבטים של הפרעות אישיות, כך שהאבחון נועד לבדל אותה מהפרעות אחרות, ולעיתים מתגלה שהאדם סובל ממספר הפרעות אישיות אחרות במקביל (ראו למטה מספר סוגים).

טיפול מגלומניה

טיפול מגלומניה מתמקד בפסיכותרפיה, המסייעת למטופל ללמוד להתייחס טוב יותר לאחרים ולנהל מערכות יחסים אינטימיות, מהנות ומתגמלות יותר. במהלך הטיפול מבין המטופל את הסיבות לרגשותיו ומה מניע אותו להתחרות, לא לבטוח באחרים ואף לבוז לעצמו ולאחרים.

בנוסף לומד המטופל במהלך הטיפול להכיר ולקבל את אישיותו כפי שהיא באמת, כך שהוא מסוגל לסבול ביקורת או כישלונות; להתמקד ביכולותיו האמיתיות, להגבירן, להבין את עצמו טוב יותר ולווסת את רגשותיו; להבין ולסבול את השפעת נושאים הקשורים להערכתו העצמית; לשחרר את רצונו להשגת מטרות שאינן ניתנות להשגה וליצור תנאים אידיאליים להשגת וקבלת מה שניתן להשיג.

קראו עוד על הפרעות נפשיות:

הפרעת אישיות תלותית

הפרעת אישיות היסטריונית

הפרעת אישיות סכיזואידית

הפרעת אישיות אנטי סוציאלית

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום