מריחואנה רפואית

מריחואנה רפואיתבשנים האחרונות יותר ויותר חולים בארץ מעדיפים לצרוך מריחואנה רפואית במקום התרופות הקונבנציונליות לטיפול במחלה. בשנתיים האחרונות לבדן חל גידול של כ-2000 איש הצורכים מריחואנה לצרכים רפואיים, מה שמביא את מספר החולים המשתמשים בסם ללמעלה מ-3000 איש, מספר שצפוי רק להמשיך ולגדול.

ה- THC, החומר הפעיל במריחואנה, ידוע כמסייע לשיכוך כאבים, לרגיעה והקלה על סימפטומים של מחלות שונות. משרד הבריאות החל לספק מריחואנה לשימוש רפואי במקרים בודדים כבר בסוף שנות ה-90, אך רק בשנתיים האחרונים החל לספק אישורים רבים באופן מוסדר.

החומר סופק עד לאחרונה בחינם לחולים ברחבי הארץ ורק לפני מספר חודשים אישר משרד הבריאות לספקיות המורשות של החומר לגבות תשלום עבור עלויות התפעול. מעבר לעלות הנמוכה, מריחואנה רפואית נחשבת לחומר באיכות טובה, כיוון שהיא מכילה מינון גבוה מהחומר הפעיל ולפיכך הביקוש לחומר גובר והלחץ על המערכת הרפואית גדל.

כיום עוסקים במשרד הבריאות בגיבוש הנחיות שיתמודדו עם הבעיות בתחום, בין היתר העברת אישור השימוש לראשי המחלקות האונקולוגיות בקופות החולים, התניית האישור בקיום קשר רציף בין החולה לרופא, בדיקת השימוש בתרופות קודמות (במטרה שהמריחואנה תהיה בגדר מוצא אחרון) והסדרת נושא נקודות החלוקה, עריכת בדיקות איכות לחומר ועוד. נראה כי התחום עומד לעבור מהפך של ממש.

מהם שימושיה של מריחואנה רפואית?

המריחואנה הרפואית ידוע כמסייעת לשיכוך כאבים שמקורם עצבי, לריפוי דלקות וכן כחומר מעורר תאבון ומדכא בחילות והקאות. איכות החומר הרפואי גבוהה, הוא נקי מחומרי לוואי, ולפיכך מעטים מאוד מן המשתמשים בו דיווחו על תופעות לוואי.

פעמים רבות המריחואנה הרפואית יכולה להחליף את התרופות הקונבנציונליות, או לפחות להוריד את מינונן באופן משמעותי.

למרות המחקרים הנערכים בנושא ברחבי העולם, ישראל היא אחת המדינות הבודדות שמספקת אישורים לצריכת מריחואנה רפואית, לצד קנדה, הולנד ו-13 מדינות בארה"ב, כשמתוכן רק להולנד יש גם אישור לייצוא המריחואנה. שאר המדינות מגדלות לעצמן את החומר.

באילו מקרים ומחלות מומלץ השימוש במריחואנה רפואית?

  • המשתמשים העיקריים בחומר הם חולי כאב כרוני, כתחליף לחומרים אופיאטיים שהם התרופות המסורתיות במחלה זו. חולים אלה מדווחים כי הכאב לא נעלם אך הם מסוגלים להתעלם ממנו בהשפעת הסם.
  • חולי סרטן רבים מקבלים אישור לשימוש בחומר במהלך טיפולי הכימותרפיה וההקרנות כדי לסייע בהקלת הכאבים ובמניעת בחילות.

חולים במחלות נוספות שמקבלים אישור לשימוש בחלק מן המקרים:

  • חולי קרוהן ומחלות נוספות במערכת העיכול – ההשפעות נוגדות הכאבים והרגיעה שהמריחואנה מאפשרת מסייעות להקלת כאבים ולשמירה על אורח חיים תקין.
  • חולי טרשת נפוצה.
  • התמודדות עם איידס –  במחלה האיידס, המריחואנה מסייעת לבעיית איבוד המשקל כיוון שהיא מעודדת תיאבון ומונעת בחילות. בנוסף, מסייעת לכאב הנוירופאטי.
  • תסמונת פוסט טראומטית (הלם קרב).
  • אנשים הסובלים ממיגרנות ואפילו מאסתמה.
  • כיום עולה דרישה למתן אישור לשימוש גם לסובלים מפגיעות נפש נוספות כגון דכאון וחרדות, אך כשמדובר בהפרעות נפשיות, על אף יתרונה של המריחואנה כחומר מרגיע, רופאים רבים חוששים ממתן אישור בשל החשש מהתפתחות פסיכוזה כתופעת לוואי.

כיצד ניתן לקבל אישור לשימוש?

החולים במחלות שצוינו לעיל רשאים לפנות לרופא שלהם כדי שיגיש בשמם בקשה למשרד הבריאות, בצירוף מסמכים המתארים את המחלה ותסמיניה.

ניתן גם לצרף המלצות מרופאים על השימוש במריחואנה כתחליף לתרופות הנוכחיות, אך יש לזכור כי כיום ניתנים אישורים רק לחולים במחלות שבהן הטיפול במריחואנה הוא כבר מוכח ומוכר ע"י משרד הבריאות. האישור מאפשר לקנות את המריחואנה במרכזי החלוקה המוכרים, בצורת כדורים או חומר לעישון.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום